Mein Schiff 4 ervaring van Antoinette – Noorse Fjorden

Wil je weten hoe het is om te verblijven op een TUI Cruise? In deze blog vertelt Antoinette Muller-Jansen over haar ervaring op Mein Schiff 4.

Antoinette Muller-Jansen

Ik ben Antoinette, 51 jaar. Geboren in het Brabantse land, maar ik woon in Luxemburg met mijn (Luxemburgse) man en 2 kinderen. Lange tijd dachten wij dat cruisen niets voor ons was; te duur, te luxe, niets voor de kinderen. Tot vrienden ons overhaalden het tóch eens te proberen. In 2019 maakten we dus onze 1e cruise, mét de kinderen (toen tieners). En we vonden het gewéldig!!! Je beleeft zo veel in een korte tijd. Iedere dag een andere bestemming of gewoon een heerlijke dag op zee. En je “hotelkamer” reist gewoon met je mee (vooral fijn, als je, net als wij, niet van autorijden houdt). Vorige jaar (2022) maakte we onze 2e cruise, en deze keer gingen we voor het eerst in 20 jaar weer eens alleen op vakantie, zónder de kinderen, naar Noorwegen! Bekijk hier het online fotoboek van deze reis naar de Noorse fjorden met Mein Schiff 4. Lees hier onze Mein Schiff 4 ervaring.

CruiseschipMein Schiff 4
RederijTUI Cruises
Duur10 nachten
Vertrek – AankomstBremershaven (Duitsland) – Bremershaven (Duitsland)
AanleghavensDag op zee
Bergen (Noorwegen)
Geiranger (Noorwegen)
Dag op zee
Narvik (Noorwegen)
Lofoten (geannuleerd) (Noorwegen)
Dag op zee
Andalness (Noorwegen) & Molde (Noorwegen)
Alesund (Noorwegen)
Dag op zee
HuttypeBalkonhut (8128)
ReisgezelschapMet partner

Waarom kiezen voor TUI Cruise – Mein Schiff 4?

Mein Schiff 4 ervaring

Voor deze cruise kozen we, net als bij onze eerste cruise, voor de “Mein Schiff” van TUI-cruises, deze keer de “Mein Schiff 4” (in dienst sinds 2015). Tui-cruises heeft een moderne, jonge vloot en er komen in de komende jaren nog 3 schepen bij. Wat ons aan de schepen van TUI bevalt, is de atmosfeer aan boord; wij hoeven geen ijspiste of cart-baan op zee. Geef ons een mooie hut, een hoekje waar we lekker een boek kunnen lezen, een paar restaurants en we zijn al tevreden. Heel relax.

Verder heb je bij de Mein Schiff altijd “All Inclusive”. Een kopje koffie, een glas wijn bij het avondeten of een ijsje bij het zwembad, de sauna etc. het is allemaal inbegrepen. De schepen zijn modern ingericht en zijn niet al te groot (2500- 3000 passagiers). Er zijn in totaal 9 restaurants en 15 bars, een paar winkeltjes, een theater, zwembaden, een spa, een fitnessruimte etc. De schepen van “Mein Schiff” zijn wel echt gericht op Duitstalige passagiers. Ik schat dat 90 % van de gasten uit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland komen. Nu is dat voor ons geen probleem omdat mijn man en ik vloeiend Duits spreken, maar ik denk dat je met Engels ook ver komt.

De route van Mein Schiff 4 – onze ervaring

Onze cruise begon per trein, we gingen 1 dag voor vertrek naar Bremerhaven en hebben daar één nacht in een hotel overnacht. Wij waren nog nooit in Noorwegen geweest, dus was alles op deze route nieuw voor ons. 7 havens en 4 zeedagen. Noorwegen is prachtig en het varen door de fjorden was echt een belevenis. En omdat wij eind mei/begin juni in Noorwegen waren was het er heel lang licht. In Narvik werd het ’s nachts niet eens meer helemaal donker. Natuurlijk heerst er geen tropisch klimaat en waren we soms blij met een dikke jas en een muts, maar we hebben ook prachtige, zonnige dagen gehad. Alleen de stop op de Lofoten viel uit, daar stormde het, dus was het niet verantwoord om daar aan land te gaan. Jammer, maar de bent op zee; zoiets kan gebeuren.

Onze balkonhut op Mein Schiff 4

Onze ervaring met een balkonhut op Mein Schiff 4a

Dit vinden wij wel een van de pluspunten.  De hutten zijn licht, modern ingericht en groot genoeg (17 m2). Wij kozen voor een balkonhut op dek 8. Niets heerlijker dan in de ochtend in je badjas, met een kop koffie, lekker op je eigen balkon zitten. In iedere hut staat namelijk een Nespresso-machine.

Verder is er genoeg bergruimte, een mooie badkamer, en een interactieve TV (bijv. om het dagprogramma te bekijken, of het menu van het restaurants). De Mein Schiff 4 heeft binnen hutten (interior), buitenhutten (ocean view), balkonhutten (balcony) en suites.

Restaurants op Mein Schiff 4

Mein Schiff 4 Restaurant Mediterran

Mein Schiff 4 heeft drie hoofdrestaurants: 1 buffet (boven op dek 12) en twee restaurant op dek 3 en 4. Wij hebben meestal gekozen voor het Atlantik-restaurant op dek 3 (in de ochtend buffet, in de avond bediening) en voor het Mediterran-restaurant op dek 4 (bediening in de ochtend én de avond). Je kunt je menu helemaal zelf samenstellen. Er is keuze uit een aantal voor-, tussen -, en hoofdgerechten. En natuurlijk heerlijke desserts! Ook tussen de middag zijn deze restaurants open, maar vaak waren we dan niet aan boord.

In het buffetrestaurant is voor iedereen wel iets te vinden, keuze genoeg. Verder is er nog een “dag en nacht” bistro waar je de gehele dag iets kunt eten (pizza, hamburgers enz). Ook zijn er de specialiteiten-restaurants (deze zijn niet inbegrepen bij de all-inclusive). Wij hebben er geen gebruik van gemaakt, maar er is een sushi-restaurant, een grill-restaurant en een Italiaans restaurant. Deze restaurants liggen in de zogenoemde “Diamant”, een glazen wand van twee dekken hoog in de vorm van een diamant op het achtersteven. Vaak is het in de restaurant in de avond wat drukker en soms moet je even wachten tot er een tafel vrij is. Meestal kun je dan wachten in de TUI bar, onder het genot van een drankje, er zijn ergere dingen toch? Omdat er niet altijd een tafel voor 2 was, is ons ook eens gevraagd of we samen met een ander echtpaar wilden eten, we hebben dit een keer gedaan en dat was zó gezellig dat er met dit echtpaar een nieuwe vriendschap is ontstaan.

Aan boord van Mein Schiff 4 – onze tips

Mein Schiff 4 Buitenzwembad op deck 12
Mein Schiff 4 Binnenzwembad

Natuurlijk is dit voor iedereen anders, maar toch wil ik onze lievelings-plaatsen delen. Deck 12 is bij ons echt favoriet. Je vindt er een prachtig buitenzwembad van wel 25 meter, maar dat was ons toch iets te fris in Noorwegen. Gelukkig heeft de Mein Schiff 4 (en de 3) ook een (kleiner) binnenzwembad. Dit was wel een van onze favoriete plekken. Niet vanwege het zwembad, maar ook vanwege de ligstoelen. Zo konden we lekker warm binnen zitten en toch heerlijk naar buiten kijken. De Mein Schiff-schepen zónder binnenzwembad hebben op deze plek een extra buitenbad (wat weer fijn is op zon-bestemmingen).

Ook op deck 12 ligt de “Himmel und Meer” lounge. Helemaal voorin het schip met een prachtige uitzicht. In de lounge zijn tafels, stoelen maar ook ligbedden en er worden ook drankjes geserveerd dus je hebt geen reden meer om er vanaf te komen.

Schau bar Mein Schiff 4

Tussen het relaxen door lopen we graag een paar rondjes over dek. Op deck 5 kun je helemaal rondom het schip lopen of op deck 14, waar ook een joggingparcours is. Maar vergeet hier niet een pauze te maken aan de “Aussenalster-bar”, helemaal achteraan op het schip. In de avond, na het diner, gaan we graag nog wat drinken (b.v. in de Schau- bar of in de Waterkant-bar).

Onze tips – Mein Schiff 4 – Noorse fjorden aanleghavens

Bergen – Noorwegen

Hier schijnt het vaak te regenen, maar wij hadden geluk en het was er droog. Wij zijn in de ochtend met de tandradbaan de berg “Floyen” omhoog gegaan. Hier heb je een prachtige uitzicht over de stad. We zijn te voet weer naar beneden gegaan en hebben de dag verder in de stad doorgebracht….lekker in ons eigen tempo…

Geiranger – Noorwegen

Kanotocht Geiranger-Mein Schiff 4

Een van de hoogtepunten van de reis. Het varen door de fjord is echt een belevenis. In Geiranger hebben we een prachtige kanotocht van 2 uur gemaakt (geboekt via TUI-cruises). En in de avond maakte de kapitein met de boot nog een rondje van 360 graden in het fjord, bij de beroemde watervallen: De 7 zussen.

Narvik – Noorwegen

Hiervan kregen we meer te zien dan we dachten. In plaats één dag bleven we er twee hele dagen omdat we niet naar de Lofoten konden. De eerste dag was het weer gelukkig nog goed en maakten we een prachtige wandeling in de heuvels rondom Narvik (ook geboekt via TUI-cruises). De tweede dag regende het, maar ook dat was wel uit te houden. Mijn man ging lekker naar de sauna en ik volgde een aquarel-cursus in het atelier op het schip.

Andalnes – Noorwegen

Ook alweer zo prachtig gelegen, in (natuurlijk) een fjord. Wel een druk programma deze dag. Eerst een rondrit in de omgeving met de bus en daarna met de gondel naar boven op de berg Nesaksla. Alweer zo’n geweldig uitzicht. De fotocamera maakt overuren. Wil je al onze foto’s zien, check dan ons online fotoboek. Om 12 uur ging de reis weer verder, naar Molde. Ongeveer 3 uur varen. Zon, blauwe hemel, het water, de bergen: onvergetelijk mooi. Volgens mij waren alle passagiers aan dek om maar niets te missen van dit deel van de reis. In Molde stapten we meteen de bus in voor een excursie naar de Atlantische kust. Ook hier maakte we een mooie wandeling, alhoewel we bijna wegwaaiden.

Alesund – Noorwegen

Mein Schiff 4 in Alesund

Ook hier weer omhoog naar een uitzichtpunt, maar deze keer te voet over 418 traptreden. De rest van de dag heerlijk rondgedwaald door het centrum. Omdat het schip zo ongeveer midden in de stad aangemeerd lag, zijn we zelfs tussen de middag gewoon op het schip wat gaan eten en daarna weer terug de stad in.

Met kinderen op Mein Schiff 4

Onze kinderen zijn ondertussen 18+ en deze keer waren we zonder hen op vakantie. Toch is er ook voor kinderen genoeg te doen. Er zijn speciale clubs/ruimtes voor kinderen en tieners. Er is een speelruimte met tafelvoetbal en videospellen. Ook is er een sportveld op deck 14. Natuurlijk wordt er ook hier overwegend Duits gesproken.

Wil je cruisen met een baby? Lees dan het blog met tips en ervaringen cruisen met een baby.

Entertainment op Mein Schiff 4

Mein Schiff 4 heeft een mooi theater en er is vrijwel iedere avond een voorstelling (zang, acrobaten, crew-show etc.). De voorstellingen zijn allemaal gratis. Er is tevens nog een kleinere theaterzaal waar ook regelmatig wat te doen is. Ook heeft het schip een “atelier” waar je bijvoorbeeld tekencursussen kunt volgen. Verder krijg je iedere avond een programma in je hut, met alle activiteiten voor de komende dag.

Je wordt nergens toe geforceerd, maar er is keus genoeg. Voor sommige activiteiten wordt een vergoeding gevraagd (bijv. de wijnproeverij), maar dit staat keurig op het programma aangegeven.

Sporten kan je op het sportdek of in de Fitnessruimte, hier worden ook cursussen aangeboden.

Nog wat leuke dingetjes over onze reis

  • ons schip was “jarig” tijdens de reis. 7 jaar geleden werd ze gedoopt, ’s middags was er daarom extra taart,
  • omdat we over de poolcirkel gevaren zijn, kreeg iedere passagier die dit wilde een certificaat. Je moet daarvoor wel een beetje moed tonen (lees: wat raar uitziende drankjes drinken, maar erg was dat niet).
  • Het fotoboek van onze reis vindt u hier (in het Luxemburgs, maar de foto’s spreken voor zich)

Wij bevelen je Mein Schiff 4 aan!

We hebben 11 heerlijke dagen gehad en zouden zeker nogmaals met een “Mein Schiff” op reis willen. Toch hebben we voor onze volgende cruise  gekozen voor Costa vanwege de route. We gaan in november van Rome naar Dubai, voor bijna 3 weken, met de nieuwe Costa Toscana. Een nieuw avontuur 🙂