MS Koningsdam review Suzanne

Suzanne ging samen met haar man op cruise naar Alaska. Ze schreef voor ons deze review van de ms Koningsdam van Holland America Line.

Aan boord gaan van de Koningsdam

Het embarkingproces is voor deze cruise iets anders als gebruikelijk omdat je door US customs moet. Wij hebben gebruik gemaakt van de Holland America transfer tussen Seattle en Vancouver. Bij de Canadese grens was er uiteraard paspoort controle. Vervolgens reden we naar de cruiseterminal waar onze koffers in de bus bleven (deze worden rechtstreeks naar de hut gebracht) en wij met handbagage door US customs moesten. Het viel mij direct al op dat er eigenlijk geen rijen waren. Na deze controle liepen we naar de wachtruimte om aan boord te gaan en deze was compleet leeg. De grote drukte was voorbij. Ondanks dat we net iets te vroeg waren voor onze instaptijd van 13:40 konden we zo doorlopen. Voor de safety drill moesten we eerst een filmpje kijken in de hut en om een bepaalde tijd onze cruisecard scannen bij ons musterd station.

Onze hut op de MS Koningsdam – review

Binnenhut Koningsdam
Animaltowel Koningsdam

Bij onze hut aangekomen lagen onze cruisecards keurig in het postvakje naast de deur. We hebben gekozen voor een inside cabin op het Gerswhin dek vijf, in het midden vlak bij de liften. Deze locatie is een ideale uitvalsbasis omdat je overal redelijk makkelijk naartoe kunt. De cabine bestaat uit twee bedden die eventueel uit elkaar kunnen, kastruimte, koelkastje, twee nachtkastjes, een bureau met een krukje en een badkamer met douche en toilet. Op de televisie kun je de boeg of aft camera aanzetten zodat je toch kunt zien waar je vaart.

Activiteiten aan boord

Elke avond wordt er een informatiebrief in de cabine bezorgd met het activiteitenschema en de openingstijden van alle faciliteiten. Ook is dit allemaal makkelijk via de Navigator app te bekijken waardoor we die informatiebrief soms kort doorlazen. Op deze brief staat ook op welke tijd je terug op het schip moet zijn als je in een haven ligt. Holland America richt zich vooral op educatieve activiteiten zoals lezingen. Daarnaast zijn er ook shows, tekenen voor volwassenen en spelletjes zoals Cornhole, wij konden het natuurlijk niet laten om een potje te spelen. Wij hebben in het theater een informatieve film bezocht met uitleg van de cruise director over het leven aan boord. Daarnaast heb ik nog een korte tribute show gezien.

Music Walk Review MS Koningsdam

Een ander geroemd pluspunt van Holland America is de music walk. In de avond zijn er diverse muziekbars waar meerdere sets gespeeld worden. Je kunt dan van bar naar bar gaan om verschillende muziek te beluisteren. Zelf kozen wij meestal voor de BB King Club en genoten daar van leuke muziek. In de avond wordt er ook vaak een film vertoont op het lidodeck.

De Koningsdam heeft een bibliotheek met een grote selectie aan boeken. Deze kun je gratis lenen mits je ze uiterlijk de avond voor de disembarking terugbrengt. Naast de gratis activiteiten zijn er ook activiteiten waar je voor moet betalen zoals een schilderworkshop en bingo.

Omdat wij zonder kinderen reizen hebben we niet echt gelet op de kinderactiviteiten, maar er is een miniclub. 

Wellness op de Koningsdam

Er is een gratis sauna en daarnaast een betaalde spa met diverse faciliteiten zoals een thermaal bad. Een weekkaart is de goedkoopste optie en kost 150 euro. Wij hebben hier verder geen gebruik van gemaakt.

Zwembaden en bubbelbaden – ms Koningsdam – Review

Op het lidodeck zijn twee zwembaden. De eerste ligt vlak bij de spa, hier zijn drie bubbelbaden bij en het dak van het schip kan bij mooi weer open. Het tweede zwembad is aan de aft kant van het lidodeck en is buiten. Hier zijn ook twee bubbelbaden.

Bars aan boord van de ms Koningsdam

Er zijn verschillende bars op de Koningsdam en op diverse dekken gelegen. Zo zijn er op deck twee onder andere de BB King Club en Rolling Stone Rockroom. Gelegen op dek twaalf is het crows nest. Hier heb je een prachtig uitzicht over de zee. Helaas is het ons niet gelukt om een plaatsje te bemachtigen.

Eten aan boord van de MS Koningsdam review

Er zijn diverse opties om te eten op de Koningsdam. Hierbij onze review over het eten op de ms Koningsdam. Op het lidodek negen is het buffetrestaurant. Hier kun je voor ontbijt, lunch en diner terecht. Daarnaast is het soms tussentijds nog open voor een kleine snack en in de avond is er een avondsnack. Naast het buffetrestaurant zit de betaalde Gelato ijsbar en de Dive in. Deze is gratis en hier kun je hamburgers, hotdogs en friet bestellen, zowel aan de balie als via de navigator app. Op Dek tien is de New York Deli voor express ontbijt (bagels) en de hele dag pizza en broodjes. ‘s Avonds zijn er movie snacks zoals pretzels en chickenwings. In de main diningroom kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner. Tijdens zeedagen is er ook een high tea.

Restaurant Koningsdam review

Voor het diner kun je vooraf kiezen voor fixed dining of anytime dining. Wij hebben gekozen voor anytime dining en konden gewoon gaan wanneer we zin hebben. Soms moet je dan even wachten op een tafeltje. Er zijn ook enkele betaalde restaurants zoals Tamarind en Pinnacle Grill. Wij hebben op de eerste avond bij de Pinnacle Grill gegeten en dit is echt een aanrader.

In het buffetrestaurant kun je de hele dag gratis koffie, thee en water halen. In de middag en avond ook ijsthee en lemonade. Dit is ook op dek tien bij de New York Deli. Voor speciale koffie en dergelijke moet je betalen.

Roomservice

De roomservice is voor de meeste gerechten gratis. Je kunt de hele dag via de telefoon eten bestellen. Wij hebben twee keer ontbijt besteld via het ontbijtkaartje dat je de avond van tevoren aan de deur hangt. Dit werd compleet en op tijd gebracht. Tegen betaling kun je drankjes of speciale gerechten uit de Dive In bestellen.

Have it all

Wij hebben bij onze cruise het have it all pakket genomen. Dit kost gemiddeld 45 euro per dag en je krijgt dan bij een achtdaagse cruise wifi, vijftien drankjes per dag tot een prijs van elf euro per drankje, eenmaal een excursie van maximaal 100 euro en eenmaal eten in Pinnacle Grill of Tamarind. Dit pakket is ons erg goed bevallen. De drankjes kun je in elke bar bestellen. Mocht je een drankje boven de 11 dollar nemen betaal je het verschil bij. Dit is bij ons niet voorgekomen omdat de meeste drankjes onder de 11 dollar zijn. Ook vallen blikjes water binnen dit pakket. Lees hier hoe het werkt met een drankpakket.

Liften

Er zijn op meerdere plekken liften op het schip. Soms moet je even wachten omdat ze vol zijn, met name tijdens de momenten dat iedereen van- of aan boord wil. De liften in het midden van het schip komen uit bij het lido buffet.

Is dan alles positief?

Nee, de wifi deed het niet op mijn man’s telefoon en de rijen bij de guest relations waren soms zo lang dat hij het maar heeft laten zitten. Ook vonden wij het buffetrestaurant vooral tijdens het diner echt te chaotisch. Het schip was vol en over het algemeen merkten we dit vooral in het buffetrestaurant. Wij hebben er dan ook voor gekozen om meestal in de main dining room te dineren. Ook gaan de faciliteiten erg vroeg dicht. Na 00:00 is er vrijwel niks meer open en kun je nergens nog een drankje drinken. Voor deze dingen helaas geen goede review voor de ms Koningsdam. Voor een Alaska cruise niet zo erg, maar bij een tropische bestemming vind ik dat wel jammer.

Ik wil ook een cruise met de Koningsdam!

Een cruise met de Koningsdam van Holland America Line kan je boeken bij: CruiseOnline. Heb je tips of aanvullingen? Stuur ons een e-mail op lieke@cruisejager.nl of via Instagram.

Details van deze cruise – Koningsdam van Holland America Line

CruiseschipKoningsdam
RederijHolland America Line
Duur7 nachten
Vertrek – AankomstVancouver (Canada) – Vancouver (Canada)
AanleghavensDag op zee
Tracy arm / Endicott arm (Alaska, USA)
Skagway (Alaska, USA)
Glacier Bay (Alaska, USA)
Ketchikan (Alaska, USA)
Dag op zee
HuttypeBinnenhut
ReisgezelschapMet partner

Over de schrijfster van deze ms Koningsdam review

Suzanne Atema

Suzanne Atema

Ik vind het heerlijk om op een buitendek met mijn haren in de wind naar de zee te kijken. De combinatie van een schip met leuke faciliteiten en bijna elke dag in een andere plaats ontwaken spreekt mij erg aan. Je hebt vaak net genoeg tijd om een indruk van de bestemming te krijgen en mooie herinneringen te maken voor je naar de volgende bestemming vaart. Inmiddels heb ik drie cruises gemaakt en volgen er zeker meer.