Symphony of the Seas – onze review van dit Royal Caribbean schip

Review Symphony of the seas - Board Walk

Ein-de-lijk was het zover, we maakten een cruise met Royal Caribbean! DIt stond al heel lang op ons verlanglijstje, maarja… Royal Caribbean is nou eenmaal niet de goedkoopste cruisemaatschappij. En we wilden dan wel echt met een groot schip van Royal Caribbean varen. Eind januari 2024 was het zover, we maakten een cruise met de Symphony of the Seas in de Caribbean! The Symphony of the Seas is een schip uit de Oasis Klasse (2e generatie) van Royal Caribbean. Hieronder lees je mijn ervaring van de Symphony of the Seas met onze 2 kinderen (van 2 en 4).

Eerste indruk Symphony of the Seas

Mijn eerste indruk van de Symphony of the Seas: WAUW! Wat een megaschip. We starten onze cruise in de haven van Fort Lauderdale en het is wel duidelijk dat de Symphony of the Seas daar het grootste schip op dit moment is. Aan boord ben ik ook meteen onder de indruk, vooral van de ‘boardwalk’: dit is het open deel aan de achterkant van het schip, waar ook de draaimolen en glijbanen zijn (daarover later meer). En ook het ‘Central Park’ is heel gaaf om te zien: een echt park aan boord van een cruiseschip!

Hut aan boord van de Symphony of the Seas

We boeken eigenlijk altijd een binnenhut op een cruiseschip, omdat we toch weinig op de kamer zijn. Dat deden we ook op de Symphony of the Seas. Onze hut lag heel laag, op de 3e verdieping. Het was een binnenhut en omdat we met zijn 4-en zijn, een 4-persoons binnenhut. De hut was, zeker vergeleken met binnenhutten bij bijvoorbeeld Costa, heel erg ruim. Er was een sofa die uit te klappen was tot 2 een-persoonsbedden, een prima badkamer en een lekker ruim tweepersoonsbed. Kortom: prima.

Eten en drinken aan boord van de Symphony of the Seas

Bij Royal Caribbean is echt héél veel inbegrepen als het om eten en drinken gaat. We boekten geen drankpakket, want dat halen we er niet uit. Zeker niet met 2 kinderen die het niet tot heel laat volhouden. Maar het fijne aan de Symphony of the Seas is, is dat je ook zonder drankpakket op veel verschillende plekken drinken kunt halen: water, water met een smaakje (bijvoorbeeld met citroen erin), koffie, thee, sap. Dus niet alleen in het buffetrestaurant, maar ook op andere plekken. Er was trouwens zelfs een Starbucks aan boord (die was dan niet inclusief).

Ook is veel eten inclusief. Natuurlijk het buffet (Windjammer) en de Main Dining Room, maar bijvoorbeeld ook pizza en op meerdere plekken broodjes, taartjes, etc. Je kunt de hele dag door eten en drinken.. Het eten is ook van goede kwaliteit. De porties in de Main Dining Room (waar je een tafel krijgt toegewezen), zijn niet heel groot, maar je kunt ook gewoon meerdere voorgerechten bestellen als je dat wilt.

Omdat we pas vrij laat geboekt hadden, hadden we geen optie meer om te kiezen welke tijd we wilden eten in de Main Dining Room. We kregen dan ook ‘My Time Dining’ toegewezen, maar dat is ‘pas’ vanaf 18.45uur. Gelukkig doen ze makkelijk als je met kleine kinderen bent, want zeker door de jetlag was 18.45 wel een beetje te laat. We konden eigenlijk altijd wel om 17.45 terecht.

Activiteiten aan boord van de Symphony of the Seas

Als je je verveelt aan boord van een cruiseschip, doe je iets niet goed. Maar aan boord van dit schip moet het wel heel gek zijn, wil je je vervelen. Er zijn verschillende bijzondere shows, zoals in het Aquatheater (filmpjes hiervan volgen nog). Maar ook een complete productie van de musical Haispray van 1,5 uur van hoog niveau. Je kunt van tevoren reserveren (maar hiervoor waren we ook al te laat i.v.m. onze late boeking), maar in de praktijk is er eigenlijk overal wel plek.

Natuurlijk worden ook de standaard dingen georganiseerd zoals danslessen, aerobics, etc. Zelf heb ik nog deelgenomen aan een begeleide rondwandeling door Central Park. Dat was erg interessant. Het was een (gratis) wandeling van een half uur, onder begeleiding van 1 van de hoveniers. Wist je dat er wel 20.000 planten te vinden zijn in Central Park? En die moeten tegen allerlei weersomstandigheden kunnen, zoals hevige regenval, tropische stormen, hitte maar ook kou. Ik heb niet echt groene vingers, maar dit vond ik heel interessant! Ook erg leuk een vraag & antwoord sessie met de kapitein in het theater, waar hij veel vertelde over zijn ervaringen. En ik deed nog tour achter de schermen, check ook mijn blog daarover.

En natuurlijk zijn er ook heel veel gave faciliteiten aan boord, die ook nog eens gratis zijn. Zoals een zipline over het schip (doodeng, maar heb het wel gedaan), surfsimulators en gave glijbanen, zoals een trechterglijbaan.

Symphony of the Seas met kinderen

We waren natuurlijk met onze twee kinderen op de Symphony of the Seas. En ook zij hebben zich super vermaakt. Ze zijn niet naar de kinderclub geweest, dat vonden ze een beetje te spannend (ze zijn 2 en 4 en zouden daardoor in verschillende ruimtes zijn in de kids club). Wel kun je op bepaalde tijden in de kids club samen knutselen en is er een speelruimte waar je bij kunt blijven.

Voor kinderen is er een heel leuk kinderzwembad. Het nadeel daarvan was dat er een apart deel is voor kinderen in zwemluiers, dat direct naast het wat grotere deel ligt. Voor onze 2-jarige was dat best moeilijk te snappen soms en ze zijn er behoorlijk streng op (dit hebben we nog niet eerder meegemaakt). Toch is het deel voor baby’s/kinderen in zwemluiers ook al heel leuk met o.a. een klimtoestel en een glijbaantje.

Het allerleukst vond mijn dochter het is dat ze elke dag geschminkt kon worden, er ballonnenkunst werd gevouwen voor kinderen en dat ze elke dag in de Draaimolen kon (dit is gratis). Ook kun je gratis midgetgolfen.

Wat ik zelf bij andere cruiserederijen beter vindt, is het kindermenu in de ‘Main Dining Room’. Op de MSC World Europa is dit bijvoorbeeld elke dag een ander menu en hier was het elke dag hetzelfde. Ook werd de kinderdisco gemist :), dit vonden de kids heel leuk tijdens onze cruise met de Costa Fascinosa.

Meer over de Symphony of the Seas

Er is nog zoveel meer te vertellen over de Symphony of the Seas, maar dan wordt het meer een boek dan een blog :). Stuur me rustig een berichtje via Instagram als je vragen hebt of meer wilt weten. Je kunt daar ook het hoogtepunt bovenin aan klikken om alle instagram stories terug te zien. En als je benieuwd bent naar prijzen, is CruiseOnline een aanrader om te kijken (ook inclusief vlucht mogelijk).

Onze route met de Symphony of the Seas was als volgt:

Dag 1: Fort Lauderdale (aan boord):
Dag 2: op zee
Dag 3: op zee
Dag 4: Curaçao
Dag 5: Aruba
Dag 6: op zee
Dag 7: Labadee, Haïti
Dag 8: op zee
Dag 9: Fort Lauderdale (van boord)