Labadee – onze ervaring + alles over deze cruisebestemming

In januari 2024 maakten wij een cruise met de Symphony of the Seas. Eén dag waren we in Labadee. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten van Labadee!

Labadee – Haïti – Wat is het eigenlijk?

Labadee is een stuk strand in het noorden van Haïti. Labadee is ongetwijfeld het mooiste en best onderhouden, maar ook minst authentieke deel van Haïti. Het ligt volledig geïsoleerd tussen de bergtoppen en is voor de normale Haïtiaan eigenlijk niet bereikbaar en toegankelijk. Royal Caribbean leased het stuk grond van de Haïtiaanse overheid en heeft een overeenkomst tot 2050.

Vanaf de pier, waar het cruiseschip ligt, tot het laatste puntje van het strand is het ongeveer 14 minuten lopen (we hebben het zelf geprobeerd 😊). De hele dag door rijden er treintjes heen en weer die op verschillende plekken stoppen en waar je gratis gebruik van kunt maken.

Veiligheid op Labadee

Ondanks dat het reisadvies voor Haiti op ons moment van reizen op rood stond, voelden we ons enorm veilig. Het is eigenlijk ook niet Haiti te noemen, maar meer een privéstrand in de Caribische Zee. Op een paar lokale medewerkers na, zijn er op het eiland alleen cruise-gasten en cruise-personeel te vinden. Hierdoor is je veiligheid niet anders dan op het cruiseschip. Wij lieten onze spullen rustig op het bedje liggen toen we gingen zwemmen en naar het restaurant gingen. Verder is alles gekoppeld aan je cruisepas, dus de creditcard en cash kan je rustig op het schip laten.


Ik vroeg me wel af wat ze zouden doen in het geval van een medisch noodgeval, maar die vraag werd de dag erna beantwoord tijdens een presentatie van de kapitein. Hij zei daarop: Wij hebben als cruiserederij de verplichting om zorg te dragen voor onze gasten en hij vertelde dat de medische faciliteiten aan boord beter zijn dan in sommige aanleghavens. Ze zullen je daarom niet ‘achterlaten’ op Haïti in geval van medische nood.

Stranden op Labadee

Labadee is opgedeeld in een aantal stranden: Dragon’s Beach, Adrenaline Beach, Barefoot Beach Club, Nellie’s Beach & Columbus Cove. Behalve Barefoot Beach Club, zijn alle stranden vrij toegankelijk. Op alle stranden staan voldoende strandbedjes en parasols die gratis te gebruiken zijn. Ons advies is wel om zo vroeg mogelijk op de dag te gaan om de mooiste plekjes te kunnen krijgen. Het strand is erg mooi en loop rustig af. Daardoor is het ideaal met kinderen. Ook het water is erg helder. Echt een Caribisch bestand.

Royal Caribbean heeft verschillende mogelijkheden om zogenoemde Cabana’s te huren. Een soort ‘huisjes’ met strandbedjes. Wij vonden dat echt zonde van het geld, wat ons betreft veel te duur!

Eten en drinken op Labadee

Labadee-Eten-Drinken

Verdeeld over Labadee zijn er 3 restaurants. Wij zaten precies tussen 2 restaurants in en naar beide restaurants was het ongeveer 5 minuten lopen. Het menu was bij alle restaurants hetzelfde: hamburgers, hot dogs, gegrilde kip, (pasta) salades, vers fruit, patat en brood. Over de kwaliteit van het eten hoef je je geen zorgen te maken. Alles komt vanaf het schip en niets wordt lokaal bereid of ingekocht (zie de foto)

Barretjes zijn er in overvloed en drinken wordt ook bij de strandbedjes opgenomen en gebracht. Als je een drankpakket aan boord hebt gekocht, dan is deze ook hier geldig. Heb je geen drankpakket dan zijn de prijzen hetzelfde als aan boord. Denk aan 8 US Dollar voor een biertje en 14 US Dollar voor een cocktail: niet echt goedkoop dus.

Bij iedere bar en restaurant zijn er ook watertapjes waarbij je gekoeld water (al dan niet met smaakje) gratis kunt pakken.

Faciliteiten op Labadee

Naast de barretjes en restaurants zijn er ook een heleboel toiletten en kleedruimtes te vinden. Roken is alleen toegestaan in de daarvoor bestemde gebieden en dat zijn er ook heel veel.

Rondom Town Square heb je de zogenoemde “lokale markt”. In het gebouw kun je voor vaste prijzen souvenirs en kleine snacks kopen. Als je verder loopt richting Columbus Cove loop je door een straatje met lokale verkopers, die er een redelijk agressieve verkooptactiek op na houden. Al met als niets om je zorgen over te maken, want deze verkopers hebben zich aan strenge regels te houden. Ze willen gewoon erg graag verkopen.

Activiteiten op Labadee

Alle activiteiten op Labadee worden verzorgd door Royal Caribbean en moet je vooraf of ter plekke betalen met je cruisepas. Op eigen gelegenheid iets boeken of zoeken heeft dus geen zin.
Een aantal activiteiten die je op Labadee zoal kan doen, zie je hieronder (allemaal tegen betaling):

Op het water

  • Jet ski
  • Huren van luchtbedden/drijfmatjes
  • Snorkelen
  • Boottocht/Catamaran
  • Opblaasbaar waterpark op zee
  • Glijbaan

Adventure

  • Langste zipline (800+ meter)
  • Rodelbaan

Voor kinderen is er ook nog een gratis waterspeeltuin, onze kinderen van 2 en 4 hebben zich hier goed vermaakt!

Meer over Labadee

Voor YouTube maakten wij een (Engelstalig) filmpje van Labadee, deze komt later nog online. Abonneer je op ons YouTube kanaal om op de hoogte te worden gehouden of schrijf je onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief.

Tip: bij CruiseOnline kun je hier alle cruises vinden die aanleggen in Labadee.