Sir Bani Yas Island – Abu Dhabi – Emiraten

Sir Bani Yas Cruise Island

Sir Bani Yas Island

In 2023 maakten wij een cruise met de MSC World Europa en legden we ook een dagje aan op Sir Bani Yas. Onze ervaringen delen we graag in dit artikel!

Sir Bani Yas Island – wat is het?

Sir Bani Yas Island is een eiland voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten en hoort officieel bij Abu Dhabi. Het eiland is ongeveer 89 vierkante kilometer groot en dat is ongeveer net zo groot als de gemeente Eindhoven. Op het breedste stuk is het eiland ongeveer 10km breed en op het langste stuk ongeveer 17km lang. Niet zo groot dus. Rondom het eiland loopt één kleine weg. Centraal op het eiland is een wildlife park te vinden met hyena’s, cheeta’s, giraffes, gazelles en de Arabische Oryx. Het wildpark is geheel omheind. Je zult op het strand echt geen cheeta tegenkomen :-).

Het eiland is alleen bereikbaar per boot, cruise of (privé) vliegtuig. Op het eiland zijn 2 hotels en een resort te vinden met 30 villa’s. Onderaan deze pagina zie je een overzicht van deze accommodaties. Het eiland ontvangt de meeste bezoekers van cruiseschepen, en is daardoor het meest bekend om z’n Cruise Beach.

Sir Bani Yas – Cruise Beach

Wekelijks komen er meerdere cruiseschepen naar Sir Bani Yas. Deze leggen aan bij de speciaal gebouwde pier voor cruiseschepen. Afhankelijk van de grootte van de schepen kunnen er tot 4 cruiseschepen aanleggen. Wij waren met de MSC World Europa, één van de grootste cruiseschepen ter wereld, en die nam de gehele zijde van de pier in beslag. Vanaf de pier loop je zo het strand op.

Op het strand vind je letterlijk duizenden ligbedjes. 95% van deze bedjes zijn gratis te gebruiken. De Cabana’s zijn tegen een meerprijs te huren. Over de hele breedte van het strand zijn barretjes, toiletten, douches en omkleedruimtes te vinden. De bewegwijzering is goed, dus lang zul je niet hoeven zoeken.

Op onderstaande plattegrond zie je hoe de Cruise Beach eruit ziet. Het is als het ware een schiereiland die door een blue lagoon gescheiden wordt met de rest van het eiland. Op en rondom deze lagoon kan je verschillende activiteiten op het water ondernemen.

Sir Bani Yas Plattegrond
Gratis WiFi op Sir Bani Yas

Wat ik persoonlijk geweldig vond is de gratis WiFi op het eiland. Internet op de cruise is best prijzig en dit gaf ons mooi de kans om de hele dag in ons strandstoeltje te relaxen met onze telefoon in de handen.
Username: SBYVISITORS
Passoword: sbycruisebeach

Buffet Sir Bani Yas

Als je het cruiseschip afloopt en het eiland oploopt, dan heb je direct recht voor je en aan de rechterkant twee grote overkappingen met een buffet. Bij de één is het voornamelijk fastfood en de andere heb je wat meer keuze qua eten. Het eten wordt bereid door koks van het cruiseschip en het niveau van het eten is daardoor vergelijkbaar met het buffet op het cruiseschip.

In januari 2023 waren wij zelf op Sir Bani Yas en maakten we onderstaande ‘walkthrough’. Deze video duurt meer dan 17 minuten en daarbij lopen we van de ene kant van de Cruise Beach naar de andere kant. Hiermee krijg je een goede indruk van de faciliteiten en sfeer op het strand.

Activiteiten op het eiland

Op Sir Bani Yas Cruise Island zijn genoeg activiteiten te vinden voor een heerlijke dag aan het strand. Een aantal gratis activiteiten en faciliteiten zijn:

  • Sanitair: Toilet, kleedruimte, douches
  • Strandstoelen / ligbedjes + parasols
  • Sport: Volleybal, Voetbal
  • Kinderspeeltuin, opblaasbare aquapark op zee

Tussen het schiereiland (de Cruise Beach) en het vaste land van Sir Bani Yas ligt een soort van Mangrove. Hierin kun je diverse activiteiten tegen betaling doen. Op het schip worden deze activiteiten aangeboden als “Shore excursions”. Enkele van de mogelijkheden zijn:

  • Waterfietsen
  • Kanovaren
  • Stand-up paddle

Daarnaast is het mogelijk om met een Safari tour het wildlife park te bezoeken. Dit is de enige echte grote excursie op het eiland en is dan ook razend populair. Wil je liever natuur zien dan strand, reserveer dan snel je plaatsen, want deze excursie zit vaak snel vol.

Winkel op Sir Bani Yas Cruise Beach

Er is op Sir Bani Yas Cruise Beach een klein winkeltje, die hele goede zaken doet. Het was daar erg druk en ze hadden ook echt heel veel. Prijzen vielen (januari 2023) nog best mee en waren zeker in vergelijking met de prijzen voor verzorgingsproducten en textiel op het schip, een stuk betaalbaarder.

Sir Bani Yas met MSC Yacht Club

Het strand van de Cruise Beach is opgedeeld in een aantal gedeelten Eigenlijk loop je zo van het ene deel naar het andere deel. Als je met een cruiseschip van MSC op het eiland bent, is het strand helemaal links (op de plattegrond Beach 1) gereserveerd voor Yacht Club gasten van MSC. Hier kan je ook de service en privileges van de Yacht Club verwachten. Voor de Yacht Club bezoekers die wat slechter ter been zijn, is er een golfkarretje die je vanaf het cruiseschip naar je strandstoeltje brengt.

Selfies!

Als je op zo’n prachtig eiland bent met zoveel Instagrammable-spots, moet je foto’s maken! Je ziet dat veel mensen echt moeite doen voor het perfecte plaatje. De mooiste plekken zijn voor de boot. Vind jij het leuk om mooie foto’s voor Insta te schieten, probeer dan een uurtje de tijd te plannen om wat mooie plaatjes te schieten.

Onze review van Sir Bani Yas

Sir Bani Yas is een paradijselijk eiland in de Emiraten met heerlijke stranden en helderblauwe zee. Heel fijn om hier een dag uit te rusten! SIr Bani Yas heeft namelijk een apart gedeelte voor cruiseschepen. Ons cruiseschip zat echt vol en ik vond het heerlijk dat we die drukte niet ervaren hebben op het eiland, afgezien van bij het buffet. Het Cruise Island is geen ontzettend culturele bestemming, maar in een 7 daagse-cruise met de vetste wereldsteden was dit een heerlijke relax dag. Als we in de toekomst nog eens gaan cruisen in deze omgeving zou ik een dagje Sir Bani Yas zo weer doen: Heerlijk!

Met een cruise naar Sir Bani Yas?

Onderstaande cruiserederijen leggen aan op Sir Bani Yas. Klik op het logo om alle cruises te zien waarbij je naar Sir Bani Yas gaat!

MSC Cruises
AIDA cruises
Oceania Cruises
Norwegian Cruise Line