Wil je een cruise boeken en wil je graag weten hoe het zit met de hutten? Ik heb hier tips voor je op een rij gezet voor het kiezen van een hut! Ik ben al in verschillende soorten hutten verbleven: zowel binnenhutten als buitenhutten en balkonhutten. Ik leg de verschillen en voor- en nadelen van elke hut uit en geef natuurlijk extra tips waarop te letten. En alle foto’s in deze blog hebben we zelf gemaakt tijdens onze cruises. ‘Hut’ klinkt trouwens misschien een beetje gek als je voor het eerst een cruise gaat maken, maar het is natuurlijk gewoon een ander woord voor je hotelkamer op een cruiseschip.
Kun je je hut kiezen op een cruiseschip?
In het algemeen geldt: ja, je kunt je eigen hut kiezen op een cruiseschip. Je kunt in elk geval kiezen of je een binnenhut, buitenhut, balkonhut of suite wilt. Ook kun je kiezen welk hutnummer je precies wilt, maar daar moet je vaak wel voor bijbetalen. Je kunt dan op het ‘dekkenplan’ kijken om te bekijken waar welke hut ligt. Zie bijvoorbeeld het dekkenplan van de MSC Euribia. Als je niet je eigen hut kiest, dan boek je een zogenaamde ‘garantiehut’. Dit betekent dat de cruisemaatschappij je een hutnummer toewijst. Je verblijft dan minimaal in de door jouw gekozen hutklasse. Het kan ook voorkomen dat je een binnenhut boekt maar bijvoorbeeld een balkonhut toegewezen krijgt. Dat gebeurde bij ons toen we een cruise maakten met de MSC Euribia.
Binnenhut op een cruiseschip (interior cabin)
Een binnenhut is een hut zonder raam, aan de binnenkant van het schip. Dit is eigenlijk altijd de goedkoopste hut om te boeken op een cruiseschip. Voor mij persoonlijk is dat ook de reden om meestal een binnenhut te boeken. Daarnaast zijn wij zelf weinig in onze hut te vinden, we slapen er alleen maar. Ik geef mijn geld dan liever aan bijvoorbeeld uitstapjes uit op de bestemmingen.
De grootte van een binnenhut verschilt. Over het algemeen zijn ze te boeken voor 2 tot 4 personen. De derde en vierde persoon in een binnenhut slapen of op een sofa, of op een (uitklap)stapelbed of op pullman bedden (dit zijn bedden die uit het plafond komen).
Zelf vind ik een binnenhut niet claustrofobisch, maar als je je snel claustrofobisch voelt, kan ik me voorstellen dat je voor een ander soort hut kiest. Tegenwoordig heb je trouwens zelfs hutten met een ‘virtual window’. Je hebt dan een scherm wat eruitziet als een raam, waarbij je live meekijkt vanuit een camera vanaf het schip, waardoor het lijkt alsof je uit het raam kijkt!
Buitenhut op een cruiseschip (ocean view cabin)
Een buitenhut is heel simpel gezegd een hut met een raam. Zo’n raam kan er in verschillende soorten zijn; een klein rond raam (dat niet open kan), tot een groot raam van plafond tot de grond, waarbij het raam open kan en je meer een balkonidee hebt. Deze ‘infinite ocean view’ hutten heb je bijvoorbeeld op de MSC World Europa.
Weet dat er ook buitenhutten zijn met een ‘obstructed’ view. Zeker als je een garantiehut boekt (waarbij je dus niet zelf je hutnummer kiest) kan het zijn dat je uitzicht deels verspert wordt door bijvoorbeeld een reddingsboot. Het voordeel blijft dan wel dat je een wat meer ruimtelijk gevoel hebt dan bij een binnenhut, en je de ook zee (deels) kan zien, maar je uitzicht is dan natuurlijk wel minder goed. Als je zelf een buitenhut kunt kiezen, let dan op of je een hut zonder obstructed view boekt (dit staat goed aangegeven).
Balkonhut op een cruiseschip (balcony cabin)
Een balkonhut op een cruiseschip is natuurlijk gewoon een hut met een balkon. Toch zijn hier ook weer verschillende soorten in te vinden. Je denkt misschien meteen aan een balkonhut aan de buitenkant van het schip, waarbij je uitzicht op zee (of land) hebt. Maar er zijn ook schepen die hutten hebben die aan de binnenkant liggen, met uitzicht op de promenade (en zijzicht op zee). Dit is bijvoorbeeld zo bij schepen bij Royal Caribbean (zoals de Wonder of the seas) en de MSC World Europa. Dit zijn balkonhutten met een ‘promenade view’.
Er zijn veel mensen die standaard een balkonhut zitten. Bijvoorbeeld omdat ze ‘s avonds nog graag een wijntje drinken op hun eigen balkon. Ook zijn er mensen met kinderen die graag een balkonhut boeken zodat ze ‘s avonds als de kinderen op bed liggen, zelf nog op het balkon kunnen zitten.
Dit is natuurlijk wel vooral interessant op cruises waar het mooi weer is. Bij een caribische cruise bijvoorbeeld of een Middellandse zee cruise in de zomer. Bij een cruise met koudere bestemmingen (zoals West-Europese steden als Zeebrugge, Le Havre en Southampton) in de winter, zie ik persoonlijk weinig meerwaarde in een balkon. Behalve dan als je een Noorse Fjorden cruise boekt: dan is het ook heel mooi om vanuit je balkon de fjorden te kunnen zien!
Suites op een cruiseschip
Suites op een cruiseschip zijn er in allerlei soorten en maten: speciale familiesuites met een glijbaan, suites met meerdere verdiepingen, suites met een whirlpool of gewoon suites die net wat groter zijn dan een balkonhut. Suites zijn wel altijd duurder dan een balkonhut en wat ook hetzelfde is ism dat je een balkon hebt en een zitje (zoals een bank). Of je een suite boekt, is eigenlijk altijd een budgetafweging. Als je het geld ervoor over hebt, dan kun je een suite boeken, maar persoonlijk ben ik niet zoveel op de kamer dat ik het geld ervoor over zou hebben.
Tips voor de ligging van de hut
Als je een hut kiest, zijn er allerlei verschillende opties. Zoals aangegeven kun je op het dekkenplan kijken wat jou een mooie hut lijkt. Dit dekkenplan komt vanzelf naar voren als je aan het boeken bent.
Algemene tips:
– Bij kamers direct onder het restaurant of de discotheek kun je last hebben van het geluid
– Een kamer dichtbij de lift vind ik ideaal, zodat je niet zover hoeft te lopen. Maar je hebt dan wel wat meer geluiden op de gang, omdat er meer mensen voorbij komen, uit de lift komen, etc.
– Zelf vind ik een kamer middenop het schip fijn: zo hoef je niet het hele schip over te lopen als je bijvoorbeeld voorop het schip bent en je hut achterop ligt.
– Als je een balkonhut kiest, is een hut voor of achterop de boot wel echt heel erg mooi. Vaak zijn dat wel de wat luxere en duurdere hutten.
– Op een cruiseschip word je niet heel snel zeeziek, maar je kunt eventueel kiezen voor een hut middenop het schip en zo laag mogelijk.
– Je kunt eventueel nog naar de route kijken, als je bijvoorbeeld langs de fjorden vaart, welke kant van het schip mooier uitzicht heeft.
Meer tips voor het boeken van je cruise
Naast het kiezen van de hut, is het natuurlijk ook belangrijk om te bepalen waar je je cruise boekt. Bij een cruisereisorganisatie zoals CruiseOnline zit je eigenlijk altijd goed. En ook bij bekende grote Nederlandse reisorganisaties zoals TUI, Stip Reizen en Sunweb kun je cruises boeken. Als je tips wilt over waar je het beste je cruise kunt boeken, kun je ook mijn blog erover lezen.