MSC Virtuosa – review van Suzanne

Begin maart maakte Suzanne een cruise met de nog redelijk nieuwe MSC Virtuosa. Haar reisgezelschap bestond uit haarzelf en haar moeder die slecht ter been is. Vooraf hebben ze een inklapbare scootmobiel gehuurd zodat haar moeder lekker van het schip en de aanleghavens kon genieten. Lees hier haar review over de MSC Virtuosa.

Aan boord gaan van de MSC Virtuosa

We hadden een vroege inchecktijd toegewezen gekregen. Na aankomst was er totaal geen rij en konden we redelijk vlug het schip op. De deuren gingen open en we stonden midden in de galeria, het gedeelte van het schip met alle leuke winkeltjes, toegang tot het theater en waar ‘s avonds de leuke feestjes zijn. We keken onze ogen uit naar alle pracht en praal. We zochten een plekje in de adults only Sky Bar voor een drankje. En net toen we rond 13 uur naar het buffet gingen om te lunchen waren de kamers ook al klaar. De koffers arriveerden aan het einde van de middag.

De safety-drill is per instaphaven verschillend. Voor ons was het in de Carrousel lounge en gezamenlijk lopen naar de muster-stations. Voor havens waarbij heel veel mensen instappen zoals in Southampon is het anders geregeld, deze passagiers moeten eerst een briefing op tv kijken in de hut om vervolgens naar het muster-station te lopen.

Onze hut op de MSC Virtuosa – mijn review

We hebben een garantie balkonhut geboekt. Vlak van tevoren kregen we bericht dat we een aft hut gekregen hebben met supergroot balkon. Gewoon vrij uitzicht vanaf de achterkant van het schip, wat een luxe! We kozen voor de opstelling van twee losse bedden en er stond een bank dat nog een sofa bed kan worden. Er was genoeg plaats voor de opvouwbare scootmobiel.

Activiteiten aan boord

Galleria Virtuosa

Elke avond wordt er een informatiebrief in de cabine bezorgd met het activiteitenschema en de openingstijden van alle faciliteiten. Ook is dit allemaal makkelijk via de MSC-app te bekijken waardoor we die informatiebrief vaak even snel vluchtig doorlazen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt georganiseerd. Voorbeelden van activiteiten zijn crafting, big darts, danslessen en curling. In de avonduren zijn er leuke shows en party’s. We hebben zelf een opera en de Elvis tribute gezien.

Adjerez MSC Virtuosa

Voor de meeste shows kun je heel makkelijk reserveren via de app. Zowel overdag als in de avonduren zijn er in verschillende bars live muziek. Ook de Silent disco en carnaval party vond ik erg leuk. Er zijn ook twee betaalde shows met acrobatiek. We hebben Adjerez gezien en dit was toch wel spectaculair. Bij deze show zat een cocktail inbegrepen.

F1 Simulator MSC Virtuosa

Naast de gratis activiteiten zijn er ook activiteiten waar je een funpass voor kunt kopen. Bijvoorbeeld de 4D-bioscoop, bowling en F1 Simulator. Omdat wij zonder kinderen reizen hebben we niet echt gelet op de kinderactiviteiten, maar er is sowieso ook een miniclub.

MSC Aurea Spa Wellness

Ik heb eenmalig gebruik gemaakt van de Wellness. Er zijn meerdere sauna’s, bubbelbaden, relaxruimtes en stoombaden. Er staan ook diverse smaakjes water zodat je goed blijft hydrateren. Je kunt vooraf een weekpas kopen voor de wellness voor 89 euro. Dit is voordeliger dan een dagpas aan boord.

Zwembaden en waterglijbanen

Tropical Pool MSC Virtuosa

Er is zowel een buiten als een binnenzwembad met bubbelbaden. Beide voorzien van een mooi terras met ligbedjes en een bar. Op dek 19 zijn ook waterglijbanen, vooraf moet je wel een waiver tekenen, anders mag je niet van de glijbaan roetsjen.

Bars aan boord van de MSC Virtuosa

Er zijn verschillende bars aan boord, verspreid over meerdere dekken. Er is bijvoorbeeld een Engelse pub, een Sportsbar, en een Adults Only bar. In de Galeria is de Virtuosa bar waar in de avonduren van alles te beleven is zoals triviant, live muziek en uitzicht op de party’s.

MSC biedt verschillende soorten drankenpakketten aan. Wij hebben gekozen voor het Easy pakket en konden onbeperkt diverse warme dranken, cocktails, frisdrank, flesjes water, wijn en bier bestellen. In tegenstelling tot sommige andere rederijen zit hier geen limiet op. Als je geen pakket afneemt betaal je per drankje en zijn alleen het water, sapjes en koffie en thee in het buffetrestaurant gratis. In de meeste bars was de bediening redelijk snel.

Eten aan boord van de MSC Virtuosa

Buffetrestaurant MSC Virtuosa

Het buffetrestaurant is 20 uur per dag open en voorziet je van ontbijt, lunch, high tea, dinner en late pizza. De scones bij de high tea zijn echt een aanrader! De main dining room serveert ontbijt, lunch en diner. Voor avondeten krijg je een tijd en vaste tafel toegewezen. Wij kregen de early sitting van 18:00. Uiteindelijk hebben we hier twee keer gegeten waaronder tijdens het gala diner en dit was erg gezellig. Er zijn enkele betaalde restaurants zoals Hola taco’s waarvoor je moet reserveren.

Crepes Gelato MSC Virtuosa

In de Galleria is er ook een chocolade en Gelato bar tegen betaling. We hebben twee keer wat broodjes, sap en yoghurt als ontbijt laten bezorgen met de roomservice. We betaalden een kleine fee omdat we het bella tarief geboekt hebben. De roomservice was zelfs een beetje aan de vroege kant en prima in orde. De roomservice verdient echt een positieve review hier op de MSC Virtuosa.

Liften

Liften MSC Virtuosa

Er zijn in het voorste en middengedeelte van het schip meerdere liften en er is een panorama lift bij het buitenzwembad. De normale liften werken op een speciale manier. Aan de buitenkant van de liften staan schermen met de verdiepingen, je drukt op de verdieping van je keuze en krijgt een lift toegewezen. Vervolgens zijn er in de liften geen knopjes meer aanwezig. Even wennen, maar het systeem werkt super makkelijk en snel.

Toegankelijkheid voor mindervaliden – mijn ervaring

Het schip is over het algemeen goed toegankelijk voor mindervaliden.

Als je rolstoel of scootmobiel geschikt is om op te vouwen en daardoor door een normale cabinedeur past hoef je geen speciale cabine aan te vragen. Wel moet je vooraf een special needs formulier invullen. Soms moesten wij via een andere uitgang naar buiten, maar er stond altijd personeel klaar om te assisteren. Toen de scootmobiel door regen tijdelijk defect was heeft een crew member mijn moeder in een rolstoel terug aan boord naar de kamer gereden. De avond voor disembarking lag er in de cabine een briefje dat ik contact op moest nemen met de receptie. Dit was omdat ze moesten weten of wij assistentie nodig hadden bij het van boord gaan. Dit hoefde voor ons niet maar super dat ze dit nog even checken. Ook het buffetrestaurant heeft speciale tafels die geschikt zijn voor mindervaliden. Het theater heeft achterin een paar speciale plekken zodat mensen die minder mobiel zijn minder ver hoeven te lopen. Deze plekken worden door een crew member toegewezen als ze zien dat je dit nodig hebt.

Is dan alles positief?

Nee, niet alles op het schip verloopt vlekkeloos.

Zo is het ontzettend lastig om zeep bij de toiletten uit de automatische dispensers te krijgen. Zowel ikzelf als veel andere mensen worstelen hier enorm mee. Er staat wel overal handgel op het schip, maar toch vind ik dit niet prettig. Verder zat onze kluis een keer vast, waarschijnlijk is door het hevig schommelen van het schip tijdens een zeedag, een item in de kluis scheef gerold, waardoor deze niet meer open kon. Ik heb toen de receptie gebeld en na een tijdje kwam een crew member dit probleem verhelpen. Dit is allemaal netjes opgelost en geeft wel aan dat als er iets is ze je komen helpen. Wat ik persoonlijk vervelend vond was dat tijdens de musterd drill in Southampton alle faciliteiten gesloten waren. Ik was net terug aan boord en had graag rustig een drankje willen drinken, maar mocht ruim een uur niets bestellen. Eigenlijk zou de sluiting van de faciliteiten alleen van toepassing moeten zijn voor de passagiers die deze drill doen. Tijdens onze safety briefing en drill waren de faciliteiten voor andere passagiers gewoon open.

Meer weten?

Presentatie tijdens scheepsbezoek

Lieke van Cruisejager ging op scheepsbezoek op de MSC Virtuosa. Lees hier haar verslag van de MSC Virtuosa.

Deze cruise zelf maken? Een cruise met de MSC Virtuosa kun je boeken bij: CruiseOnline en STIP reizen.

Over de schrijfster van de MSC Virtuosa review

Suzanne Atema

Suzanne Atema

Ik vind het heerlijk om op een buitendek met mijn haren in de wind naar de zee te kijken. De combinatie van een schip met leuke faciliteiten en bijna elke dag in een andere plaats ontwaken spreekt mij erg aan. Je hebt vaak net genoeg tijd om een indruk van de bestemming te krijgen en mooie herinneringen te maken voor je naar de volgende bestemming vaart. Inmiddels heb ik drie cruises gemaakt en volgen er zeker meer.

Details van deze cruise met de MSC Virtuosa

CruiseschipMSC Virtuosa
RederijMSC Cruises
Duur7 nachten
Vertrek – AankomstRotterdam – Rotterdam
AanleghavensLe Havre (Frankrijk)
Southampton (Engeland)
Dag op zee
Hamburg (Duitsland)
Dag op zee
Zeebrugge (België)
HuttypeBalkon
ReisgezelschapVrouw + Moeder (slecht ter been)