Tour over de SS Rotterdam – mijn ervaring

Begin maart sliep ik een nachtje op de nostalgische SS Rotterdam en maakte ik een tour over dit historische cruiseschip. De SS Rotterdam is een voormalig cruiseschip van de Holland-Amerika Lijn. In de jaren 50 voer het schip tussen Rotterdam en New York en werd het schip veel gebruikt door emigranten. Vanaf de jaren 60 werden er ook cruises mee gemaakt. In 2000 stopte het schip definitief als cruiseschip en in de jaren daarna is het gerenoveerd tot een hotelschip, dat nu voor anker ligt in Rotterdam. Een schip met een rijke geschiedenis dus en dat merk je ook als je aan boord bent!

Tours over de SS Rotterdam

Als je aan boord stapt van de SS Rotterdam, ervaar je meteen het cruisegevoel. Je stapt binnen en kijkt je ogen uit! Ik kwam wat vroeg aan op de SS Rotterdam, waardoor mijn kamer nog niet klaar was. Daarom besloot ik een tour te gaan doen, waar ik absoluut geen spijt van had. Het regende helaas wel (dat zie je ook op de foto’s), maar de tour is grotendeels binnen, dus dat bedierf de pret gelukkig niet!

Uitwaaien en Zwaaien Tour

De Uitwaaien en Zwaaien tour is een individuele rondleiding, waarbij je met een audiogids zelf rondloopt en op verschillende punten uitleg krijgt. De uitleg gaat via je audiogids (een apparaatje dat je kunt scannen op diverse punten) of via de ‘ship hosts’ die overal staan. Om eerlijk te zijn, was ik, ondanks de routebordjes, na het eerste audiopunt de weg al kwijt.. (kan ook aan mij liggen :)). Gelukkig zijn er dus ship hosts op veel plekken op het schip die je graag helpen en veel vertellen over het schip. Deze ship hosts hebben vaak een binding met het schip, zo hebben ze bijvoorbeeld op het schip gewerkt.

Tijdens de Uitwaaien en Zwaaien rondleiding vertelde een ship host enthousiast over de nachtclub, liep er een ship host met me mee naar het voordek om daar uitleg te krijgen (privé, hoe luxe) en vertelden twee enthousiaste ship hosts me van alles over hoe het werkt op de brug. Eén van hen had ook zelf op het schip gevaren en vertelde ook persoonlijke verhalen. Ook zie je de hutten van o.a. de kapitein en zijn er twee kleine musea. Ik vond het super indrukwekkend en je komt op plekken waar je normaal niet komt op een varend cruiseschip.

Stoom & Chroom tour

Ook de Stoom & Chroom tour was indrukwekkend. Ik vond het al heel interessant om het oude binnenzwembad te zien. Dit is niet opgeknapt en ziet er nog precies uit zoals het ooit was. Het is deels vervallen en je kunt er dus ook niet meer in zwemmen (staat ook geen water meer in). Vanaf daar loop je, onder begeleiding van een enthousiaste gids, door naar de machinekamer. Hier kijk je bijna een uur lang je ogen uit! De gids vertelt enthousiaste verhalen en nam ook de tijd voor extra uitleg voor een niet-technisch iemand zoals ik :). Tijdens de renovatie van het schip kwamen ze erachter dat er veel asbest verwerkt was in het schip. Daarom zie je veel witte buizen met rode strepen erop. De rode strepen geven aan dat er asbest in zit. En het witte deel blijkt gips te zijn! Tijdens de renovatie zijn de asbest-buizen ingegipst door maar liefst 800 verpleegkundigen in Gdansk, zodat er geen asbest meer vrij kan komen.

Tour voor kinderen

Je kunt de tours ook met kinderen boeken. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis en kinderen van 4 t/m 12 krijgen korting. De tours lijken me persoonlijk ook superleuk met kinderen. Kinderen krijgen een speciaal kinderpaspoort met vragen en opdrachten. Ook zijn er speciale opstapjes zodat ze wat hoger kunnen wegkijken en kunnen ze morsecode leren seinen. Ik kom graag nog eens terug met mijn eigen kinderen!

Tour boeken over de SS Rotterdam

Je kunt de tours ter plekke boeken in de Lynbaanshop aan boord als er nog genoeg plek is. Ik was er op een rustige dag, waardoor er genoeg plek was en ik veel 1-op-1 uitleg kreeg, superleuk!
Als je graag zeker wilt zijn van een plekje, kun je vooraf boeken op de website van de SS Rotterdam.