Jewel of the Seas – review van Kurt

Belinda en Kurt gaan vaak op cruise. Ondertussen zijn ze vaker dan 40 keer op een cruise geweest. Hierover bloggen zij zelf ook op Cruiseworlddiscovering. Dit keer kozen ze voor de Jewel of the Seas van Royal Caribbean. Waarom kozen ze voor Jewel of the Seas? Hoe was het schip? Hoe waren de restaurants en de activiteiten? Kurt schreef een eerlijke review over Jewel of the Seas. Lees hier zijn tips en ervaringen.

Waarom wij kozen voor Jewel of the Seas

We hadden de cruise uitgekozen omwille van de bestemmingen. IJsland stond sowieso nog op onze lijst om te doen. Bij deze kunnen we dit weer afvinken. Vertrek vanuit Amsterdam was een bijkomende plus. Voor ons was het vanuit België een treinritje van een kleine 3 uur om in Amsterdam te komen. Zalig toch.

Verder was dit onze eerste cruise met Royal Caribbean na de covid-stilstand en uiteraard waren we nieuwsgierig naar de veranderingen. In de laatste maanden hadden we al een aantal cruises gemaakt met Norwegian Cruise Line (NCL) en MSC cruises die zeer goed bevallen waren.

Jewel of the Seas – onze route & ervaring

We hebben genoten van onze aanlegplaatsen. Reykjavik, Akureyri en Seydisfjordur in Ijsland zijn stuk voor stuk mooie plaatsen om te bezoeken. Bezoek je dit via een cruisereis, kan je vooraf al via een online-aanbieder een excursie boeken. Er zullen er velen zijn, maar via bijvoorbeeld Getyourgide kom je al ergens, en dit voor minder dan de helft van wat ze op het cruiseschip vragen voor de excursie. Ook Belfast en Liverpool zijn schitterende steden om even in rond te dwalen. We deden deze cruise voor de bestemmingen en dit was meer dan geslaagd.

Inside cabin (Binnenhut) – onze review

Als wij een cruise boeken, nemen we altijd een inside cabin. Waarom zoveel meer betalen voor een balkon of een suite terwijl je hier amper bent. Wanneer ben je op de kamer? Om je zelf op te frissen en om te slapen. Natuurlijk is dat eenieders keuze. Als je wilt gaan boeken, en je zoekt een rustige omgeving kan je best naar het deckplan kijken. Als je boven en onder ook cabins hebt, zit je meestal goed.

Activiteiten op de Jewel of the Seas

In het verleden deden we al vaker mee aan een Trivia-quiz en dat deden we nu weer. Niet dat we veel weten, maar op dit manier kan je snel contacten maken met je medereizigers. Altijd fijn om nieuwe mensen te leren kennen.

Uiteraard proberen we de shows in het theater wel mee te pakken. De productieshows van de eigen crew zijn meestal echt de moeite om te bekijken. Op Royal krijg je ook vaak guest-entertainers, zoals een goochelaar of een komiek. Deze zijn niet altijd even interessant en laten we al eens passeren.

Restaurants review – Jewel of the Seas

Main Dining Room

De restaurants zijn zoals je ze op elk Royal Caribbean schip kan vinden. De Main Dining Room, de specialiteitenrestaurants zoals Chops, Giovanni’s, en Izumi. Op een aantal dagen is er ook een “chef’s table”. We hadden voorafgaand aan de cruise al online Chops, Izumi en Chef’s Table geboekt.

Buffet Jewel of the Seas

Wat betreft het eten waren we stevig teleurgesteld in het nieuwe concept. Het buffet tijdens lunch in de Windjammer was alle dagen hetzelfde beperkte aanbod. Ook de eerste dagen ’s avonds in de Main Dining Room hebben we gewoon de helft van het eten laten staan. Dit was echt niet de kwaliteit die we van Royal Caribbean gewend waren.

Chops Grille Jewel of the Seas

Op dag 5 of 6 hadden we Chops gepland. Ook dit was een tegenvaller van jewelste. De steaks kwamen koud aan tafel en hebben we gewoon teruggestuurd. Verder wilde ik een flesje wijn te bestellen. Deze stond niet op de lijst van het restaurant, maar ik wist dat ze deze hadden in de vintage bar, amper 30 seconden wandelen van Chops. Het antwoord was sorry mijnheer, deze hebben we niet. Ook dit is iets dat we niet gewend zijn van Royal Caribbean. We hebben toen wijselijk besloten om chef’s table te annuleren.

We hebben gemerkt dat er stevig gesnoeid is in het aanbod van dranken, en in het aanbod van eten in de Main Dining Room en het buffet. Ik heb hier even contact over gehad met headoffice in Miami, en dit zijn beslissingen genomen aan de hand van de beoordelingen van de passagiers. Dit betwijfelen we ten zeerste.

Izumi Jewel of the Seas

Het drankenaanbod is dan al beperkt, en op dag 8, toen we in Izumi gingen dineren bestelde ik een flesje witte wijn. Antwoord, niet meer beschikbaar mijnheer. Ik gaf een 2de keus door, ook niet meer beschikbaar. Zelfs mijn 3de keuze was niet meer beschikbaar. Dan hebben we het maar bij water gehouden. Normaal is Izumi een beleving van 1,5 uur – 2 uur en nu stonden we op 40 minuten weer buiten.

Jewel of the Seas – review van het schip

Pool Area Deck 11 Jewel of the Seas

Jewel of the seas is al een oud schip, 20 jaar oud, en dat merk je. Op zich is het best nog aanvaardbaar, maar het interieur mag best eens opgefrist worden. De wijnbar (vintage) zag er eigenlijk nog het beste uit.

Met Royal Caribbean zullen we enkel nog cruisen wanneer de prijs echt juist is. Ze zijn het op dit moment echt niet meer waard. Misschien is het op de grotere schepen nog net iets anders, hopelijk wel. Het drankenpakket bij Royal is veel te duur, zeker voor het beperkte aanbod enerzijds en dan nog zonder bepaalde dranken vallen anderzijds gedurende de cruise. Bekijk voor het boeken van een cruise verschillende aanbieders. Hier kan een groot prijsverschil in zitten. We hebben met verschillende medereizigers gebabbeld en Amerikanen hadden ongeveer $1800 a $2200 betaald per persoon voor een inside cabine. Wij hadden deze gevonden aan €870 euro per persoon. Vergelijken loont.

Zelf een cruise boeken met Jewel of the Seas?

Een cruise met Jewel of the Seas kan je boeken bij: CruiseOnline en Zeetours.

Over deze review van de Jewel of the Seas

CruiseschipJewel of the Seas
RederijRoyal Caribbean International
Duur12 nachten
Vertrek – AankomstAmsterdam – Amsterdam
AanleghavensDag op zee
Dag op zee
Reykjavik (IJsland)
Reykjavik (IJsland)
Akureyri (IJsland)
Seydisfjordur (IJsland)
Dag op zee
Belfast (Noord-Ierland)
Liverpool (England)
Cork (Ierland)
Dag op zee
HuttypeBinnenhut
ReisgezelschapMet partner

Deze review van de Jewel of the Seas is geschreven door Kurt Habraken van Cruiseworlddiscovering:

Kurt Habraken - Jewel of the Seas review

In 2009 hebben we voor het eerst een cruise gemaakt. Die beleving was zo fantastisch dat we sindsdien weinig of geen andere reizen meer maken. Ondertussen staat de teller op +40 cruises. Wij vinden cruisen een makkelijke manier om te reizen. Je kan van vele plaatsen een glimp opvangen gedurende een korte periode. Ook dit heeft soms een nadeel dat je echt moet kiezen wat je wil doen op de korte periode dat je aangemeerd bent. Royal Caribbean was voor lang onze favoriete maatschappij, maar ondertussen is er al veel glans verdwenen.