MSC Grandiosa review – Christina

Christina vertrok voor een 7 daagse Middellandse zee cruise vanuit Marseille met de MSC Grandiosa. Niet al haar ervaringen op dit MSC cruiseschip waren positief. Lees hier haar MSC Grandiosa ervaring.

Op zoek naar een Europese route kwamen we erachter dat onze opties waren: MSC Cruises, Royal Caribbean of Norwegian Cruise Line. MSC had de beste deal; de kinderen waren gratis. We konden onze spaarpunten van andere cruiserederijen overzetten naar MSC en kregen direct de zilver-status voor upgrades en privileges. Zo boekten we bijvoorbeeld een interior room en we werden geupgrade naar een Deluxe Balcony. Dit was niet op ons verzoek maar deed MSC op eigen initiatief, we konden niet blijer zijn.

Balkonhut review MSC Grandiosa

De hut was ruimtelijk, met een tweepersoons bed en een slaapbank voor de kinderen. De slaapbank werd niet terug omgebouwd naar een bank gedurende de dag maar dat was voor ons geen probleem omdat we weinig tijd op onze kamer doorbrachten overdag. De kamer had een mooi bureau en twee Ottoman stoelen. Onder het bureau stond een mini-bar en die zorgde voor frustratie. Standaard was deze op slot en we moesten tot 3x toe vragen om deze van het slot te halen. We waren niet van plan om iets uit de mini-bar te gebruiken maar we deden hier onze flesjes water in zodat we koud drinken hadden als we in de hut waren. Wat ik vreemd vond was dat we, ondanks dat we een drankpakket hadden, wel moesten betalen voor de drankjes die we uit de mini-bar gebruiken. De badkamer was groot genoeg en functioneel, we konden alles georganiseerd houden. En het balkon was geweldig! De twee stoelen en het tafeltje waren perfect voor ons. Afgezien van de kleine frustratie rondom de mini-bar, hebben we echt genoten van onze hut en kan ik alleen maar een positieve review geven over deze cabin op de MSC Grandiosa.

Entertainment MSC Grandiosa

De MSC Grandiosa biedt een breed scala aan shows aan. In de basis waren er 3 shows iedere avond, die allemaal ongeveer 35 minuten duren. Je moet deze shows vooraf via de MSC For Me-app reserveren. Als je aankomt bij het theater moet je de app laten zien of je keycard. Ondanks dat het aanbod groot was, hebben we maar 1 show bezocht. We zagen ROCK IT. Deze show was leuk en spannend, we zongen de hele show mee en de choreograpy was geweldig! Wij zagen dan niet zo heel veel shows, maar ik raadt je wel aan om deze te bezoeken. We hoorden enthousiaste reviews van andere cruisers op de MSC Grandiosa.

Activiteiten MSC Grandiosa – onze review

Bowling MSC Grandiosa

In vergelijking met onze andere cruises waren er een stuk minder activiteiten gedurende de dag. Ja, er waren activiteiten en games bij het zwembad, maar bij onze voorgaande cruises gingen we graag vaak naar een bingo, art-shows, comedy shows, Quizzo en meer. Is dit misschien door de vele verschillende talen aan boord?

Het zal een hele uitdaging zijn om dit in iedere taal aan te bieden. In de avond was er een bingo in het casino om 12 uur. Iedere avond was er live muziek in verschillende barretjes en lounges. Alle muzikanten die we hebben gezien waren geweldig, het publiek zong uit volle borst mee. ‘s Nachts in de Galleria waren er mini-shows. Vooral die met het jaren 70 thema vonden we erg leuk. De dansers stonden op een soort van platform en dansten en entertainden het publiek.

In de Galleria area was een Jean-Philippe Crepes & Gelato. Daar kon je voor ongeveer 13 euro je eigen chocoladereep laten maken. De kinderen vond het geweldig!

Zwembaden op de MSC Grandiosa

Aan boord van de MSC Grandiosa waren 4 zwembaden; een daarvan is alleen voor Yacht Club members. De andere zwembaden waren: de main pool, Safari pool en Horizon Pool. De Main Pool was een van de grootste die ik ooit aan boord van een cruise heb gezien. Het was een party-pool. We hebben hier weinig tij doorgebracht omdat het niet echt onze vibe was. De Safari pool vonden we echt cool, ik heb nooit eerder zo’n ervaring op een cruise gehad. Het dak is uitschuifbaar dus het in een binnen & buitenzwembad, die open was tot 22 uur. Dat het zwembad zo laat sloot was aantrekkelijk en mijn ouders vonden het geweldig door de vele schaduwplekjes.

Zwembaden review MSC Grandiosa

Ons favoriete zwembad was de Horizon Pool. We vonden het fijn omdat het achter op het schip is. Het zwembad ligt dicht bij het Aquapark Wild Forest, het waterpark voor kinderen. Voor ons de ideale plek om te relaxen en toch dicht bij de kinderen te zijn. Onze favoriete bar en barpersoneel was ook daar dus voor ons helemaal perfect

Aquapark MSC Grandiosa

Het waterpark was echt leuk! Er waren kleine (ondiepe) watertjes voor de kinderen met veel waterpistolen, spray areas en een grote emmer die iedere paar minuten omvalt. De grootste teleurstelling waren de glijbanen. Onze kinderen waren te jong voor de glijbanen. We hadden ons misschien niet goed genoeg ingelezen vooraf, maar onze zoon was echt enorm teleurgesteld. Dus houd dit in gedachte! Maargoed, onze kinderen hebben zich prima vermaakt.

Wat echt van toegevoegde waarde is in mijn review over MSC Grandiosa is de Kids Club. Onze kinderen vonden dit geweldig. Al het personeel was zo aardig en gastvrij. Ze spraken verschillende talen, wat prachtig was. Ze hebben leuke activiteiten in de kids club maar ook over het hele schip. Dit is echt een aanrader!

Eten op de MSC Grandiosa

De grootste teleurstelling was het eten. Op de eerste avond waren bij Purple Crab, de aan ons toegewezen Main dining room. We kwamen aan om 18 uur en de deuren gingen net open. We werden naar onze tafels gebracht die er netjes en verzorgd uitzagen. Maar de tafels en stoelen stonden zo dicht bij elkaar dat de stoelleuningen elkaar raakten.

Ons eerste probleem was de QR code voor het menu. Voor mijzelf en mijn man geen grote uitdaging maar wel voor mijn ouders. Zij hebben liever een papieren menukaart. Het duurde even voor we die kregen, maar ze zijn dus wel beschikbaar. Onze maaltijd begon met verschillende broodjes. We vroegen om boter omdat dit er niet standaard bij werd gedaan, maar het duurde even voordat het kwam. Toen we onze bestelling doorgaven, vroegen ze ons ook om direct het dessert op te geven. Ik weet dat restaurants vaak het eten voor de kinderen eerder brengen, maar dit kwam wel heel snel. Onze kinderen hadden het eten voordat wij het voorgerecht kregen. Uiteindelijk hadden zij het eten allang op en moesten wij nog beginnen waardoor ze er verveelt bij moesten blijven zitten.

De drinkservices was erg traag. Het duurde even voordat we onze bestelling door konden geven, maar het duurde nog langer voordat we de drankjes kregen. Het eten zelf was echt een telleurstelling. Ik kreeg extreem droge karbonade. Mijn vaders steak was niet gaar en bijna rauw. De ober leek verbaasd toen we vroegen om het opnieuw te bakken. Ik begrijp goed hoe hard het personeel op elke cruise werkt, alleen; het voelde haast alsof we de ober of ander personeel stoorden of lastig vielen als we iets vroegen. We hoopten op een aangename ervaring maar het was eigenlijk een grote telleurstelling.

Review over het ontbijt in de main-dining

We besloten om de main dining room nog een keer te proberen. We hadden ontbijt in het restaurant de volgende ochtend. Opnieuw arriveerden we bij de opening om 7:30 uur. Alleen de havenzijde was geopend en de rest van het restaurant werd nog klaargezet. Ondanks dat we als eersten aan een groepstafel geplaatst werden helemaal achter in de zaal, moesten we lang wachten tot er een over kwam. In plaats van iemand te wenken voor een papieren menukaart hebben we mijn ouders de kaart maar vanaf onze telefoon voorgelezen.

Een groot aanbod van broodjes en patisserie was beschikbaar en ze waren heerlijk! Opnieuw hadden we een aantal negatieve ervaringen. Allereerst, toen het theewater kwam, hadden we geen kopjes om het in te doen. De ober leek haast geschokt dat we erom vroegen. Onze bijgerechten (bacon, worstjes etc.) kwam niet tegelijk met de maaltijd maar veel later. Mijn zoons worstjes nog rauw, niet gaar is dan nog een understatement: Het leek alsof ze helemaal niet gekookt waren. Toen ik de restaurantmanager hier op aansprak leek hij verbaasd en bezorgd. Hij verontschuldigde zichzelf meerdere keren en zei dat het hij zou oppakken met de chef. Over het algemeen vonden we al het gedoe in de main dining niet de moeite.

Buffet restaurant

De rest van de vakantie hebben we gegeten in het buffetrestaurant. Het eten was goed en veranderde dagelijks naar het thema. Ik vond zelfs het ontbijt stukken verser dan in de main dining. Als je geen zin hebt in drukte en chaos bij het buffet dan adviseer ik je om zo vroeg mogelijk te gaan. Zowel bij het ontbijt als bij de lunch was het erg druk. Er lijkt geen structuur voor het in de rij staan. Mensen schuiven in en uit de rij waar ze maar willen. Er waren voldoende zithoeken en de ruimtes naast het restaurant waren over het algemeen een stuk rustiger dan in het restaurant zelf.

Bij het buffet stond een ober-belletje voor de drankjes. Als je iets wil bestellen, druk je op de button en een ober komt dan naar je toe. Hij geeft je bestelling in op z’n tablet en het drankje kon dan razendsnel. In vergelijking met andere cruises vond ik het jammer dat er alleen verse sapjes bij het ontbijt waren. Het zou ook goed zijn als er meer ‘beverage-stations’ zouden zijn. Deze zijn erg druk en we hebben een paar keer meegemaakt dat de ijsklontjesmachines kapot waren. Voor het formaat van de boot zou dit aanbod meer mogen zijn.

Er waren dan wat negatieve ervaringen, maar ik zou zo weer voor MSC cruises kiezen. Je krijgt waar voor je geld, het schip was prachtig en we hadden een geweldige ervaring. Tot zover onze MSC Grandiosa review. Check ook eens onze Instagram.

Zelf een cruise maken op de MSC Grandiosa?

Deze cruise kan je boeken bij CruiseOnline en TUI Cruises. En natuurlijk bij MSC Cruises zelf!

Over de schrijfster van deze MSC Grandiosa ervaring

MSC Grandiosa review Christina

Christina Trama

Mijn naam is Christina, ik ben 36 jaar en woon in Bucks County, Pennsylvania (USA) met mijn man (39), dochter (7) en zoon (5). Mijn man en ik hebben heel vaak gecruised, voornamelijk op de cruiseschepen van Carnival, dat is vooralsnog de rederij van onze voorkeur. We houden er van om verschillende plekken te bezoeken en iedere dag ergens anders wakker te worden.

Details van deze cruise op de MSC Grandiosa

CruiseschipMSC Grandiosa
RederijMSC Cruises
Duur7 nachten
Vertrek – AankomstMarseille (Frankrijk) – Marseille (Frankrijk)
AanleghavensBarcelona (Spanje)
Dag op zee
Tunis (Tunesië)
Genoa (Italië)
Naples (Italië)
Palermo (Italië)
HuttypeBalkonhut
ReisgezelschapFamilie met kinderen (7&5) + opa & oma

Extra leestips

Wil je nog meer lezen over dit mooie cruiseschip? Lees dan ook een andere review van de MSC Grandiosa, geschreven door reisblogger Melissa van Reislegende.