Scheepsbezoek MSC Virtuosa in Rotterdam – verslag

In maart 2023 bezocht ik de MSC Virtuosa in Rotterdam. Je kunt natuurlijk niet zomaar aan boord van een cruiseschip stappen voor een kijkje, maar er worden regelmatig scheepsbezoeken georganiseerd. Ik had het geluk dat ik me op tijd genoeg had ingeschreven voor het scheepsbezoek dat Zeetours organiseerde en nam een kijkje aan boord van de MSC Virtuosa!

Scheepsbezoek MSC Virtuosa (10.30 inscheping)

Voorafgaand aan het scheepsbezoek heb ik al mijn gegevens en ook mijn paspoortgegevens naar Zeetours opgestuurd. Je krijgt vooraf een Visitor Pass toegestuurd. Deze heb je nodig om aan boord te gaan, samen met je legitimatiebewijs. Het mailen van de Visitor Pass was niet helemaal goed gegaan, maar gelukkig lagen ze ook ter plekke uitgeprint klaar. Na registratie was het tijd om in verschillende groepen aan boord te gaan.

Presentatie over MSC Cruises en Zeetours (10.30 – 11.15)

Presentatie tijdens scheepsbezoek
Presentatie tijdens scheepsbezoek

Alle groepen startten met een presentatie in de TV Studio en Bar. Deze bar kun je aan boord van alle MSC schepen vinden. Een Nederlandse medewerker van MSC Cruises gaf deze presentatie. Tijdens de presentatie werd er een lekker drankje naar keuze geserveerd. Hoewel zo’n presentatie je natuurlijk enthousiast probeert te maken voor MSC Cruises, vond ik het ook echt interessant. Er werd uitleg gegeven over de verschillende scheepsklasses van MSC en welke type schip leuk is voor welke doelgroep (bijvoorbeeld families of juist oudere stellen). Daarna volgde nog een korte presentatie over Zeetours.

Rondleiding over het schip (11.15 – 12.30)

De rondleiding over het schip werd gegeven door zowel medewerkers van MSC als medewerkers van Zeetours. De rondleiding was erg uitgebreid: je ziet het hele schip. Van zwembad tot buffetrestaurant, Doremi-land (dit is het kindergedeelte) en de bowlingbanen. Het was erg regenachtig (dat zie je ook wel aan de foto’s), waardoor aangegeven werd dat we niet naar het bovenste open dek konden (met waterglijbanen en klimparcours). Dat bleek achteraf toch wel te kunnen, maar toen waren we alweer weg. Gelukkig konden we het ook prima zien vanaf een dek lager!


Wat ik wel erg jammer vond, is dat we geen hutten konden bezichtigen. Dat geeft je toch een nog beter beeld van hoe een verblijf aan boord van het schip is. Erg leuk is dat ik Suzanne tegenkwam, één van de bloggers voor Cruisejager. Zij stapte net die dag aan boord voor een 8-daagse cruise! Haar ervaring lees je hier op Cruisejager.

Het filmpje dat ik maakte tijdens het scheepsbezoek

Lunch aan boord van de MSC Virtuosa (12.30 – 14.00)

Lunch aan boord van de MSC Virtuosa
Lunch aan boord van de MSC Virtuosa

Na de rondleiding stonden de tafels voor ons gedekt klaar in het Symphony restaurant. Dat was echt precies dezelfde ervaring als je krijgt als je aan boord verblijft. Lekker luxe dus! We kregen een 3-gangen diner, waarbij we een keuze konden maken uit verschillende gerechten. Ook werd er rijkelijk met wijn geschonken, voor de mensen die dat graag wilden (dat waren er best veel, trouwens 😊).

Wie zijn er bij zo’n scheepsbezoek?

Naast natuurlijk de medewerkers van MSC en Zeetours, waren er allemaal mensen die om allerlei redenen zich hadden ingeschreven. Ik sprak bijvoorbeeld mensen die al heel wat keren met Holland Amerika Lijn waren gevaren en wilden kijken of MSC een leuke cruisemaatschappij was om een keer met kleinkinderen een cruise te maken.


De meeste mensen bij het scheepsbezoek waren 50+ stellen. Er waren wel wat jongere mensen en een paar tieners. En dat kan ook echt, want MSC is juist ook een leuke cruisemaatschappij voor families (check bijvoorbeeld onze blog over de MSC World Europa). De sfeer is een namelijk een stuk informeler dan bij bijvoorbeeld de Holland Amerika Lijn.

Lijkt het jou ook wat om een cruiseschip te bezoeken?

Je hoeft echt geen cruiseblogger of reisagent te zijn om deel te nemen aan een scheepsbezoek. En voor het geld hoef je het ook niet te laten (ik betaalde €25 inclusief lunch).  Ik heb een blog geschreven over hoe het precies werkt en hoe je in kunt schrijven voor een scheepsbezoek. Check ‘m hier. Je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief of volgen op Instagram voor actuele scheepsbezoeken.

Wil je zelf op cruise met de MSC Virtuosa?

Een cruise met de MSC Virtuosa kun je boeken bij Zeetours, CruiseOnline en TUI Cruises.