Nee, cruisen is niet duurder dan je andere vakanties. Cruisen kan goedkoop maar cruisen kan ook zeker duur zijn. Ik zal je proberen uit te leggen hoe het zit: Een cruisevakantie is net een zonvakantie. Het is vaak het goedkoopste om naar Turkije te gaan, terwijl Griekenland vaak net iets duurder is, Curaçao is nog duurder en de Fuji-eilanden zijn bijna onbetaalbaar. Laten we Griekenland als uitgangspunt nemen: In Griekenland kan je op basis van logies of op basis van all-inclusive op vakantie. Je kan vliegen met een budget airline waarbij je extra betaald voor je koffer, of een wat duurdere maatschappij, waar je meer krijgt voor je ticketprijs. En als je dan eenmaal op je bestemming bent, kan je de hele vakantie aan het strand gaan liggen maar je kan ook iedere dag volplannen met excursies, activiteiten of jezelf tot in de late uurtjes bezatten in alle cafe’s, clubs .
Zo werkt het bij cruisen eigenlijk ook. De prijs van een cruise wordt bepaald op basis van een paar aspecten die we hieronder verder toelichten:
- Rederij / Cruise
- Opstaphaven & route
- Reisdata
- Verzorging
- Kosten aan boord
Cruise rederij – Goedkoop & Duur
Het is belangrijk om uit te zoeken welke rederij bij je past. De goedkoopste rederijen zijn: Costa Cruises, MSC Cruises en Norwegian Cruise Line. Let op: Dat wil niet zeggen dat deze cruises het slechtste of minste zijn, dit gaat echt puur en alleen over de prijs.
Bestemming & opstaphaven
De bestemming zegt niet zoveel over de prijs. Zo hebben wij zelf een aantal cruises gemaakt rondom de Bahama’s en de prijzen van deze cruises zijn verbazingwekkend goedkoop. Waarom dit dan zo belangrijk is voor de prijs heeft vooral te maken met het invliegen. Wil je vanaf Miami naar de Bahama’s cruisen, dan is vooral de vlucht van Nederland naar Miami duur. Binnen Europa geldt eigenlijk hetzelfde.
Sommige opstaphavens zijn goedkoop te bereiken met bijvoorbeeld RyanAir of WizzAir. Als je opstapt in Rotterdam of Amsterdam is dat natuurlijk het goedkoopste wat betreft het vliegen. Op onze Cruisekalender van Amsterdam en Cruisekalender van Rotterdam, zie je op welke cruises je kan inschepen (opstappen).
Reisdata
Een cruise kan soms de ene week (dezelfde route, dezelfde opstaphaven, dezelfde bestemmingen), een stuk goedkoper zijn dan de andere. Als je in de gelegenheid bent om een week eerder of later te gaan, check dan altijd even de prijzen voor die andere week.
Cruiserederijen houden met heel veel rekening. Net als de stacaravan aan het Gardameer is een cruise in de bouwvak ook duurder. Hoe meer mensen op vakantie willen in een bepaalde periode, hoe hoger de prijs.
Cruiseschepen zijn gebouwd om het hele jaar door bezet te zijn, dag in dag uit. Daarnaast is de samenstelling van de gasten vaak internationaal. Er zijn dan ook niet echte piek- of dalmomenten op een cruiseschip. Daardoor hoeft cruisen in de zomer- of kerstvakantie helemaal niet extreem veel duurder te zijn. Controleer altijd je prijzen voordat je het hoogseizoen afstreept. Zo zijn niet alleen de vakanties in Nederland van invloed, maar ook van een heleboel andere landen.
Verzorging tijdens je cruise
Voordat je gaat bepalen of je cruise goedkoop of duur is, bedenk dan goed dat je geen appels en peren moet vergelijken. Bij een cruise verblijf je meestal op basis van volpension of (tegen betaling) all-inclusive. Het lijkt daardoor misschien soms wat prijziger, maar vooral voor het eten hoef je niet te rekenen op heel veel extra kosten.
Op een cruiseschip zijn vaak verschillende kamermogelijkheden te boeken. De rederijen verzinnen vaak de meest spectaculaire namen voor de zogenoemde “cabins”. Over het algemeen zijn de kamers in te delen in vier types (van goedkoop naar duur):
- Interior (geen ramen, geen uitzicht)
- Zeezicht (wel uitzicht, maar meestal kunnen de ramen niet open)
- Balkon
- Suite (apart zitje, balkon, meer vierkante meters)
Kosten aan boord van je cruise
Het toegangspasje van je kamer is direct het pasje van je boordrekening. Deze rekening moet je koppelen aan je creditcard of je moet vooraf een deposit doen met cash. En dat is niet voor niets. Tijdens je cruise heb je overal je pasje voor nodig. Bij alles wat je doet, scannen ze je pasje. Eventueel bijkomende kosten worden bijgeschreven op je boordrekening.
Afhankelijk van de rederij zijn meer of minder faciliteiten bij je cruiseprijs inbegrepen. Zo zijn de zwembaden, theaters, lobby’s, sportscholen, buffetrestaurants bij de prijs inbegrepen. Maar welke faciliteiten en welke kosten kan je extra verwachten op je boordrekening?
Niet inbegrepen kosten bij je cruise
- Excursies aan land,
- Excursies aan boord (rondleiding, pub-tour, behind-the-scenes, Captain’s Diner),
- Speciale verzoeken (huwelijkssluiting, privat dinners, roomservice etc.)
- Fooien / Service charge (lees ook onze blog over fooien op een cruise),
- Spa / Wellness + behandelingen,
- Alcoholische dranken (lees ook onze blog over drankpakketten),
- Casino / Arcade games,
- Specialiteiten restaurants,
- Faciliteiten / activiteiten (klimwand, rollercoaster, karten, botsauto’s, draaimolen),
- Internet,
- Fotoreportages.
Samengevat – Cruise duur?
Je kan cruisen zo duur maken als je zelf wil. Cruisen hoeft zeker niet duur te zijn, maar je betaald voor hetgeen je zelf wenst. Wil je een goedkope cruise maken? Lees dan mijn blog met tips voor goedkope cruise boeken.