Middellandse zee cruise – MSC Musica – ervaring van Linda

Dag 1: Inscheping in Piraeus (Griekenland) op de MSC Musica

MSC Musica Middellandse zee cruise

Op zondag zijn we rond 16 uur aangekomen in Piraeus, de Musica stond ons al op te wachten voor de Middellandse zee cruise. Maar wat een drukte aan de terminal! Bleek dat de MSC Splendida daar ook lag en de mensen die terugkwamen van excursie moesten daar natuurlijk ook allemaal op. Na eerst in de verkeerde rij aan te schuiven en na wat zoeken vonden we toch de plaats waar onze bagage mocht afgezet worden en vonden we ook de juiste rij om in te checken. Het inchecken en de security gingen vrij vlot en zo konden we toch al snel op het cruiseschip.

Eenmaal in onze balkonhut kregen we te horen dat we nog aan de safety-drill moesten deelnemen. Ook dat verliep soepel. Na een hapje en een drankje in het zelfbedieningsrestaurant was onze bagage nog steeds niet gearriveerd en moesten we uiteindelijk tegen 18:30 uur aan tafel zonder dat we ons konden omkleden. Een tafel van 8 personen werd ons aangewezen, maar er kwam slechts één koppel (uit Frankrijk) opdagen en dat bleef ook zo gedurende de hele reis.

Dag 2: Middellandse zee cruise – Santorini – Griekenland

Middellandse zeecruise naar Santorini
Middellandse zeecruise naar Santorini

Onze eerste stop van deze Middellandse zee cruise was in Santorini, dat hadden we al eens gedaan, maar vonden we helemaal niet erg. Met tenderbootjes word je tot aan wal gebracht en vandaar neem je de kabelbaan naar boven ( of neem je de trap of de ezeltjes ). Het is heel toeristisch, maar gezellig. Talloze kraampjes met souvenirs, leuke bars en restaurants, voor elk wat wils. Het archeologisch museum is het bezoeken waard.

Dag 3: Middellandse zee cruise – Kusadasi – Turkije

The Virgin Mary house in Ephesus
The Virgin Mary house in Ephesus

Hier hebben we een excursie geboekt: The Archaeological Site of Ephesus & Virgin Mary House, een plaatselijke gids neemt ons mee naar Efhesus. Een schitterende plek met een ongelooflijke geschiedenis. Het huis van de maagd Maria valt wat tegen, het huisje is niet zo groot en je bent een door voor je ’t weet (twee kamers), wel een lange rij om aan te schuiven. Daarna volgt nog een modeshow in een fabriek waar ze lederen kledij verkopen, ik vond het enorm opdringerig en het was voor mij helemaal overbodig. (tip: loop hier zo vlug mogelijk naar buiten, toon vooral nergens interesse in als je toch niks wil kopen of blijf gewoon buiten zitten)

Dag 4: Middellandse zee cruise – Dag op zee op de MSC Musica

Kaito Sushi MSC Cruise
Kaito Sushi MSC Cruise

Een zeedag, we hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat te zonnebaden en om ’s middags te gaan lunchen in het Kaito sushi restaurant. We hadden op voorhand een voucher gekocht voor een menu en we kregen soep, een mooi gevulde plateau met sushi, sashimi en tataki en een ijsje.

Dag 5: Middellandse zee cruise – Haifa – Israël

Haven Akko Israël
Haven Akko Israël

In Haifa doen we opnieuw een excursie: The Bahá’í Gardens, Ancient Acre & The Knights Templar. De avond voor de excursie kregen we op onze kamer een brief dat de Bahá’í Gardens niet bezocht konden worden, enkel het bovenste gedeelte, maar dat is slechts een kleine fractie van het geheel. Dat staat niet goed uitgelegd in de omschrijving. Akko, daarentegen, hebben we uitgebreid bezocht en vonden we echt de moeite, zeker voor mensen met interesse in geschiedenis van kruisvaarders en tempels. De  plaatselijke gids gaf ons tenslotte nog een rondleiding in een badhuis, heel leuk gedaan.

Dag 6: Middellandse zee cruise – Limasol – Cyprus

Limasol Ayia Napa Cathedral
Limasol Ayia Napa Cathedral

We zijn in Limasol, dit hebben we zelf bezocht. De shuttlebus (8 euro per persoon) zet je af in het centrum. Van daaruit hebben we het oude stadsgedeelte bezocht en daarna zijn we naar de boulevard geweest. Het was een fijne dag.

Dag 7: Middellandse zee cruise – Mykonos – Griekenland

Middellandse zee cruise dag op zee
Middellandse zee cruise dag op zee

Mykonos, jammer maar helaas. Door het slechte weer kan het schip niet de haven binnenvaren. Het is ook veel te gevaarlijk met de tenderbootjes. Het schip moet ook veel trager varen dan gewoonlijk, dus varen we verder naar Piraeus. We maken er gewoon het beste van door ons lekker te laten verwennen in het restaurant en nog eens te klinken op een heerlijke week.

Ervaring balkonhut op de MSC Musica

Tijdens deze Middellandse zee cruise logeerden in een balkonhut, die was iets kleiner dan we gewend waren, had ik de indruk. Maar naar onze ervaring nog steeds groot genoeg voor twee personen en heel schoon. De kamer wordt ’s morgens schoongemaakt en ’s avonds worden de handdoeken nog eens vervangen en worden de gordijnen dicht gedaan. Ook de Daily met alle info vindt je dan op je kamer. We houden van een balkonhut omdat je dan toch dat ruimere gevoel hebt en je kan rustig op je terrasje wat lezen (in het zonnetje).

Ervaring restaurants op de MSC Musica

Oleandro Main Dining MSC Musica
Oleandro Main Dining MSC Musica

We aten in restaurant l’Oleandro (zowel ontbijt als diner). Mooi ingericht, vriendelijke bediening en een menu om u tegen te zeggen. Wie daar zijn zin niet in vindt, kan nog altijd naar het zelfbedieningsrestaurant. Voor ons is het buffet net iets te druk op die tijdstippen, maar dat is een persoonlijke keuze natuurlijk. Tijdens de rustiger uren gaan we daar wel eens een snack eten.

MSC Musica – Wat is er te doen? – onze ervaring

Shows hebben we deze keer niet bezocht, omdat ik de indruk had (door de omschrijving in de Daily), dat het alleen zangshows waren en geen acrobaten of dans. We hebben het niet gecheckt.

Blue Velvet Lounge MSC Musica
Blue Velvet Lounge MSC Musica

Wij zaten hoofdzakelijk in de Enoteca bar (omdat we allebei wijnliefhebbers zijn), maar ook de Blue Velvet, de Tucan en de Crystal Lounge konden ons heel erg bekoren.

Aan het zwembad is het goed liggen, als je een plaatsje vindt natuurlijk. Het water is zo’n 21°C, vrij koud dus, en het is zout (gezuiverd) zeewater. Ze zijn niet zo groot, maar toen wij er waren zaten er ook niet zo veel mensen in.

Pluspunten MSC Musica

 • het personeel is altijd heel vriendelijk. Als je de mensen met respect behandelt, dan krijg je ook zo veel terug, alles met de glimlach,
 • de kamers zijn bijzonder schoon,
 • er is zo veel keuze om te eten, zo veel variatie,
 • ik raad het drankenpakket aan, misschien wat duurder maar dan hoef je je ook niks meer aan te trekken, wij zijn zoals gezegd wijnliefhebbers en we hebben de kosten er zeker uitgehaald. 😉
 • ontschepen ging heel vlot, groep per groep wordt je afgeroepen, fijn is ook dat je nu je handbagage even kunt wegzetten op een veilige plek als je de laatste dag gaat ontbijten,

Minpunten MSC Musica

 • de inscheping was chaotisch, daar zou het personeel dat je verwelkomt goed Engels moeten kunnen praten. Nu spraken ze mekaar gewoon tegen, omdat er een slechte communicatie was. Er stond ook nergens iets aangeduid waar je je bagage kwijt moest en waar je moest aanschuiven,
 • De douchecabine is wat klein en met een douchegordijn, een plexiglas was misschien wel aangenamer geweest (kans op waterplassen in je badkamer),
 • de excursie naar de Bahai Gardens stond niet goed omschreven,
 • het bezoek aan de lederfabriek in Turkije stond niet in de excursie beschreven en was zeer vervelend door de opdringerige winkelbedienden.,

Tips voor een Middellandse zee cruise op de MSC Musica

 • koop een drankenpakket als je graag een cocktailtje of een glas wijn / bier drinkt|
 • wees de eerste dag heel geduldig met het personeel, ze hebben dan altijd stress door de wissel, dus ga dan niet meteen lopen klagen tegen hen,
 • neem plakband of een nietjesmachine mee om je bagagelabels vast te maken aan je koffer (heel handig), bekijk hier een cruise checklist.
 • als je je graag kleedt voor een thema-avond of graag gaat dansen: neem wat mee voor een gala-avond, voor de Mediteranean party en de white party,
 • koop je excursies, je drankenpakket etc., op voorhand via de website of app, dat is veel goedkoper,
 • doe zo vlug mogelijk aan de safetydrill mee, dan ben je er vanaf (duurt maar een half uurtje, is verplicht en alle bars gaan dan toch dicht),
 • lees de Daily, er staat veel nuttige informatie in.

We hebben een fantastisch tijd gehad. Het was onze vijfde keer met MSC Cruises en zeker niet de laatste . De plannen voor de volgende reis zijn al in de maak. 😊

Zelf een cruise maken op de Middellandse zee?

CruiseOnline heeft heel veel verschillende Middellandse zee cruises. De meeste kun je boeken inclusief vlucht of als ‘cruise only’.

Details van deze Middellandse zee cruise met de MSC Musica

CruiseschipMSC Musica
RederijMSC Cruises
Duur7 nachten
Vertrek – AankomstPiraeus – Athene (Griekenland) – Piraeus- Athene (Griekenland)
AanleghavensSantorini (Griekenland)
Kusadasi (Turkije)
Dag op zee
Haifa (Israël)
Limasol (Cyprus)
Mykonos (Griekenland)
HuttypeBalkonhut
ReisgezelschapMet partner

Over de schrijfster van deze blog

MSC Musica ervaring

Linda Impe

Ik ben Linda uit Gent (België), 54 jaar, mijn man en ik zijn sinds onze eerste cruise in 2013 (huwelijksreis) gebeten door de cruise-virus. Sindsdien gaan we om de twee jaar cruisen, tot nu toe telkens met MSC, vorige week hebben we onze vijfde cruise gedaan op de Middellandse zee cruise met MSC Musica en hier schrijf ik over onze ervaring.