Martine de Vries en haar zoon Floris maakten in de zomer van 2023 een cruise met de Oosterdam van Holland America Line. Ze maakten een schitterende reis langs de mooiste Griekse- en Italiaanse steden. Zoon Floris zit in een rolstoel en dat maakt sommige bestemmingen tot een extra uitdaging. In deze blog schrijft Martine over haar ervaringen op deze Middellandse zee cruise met de Oosterdam.
Met Odyssey cruise onder zeil
Cruisend over Griekse en Italiaanse wateren en aanleggen in historische havenstadjes, ze doen niets liever. Ook dit jaar kozen wij, Martine de Vries en zoon Floris, voor de zogenaamde ‘Odyssey cruise’ met de Oosterdam. Gelukkig werden wij gespaard voor de storm van Poseidon en beleefden wij weer op zee en land een geweldig Grieks avontuur met daarnaast de grote vraag: Hoe toegankelijk is Griekenland voor toeristen in een rolstoel?
Eerste aanlegplaats van onze cruise: Napels
Onze eerste aanlegplaats dit jaar is Napels, een heerlijke Italiaanse stad. Aangezien wij Napels kennen en dit onze eerste dag is doen wij het rustig aan. We winkelen, eten in een Italiaans restaurant en bekijken vooral de stad.
Santorini met rolstoel
Na een heerlijke relaxte zeedag, die wij in onze cabana doorbrengen, belanden we de volgende dag in Thira, de hoofdstad van het zeer populaire Griekse eiland Santorini waarvoor wij van alle kanten gewaarschuwd waren. “Santorini, zet maar uit je hoofd, want is totaal niet geschikt voor mensen in een rolstoel.” Voor ons dus juist een uitdaging om eens kennis te maken met de grootste van deze Cycladen eilanden in de Egeïsche Zee.
Enigszins zenuwachtig worden wij door een klein bootje afgezet in Thira. Cruiseschepen leggen niet meer aan, maar moeten hun passagiers aan wal brengen met kleine zogenaamde tenderbootjes. Eenmaal vaste grond onder de voeten zien wij direct dat we niet de enige toeristen zijn die dit prachtige eiland gaan bezichtigen. Aangezien de handbike van Floris tijdens onze vliegreis zwaar beschadigd is geraakt, hebben we alleen de beschikking over een duwrolstoel, iets wat deze vakantie veel lastiger zal maken dan gewoonlijk. Tijd om te piekeren heb ik echter niet, binnen no time wordt de rolstoel van mij overgenomen door een alleraardigste Griekse dame die mij vraagt: ‘Kabelbaan zeker?’ Ik knik timide van ja en zie hoe ze met Floris in de rolstoel om een hele rij wachtende mensen heen manoeuvreert. Ik volg als vanzelf en kom bij de kabelbaan terecht, waar wij direct geholpen worden. De rolstoel past in zijn geheel niet in de cabine, maar de bedrijfsleider helpt Floris in de cabine en de wielen worden van de rolstoel losgekoppeld, zodat de rolstoel mee naar boven kan. We hebben een prachtig uitzicht over het havenstadje, met onder ons de bezoekers die de klim te voet of op de rug van een ezel maken. De bedrijfsleider reist met ons mee in de cabine en vertelt dat deze kabelbaan eenenveertig jaar geleden gebouwd is met als doel dagelijks vijfhonderd mensen naar boven te brengen. Inmiddels telt dit prachtige eiland per dag tienduizend bezoekers, waarvan de meesten gebruik willen maken van de kabelbaan.
Bovengekomen in dit pittoreske plaatsje strijken we eerst neer op een gezellig terras met uitzicht om even bij te komen van deze supersnelle actie. Vanaf dit terras hebben we goed overzicht en zien ook dat de smalle gezellige straatjes niet echt rolstoeltoegankelijk zijn, zeker niet met deze hoge temperatuur. Maar het pleintje boven op de berg waar wij wat rondscharrelen, biedt ons genoeg kijkplezier en uitzicht over het eiland.
Aangezien het cruiseschip langs de kust van het gehele eiland vaart, kunnen wij een goede indruk krijgen van dit mooie eiland. Zittend in onze cabana, genietend van en koel glas wijn nemen we afscheid van dit mooie eiland.
Middellandse zee cruise – Iraklion – Kreta
Ons volgende doel is Kreta, waar we dit jaar in de plaats Iraklion aanleggen. Op ons lijstje staat een bezoekje aan de Agios Titos Kathedraal. Aan de voorkant van de kathedraal aangekomen, zien wij enkel en alleen trappen. Een bedelaar wenkt ons en wijst ons op de achterkant van deze Byzantijnse kerk, in verband met de rolstoel. Aangekomen bij de achterkant van de kathedraal komen we bij een rolstoel ingang. De zware deur zit op slot. Ik klop zachtjes op de deur en deze wordt direct geopend door een van de geestelijk medewerkers. We komen midden in het liturgisch centrum van de kerk binnen waar een traditionele Grieks-Orthodoxe doopdienst plaatsvindt. Een meisje wordt ondergedompeld in een enorm kruikvormig bassin. Een indrukwekkend schouwspel in een overdadig versierde kerk met kunstwerken die het verhaal verbeelden van de heiligen Titus en Paulus.
Nadat wij de Griekse bedelaar bedankt hebben en Floris iets in zijn bakje legt, bezoeken we de Venetiaanse Loggia. Deze loggia, gebouwd als herensociëteit, in de zestiende eeuw werd in 1628 door Francesco Orosini herbouwd. Deze architect ontwierp ook de prachtige Leeuwenfontein in het centrum van Iraklion. De Loggia wordt nu gebruikt als stadhuis en staat bekend als het best gerenoveerde monument van Griekenland. Natuurlijk maken we wat tijd vrij om te winkelen en te lunchen op de boulevard van deze mooie stad.
Met een privé taxi van Piraeus naar Athene
Ook dit jaar meren we aan in de havenplaats Piraeus om de hoek van Athene. Aangezien wij vorig jaar Athene ook bezochten met een prettige taxichauffeur die ook een goede gids was, bellen we deze goede man op. Wij hebben zijn nummer bewaard voor als wij nog eens in Athene zouden zijn. De chauffeur is meteen enthousiast en we maken een afspraak om ons af te halen bij het cruiseschip. Thomas is stipt op tijd en brengt ons eerst naar de Akropolis aangezien de temperatuur op zal gaan lopen. Vorig jaar was de lift defect, maar dit jaar hebben we geluk. Binnen ‘no time’ staan we op de Akropolis. Ook hier weer behulpzame Grieken, een goede rolstoeltoegankelijke lift en voor mensen in een rolstoel plus hun begeleider, vrije entree.
Het Parthenon staat deels in de steigers, net als vorig jaar, maar is het bezoek meer dan waard. We maken een wandeling en staan even in de schaduw van de olijfboom. Aangezien het heel warm is en ook best druk verlaten we na ongeveer drie kwartier deze prachtige plaats en brengt de lift ons weer terug bij de taxi. Ook dit jaar kijken we even bij de wisseling van de Evzones. Het blijft een indrukwekkend schouwspel dat veel toeristen trekt. Onze chauffeur krijgt toestemming om te parkeren voor het wachthuisje aangezien hij een passagier met een rolstoel in zijn auto heeft. Op die manier kan Floris blijven zitten en de wisseling heel goed zien. We rijden wat rond door Athene en onze chauffeur wijst ons op een stukje moderne kunst in Athene, The Runner oftewel Dromeas is een kunstwerk gemaakt van platen glas en lijkt zoals de naam al doet vermoeden op een rennende man. De kunstenaar Costas Varotsos maakte deze sculptuur in 1988 als eerbetoon aan de hectiek van de stad Athene. In 1994 verhuisde het beeld naar Megalis tou Genous Sholi Square aangezien er onder de oude plaats een metrolijn werd aangelegd.
Aanmeren met cruise in Kusadasi – Turkije
Cruise naar Kanaal van Korinthe – Nafplion
Onze reis vervolgt zich naar onze favoriete Griekse stad Nafplion, voorheen de hoofdstad van Griekenland. Ook hier vaart een tenderboot ons de oude haven in langs het statige Hotel Grande Bretagne. Aan wal schieten we een taxichauffeur aan en vragen hem of hij ons naar het Kanaal van Korinthe kan brengen. Dat kan hij en hij kan als we dat willen ook een bezoekje brengen aan Mycene, de tempel van Apollo en het kasteel van Korinthe. De chauffeur blijkt over veel historische kennis te beschikken en vertrouwt ons toe dat zijn vrouw dit allemaal voor hem heeft opgezocht, zodat hij zijn passagiers van de nodige informatie kan voorzien. Het enorme voordeel van het bezoek aan deze prachtige oudheidkundige plaatsen is dat het veel minder druk bezocht wordt dan de hectische stad Athene. De tempel van Apollo op het heiligdom van Delphi dateert uit de vierde eeuw voor Christus en is de enige tempel waarvan restanten, de vloer en zes pilaren, overgebleven zijn. In deze tempel gaf een profetes, de Pythia, wijze raad. De plaats was hierdoor een orakel, gewijd aan de god Apollo.
Het Kanaal van Korinthe met de hand gegraven door Joodse dwangarbeiders vormt een doorgang van de Golf van Korinthe. Nadat al veel eerder pogingen waren gedaan om een watergang te graven, maar deze door het orakel van Delphi afgeraden werden, kwam het er in 66 jaar na Christus toch van op initiatief van keizer Nero die daarbij om de gunst van Poseidon smeekte. Uiteindelijk werd het kanaal in 1893 voltooid en opengesteld voor de scheepvaart.
Cruise Griekenland – Kefalonia – Argostoli
Na zoveel geschiedkundige kennis zijn we toe aan wat ontspanning en die krijgen we op het eiland Kefalonia in de plaats Argostoli. Dit Ionische eiland ligt bijna tegen het eiland Ithaka aan, waar volgens de Odyssey van Homerus Odyssey koning was. We beginnen de dag met een heerlijk ontbijt in een typisch Griekse taverna aan het water. Een dagje van minder cultuur snuiven, hebben we bedacht, maar blijken ons vergist te hebben. We maken een wandeling door dit rolstoeltoegankelijke plaatsje en zien toch weer de schoonheid van de Griekse architectuur, kunst en cultuur. Op het centrale plein in Argostoli maken we kennis met het standbeeld van Panagis Vallianos, een bekend weldoener van het eiland Kefalonia.
We bezoeken de Katholieke Kerk Sint Nicolaas om een kaarsje aan te steken voor onze dierbaren. Na een wandeltocht over de loopbrug naar de andere kant van de baai van Argostoli, drinken we een glas koele Griekse wijn op een terras met onze blik op de oude burcht. Terug op het cruiseschip genieten we van het prachtige uitzicht op dit eiland vanuit onze cabana op het bovenste dek en maken plannen voor de volgende dag.
Cruise naar Kerkyra – Corfu
We worden die dag wakker in Kerkyra op het schitterende eiland Corfu. De temperatuur in Griekenland blijft stijgen en in Corfu wordt voor deze dag een temperatuur van tegen de veertig graden Celsius voorspeld. We twijfelen om van boord te gaan of in alle rust vanaf het cruiseschip dit eiland te bewonderen. Na overleg besluiten Floris en ik de stap toch te wagen en spreken af dat als het te warm wordt, we weer terug keren naar het schip.
Met een bus worden we naar de terminal gebracht om vervolgens met een taxi het leuke plaatsje Kerkyra te bezoeken. In de boekjes hebben we al het een en ander gelezen over deze hoofdstad van het eiland Corfu. De smalle straatjes met ook hier weer de Venetiaanse bouwstijl. De taxi brengt ons naar Liston, gebouwd tijdens de Franse revolutie, een erfenisje van Napoleon zou je kort door de bocht kunnen zeggen. We wanen ons op de Rue de Rivoli in Parijs, waar wederom een Griekse bedelaar ons te hulp schiet als de rolstoel even hapert.
De smalle steegjes zorgen ervoor dat we goed in de schaduw kunnen lopen en de oude grote straatstenen zijn redelijk toegankelijk voor de rolstoel. We bezoeken de oude Sefardische Synagoge. Deze als enige overgebleven synagoge, gebouwd in de achttiende eeuw is dagelijks geopend om te bidden en kaarsen aan te steken. Buiten de synagoge hangt een plaque met de mededeling dat de Joodse schrijver Albert Cohen hier geboren is. Ook prins Philip, echtgenoot van Koningin Elisabeth is geboren in dit plaatsje.
Dwalend door de straatjes van Corfu, genietend van de typisch Griekse winkeltjes, kopen we natuurlijk wat souvenirs voor het thuisfront. De nieuwe vesting is goed te bereiken. Dit Venetiaanse fort ligt op de heuvel Sint-Marcus. We scharrelden wat rond het fort, maar voelen de warmte op ons vallen. We besluiten een Griekse lunch te gaan gebruiken in een van de smalle steegjes in de schaduw van de imposante Venetiaanse huizen. We hebben zeker geen spijt dat we van boord zijn gegaan en blijven op het terrasje luieren tot de scheepstoeter over het eiland schalt ten teken dat het cruiseschip wederom onder zeil gaat.
Cruise naar Triëste – Lunch op Piazza Unitá d’ Italia
We eindigen onze reis in Triëste, waar we midden in het centrum aanleggen. Vanaf ons balkon kijken we over deze mooie stad en maken plannen om bij Harry’s Picollo op het mooie Piazza Unitá d’ Italia onze lunch te gebruiken.
Tijd om terug te keren naar de Oosterdam. Tijdens on diner in de Pinnacle Grill praten we over de schoonheid van de Griekse plaatsen die we bezocht hebben tijdens deze reis. Alhoewel we sommige plaatsen vaker bezocht hebben, zien we elk jaar weer nieuwe bezienswaardigheden en komen tot de conclusie dat we volgend jaar opnieuw Griekenland en Italië gaan bezoeken. Voor dit jaar met Odyssey onder zeil en misschien volgend jaar met Homerus van wal…
Over deze Middellandse zee cruise ervaring op de Oosterdam met rolstoel
Cruiseschip | Oosterdam |
Rederij | Holland America Line |
Duur | 12 nachten |
Vertrek – Aankomst | Civitavecchia / Rome (Italië) – Triëste (Italië) |
Aanleghavens | Dag op zee Napels (Italië) Thira / Santorini (Griekenland) Iraklion / Kreta (Griekenland) Piraeus / Athene (Griekenland) Kusadasi (Turkije) Nafplion (Griekenland) Argostoli / Kefalonia (Griekenland) Kerkira / Corfu (Griekenland) Kotor (Montenegro) |
Huttype | Signature Suite |
Reisgezelschap | Moeder & zoon (met rolstoel) |
Deze ervaring van de Middellandse zee cruise met de Oosterdam met rolstoel is geschreven door Martine de Vries.
Mijn naam is Martine de Vries en ik ben docent Nederlands. Samen met mijn zoon Floris maak ik cruise reizen naar Griekenland.