Wat meenemen op cruisevakantie – Cruise checklist!

Wat moet ik inpakken en meenemen op cruisevakantie? Wij maakten een (gratis te downloaden) cruise checklist voor je.

Wie voor het eerst gaat cruisen zal het opvallen dat cruisen z’n eigen “logica’s” heeft. Niks bijzonders maar wel anders dan je gewend bent met andere vakanties. Het inschepingsproces is er zo één. Meestal kan je eerder op de boot dan dat je kamer gereed is. Op de meeste schepen is je hut om 15 uur gereed. Een andere cruise-logica betreft de bagage; bij de cruiseterminal (meestal al voordat je de terminal naar binnen gaat), laat je je ruimbagage achter met een persoonlijk label incl. hutnummer. Alleen je handtas / rugzak / handbagage kan mee aan boord. Je koffer wordt later bij je kamer bezorgd. Op de meeste schepen is dit rond 17 uur, maar het komt ook voor dat ze er pas om 23 uur zijn. Bedenk je dus goed dat je niet te veel handbagage meeneemt zolang je hut nog niet gereed is en ook niet te weinig als je koffer er pas laat is.

Handige dingetjes meenemen op cruisevakantie.

Voor je cruisevakantie is het handig om wat andere dingetjes in te pakken dan waar misschien niet zo snel aan zou denken bij een andere vakantie. Dus vraag jij je af: Wat moet ik meenemen op cruisevakantie? Deze zaken zijn niet noodzakelijk maar maken je cruisevakantie net wat aangenamer:)

Haakjes

Extra haakjes staan op de cruise checklist.
Clips staan ook op de cruise checklist.
Wat moet ik meenemen op cruise? Haakjes!

Wist je dat bijna alle wanden in je cabine van staal en dus magnetisch zijn? De wanden zijn vaak kaal en haakjes / opbergruimte is altijd minimaal. Wij nemen altijd haakjes en clips mee om van alles aan op te hangen. Voor een paar euro bestel je deze haakjes op Bol.com of als je ver van te voren besteld op AliExpress.

Waslijn

In de meeste douchecabines zit een klein waslijntje (ca. 80cm). Maar iedereen die gaat cruisen met kinderen weet dat je daar nooit genoeg aan hebt. Naast je zwemkleding, is er altijd wel een slabber, romper, hydrofiel doek of shirtje die je even snel wil omspoelen en ophangen. Een waslijn meenemen is dan iets waar je nooit spijt van krijgt en er zijn genoeg mogelijkheden om die op te hangen.

Kabels

De nieuwste schepen hebben voornamelijk USB oplaadpunten. Voor oudere schepen adviseren we je om uit te zoeken welke stekkers en voltages er beschikbaar is in je cabine. Daarbij is het goed om te weten dat het aantal stopcontacten/USB-punten beperkt is. Neem een USB splitter mee om meer laadvermogen te hebben. Daarnaast viel het ons op dat binnen dezelfde cabine sommige USB poorten meer power hebben dan de andere. Een lange USB kabel (2meter) kan dan heel handig zijn. Let op: Stekkerdozen zijn over het algemeen niet toegestaan.

Ventilator

In je cabine is geen luchtcirculatie, behalve een airco. Bij de meeste maatschappijen is die airco zelf in te stellen. Ook als je een balkon- of oceanview kamer hebt; je zet niet snel even een raampje of deurtje op een kier. Een kleine (oplaadbare) ventilator kan dan zorgen voor een klein beetje frisse lucht. Bij de Action koop je zo’n ventilator voor nog geen 10 euro.

Deur versiering

Oké, in hoeveel gevallen deze tip echt handig of vooral leuk is laat ik even in het midden. Laten we het houden op een tip voor cruisen met kinderen. Oriënteren is soms heel moeilijk op een cruise, verdwalen is echt mogelijk. Ik vind vooral de gangen naar de cabines altijd erg verwarrend omdat je geen zicht naar buiten hebt en alle deuren op elkaar lijken. Wij markeren dan moet onze deur om het herkenbaar te maken. De laatste keer hebben we een ansichtkaart van Nederland opgehangen maar sommige mensen pakken echt helemaal uit met versieringen of tekeningen van de kinderen. En ook handig; je kan magneten op je deur hangen.

Nachtlampje

Iets dat ik eigenlijk zelf altijd mis in een cabine is een klein lampje. Er zijn wel leeslampjes maar niets is zo gedimd dat je het gemakkelijk de hele nacht aan laat staan. Terwijl als het licht in je cabine uit is, dan is het ook echt donker! Een klein nachtlampje geef net wat richtingsgevoel als je bijvoorbeeld ‘s nachts een keer naar de wc moet. Een andere optie is om je TV op de webcam-stand te zetten (vergeet niet je geluid uit te zetten). Een mooie zonsopkomst is dan een mooie bijkomstigheid.

Snoep / Snacks

Eten is er genoeg op een cruise. Maar soms heb je even geen zin in een hamburger of pizza, maar wil je gewoon een handje vol borrelnootjes of een dropje voor de smaak. Dit soort snacks neem ik daarom altijd graag van huis mee :). Let op: Eigen gemaakt eten mag je niet meenemen op cruisevakantie.

Key koord voor pasje

Op je cruise kom je nergens zonder je cruisepas. Je betaald ermee, het is de sleutel voor je kamer, geeft je toegang tot ruimtes en ga zo maar door. Ik persoonlijk heb altijd mijn telefoon bij me en stop het pasje daarin, maar als je dat niet van plan bent, dan is het handig om een keykoord mee te nemen.

Key koord voor pasjes kun je kopen bij Bol.com

Waterdicht telefoonhoesje

Wat ik ook doe, mijn telefoon gaat altijd met mij mee. Dus ook als ik aan het zwembad lig. Een waterdicht telefoonhoesje is dan ideaal. Ik doe daar ook altijd mijn cruisepasje in. Tijdens mijn vakantie fotografeer en film ik alles 😅, en bijvoorbeeld ook de glijbanen van binnen, en dan is een waterdicht hoesje pas echt handig 😬.

Waterdichte telefoonhoesjes kun je kopen bij Bol.com

Badhanddoek wasknijpers

Op onze checklist voor cruisen staat bij het kopje “Laat dit thuis” oa. badhanddoeken, die moet je niet meenemen op cruisevakantie. Iedere cruise heeft een badhanddoeken service waar je iedere dag je vieze omruilt voor schone. Wat ik veel mensen zie gebruiken zijn grote badhanddoek wasknijpers, zo blijft je handdoekje altijd netjes op z’n plek en je strandstoel gereserveerd.

Badhanddoek wasknijpers kun je kopen bij Amazon.

Apple AirTag

Het laatste wat je op een vakantie wil is bagage kwijtraken. De Apple AirTag is dan echt de beste uitvinding. Via een app op je (iPhone) telefoon zie waar je bagage zich bevindt. Niet alleen handig om je verloren bagage terug te vinden, maar ook om handig voor je reisverzekering als je bagage niet terugkomt.

Apple AirTags kan je kopen bij Coolblue.