MS Rotterdam – ervaring van Diana

MS Rotterdam ervaring Diana

Diana Leentvaar

Ik ben 50 jaar en woonachtig in Ridderkerk, werkzaam in de horeca. Wij hebben afgelopen week onze tweede cruise gemaakt. Wij hebben in juni 2022 de 7 dagen Noorse Legenden en vorige week de 7 dagen Viking Saga, lees hier onze MS Rotterdam ervaring.

CruiseschipMS Rotterdam
RederijHolland America Line
Duur7 nachten
Vertrek – AankomstAmsterdam – Amsterdam
AanleghavensDag op zee
Oslo (Noorwegen)
Kristiansand (Noorwegen)
Sandnes (Noorwegen)
Flåm (Noorwegen)
Dag op zee
HuttypeOcean View
ReisgezelschapMet zus

MS Rotterdam – Holland America Line – hoe ziet ze eruit?

MS Rotterdam van Holland America Line
MS Rotterdam van Holland America Line

Onze tweede keer met de MS Rotterdam, beide keren naar Noorwegen.
Dit nog bijna nieuwe schip is natuurlijk fantastisch om mee te varen. Het schip kan 2600 gasten herbergen en heeft ruim 1000 crewleden aan boord. Het schip is 300 meter lang en is het nieuwste vlagschip van de Holland America Line.

De inscheping ging vrij rommelig omdat de inschepingstijd steeds werd veranderd vanwege het feit dat het schip ontsmet moest worden vanwege het Noro virus. Het schip was volledig volgeboekt, dus wel wat drukker dan de vorige keer, wat af en toe wel leidde tot wachtrijen. Eenmaal aan boord van de MS Rotterdam zijn er genoeg activiteiten te beleven. Wij zijn naar verschillende presentaties van Holland America Line geweest en naar een show in het World Stage.

Ervaring MS Rotterdam – wat is er te doen?

Zwembad MS Rotterdam Holland America Line
Zwembad MS Rotterdam Holland America Line

Een zeedag is zo gevuld, we hebben gezwommen en een heerlijke cappuccino gedronken in het Crow’s Nest. Dit kan uiteraard ook in het Dutch Café, waar je verder ook typisch Hollandse lekkernijen kan krijgen, zoals bijvoorbeeld poffertjes en erwtensoep.

Ocean View op de MS Rotterdam
Ocean View op de MS Rotterdam

Dit keer hebben wij bewust gekozen voor een Ocean View, dus alleen met een raam. Onze eerste cruise waren wij met drie personen en hadden toen een Vista suite. Dit is een grote luxe suite met een balkon. Deze keer dus een Ocean View om te kijken of deze ook beviel. En dat deed het!! We hebben het balkon totaal niet gemist. De eerste keer ook al vrij weinig op het balkon gestaan. Nu hadden wij een geweldige room steward Deny die ons iedere dag verraste met leuke handdoek creaties. Ik hoorde dat een hoop mensen deze niet gekregen hadden. Wij dus wel, echt heel leuk. Alleen hoorde je de golven tegen het schip slaan, bij de ruige zee, die we eerste zeedag hadden.

Binnenzwembad MS Rotterdam met schuifdak
Binnenzwembad MS Rotterdam met schuifdak

Activiteiten zijn er genoeg aan boord van de MS Rotterdam. Wij hebben in het binnen zwembad gezwommen, maar het was zulk prachtig weer, dat ze het dak hebben open gezet, dat was een prachtige ervaring.

Wij hebben twee shows gezien, een van Iris Kroes, zangeres en harpiste. Ze zong heel mooi, maar het was gewoon niet ons ding. Kan gebeuren. En een show die heet “Off the charts”. Een show van de mensen van billboard on board, in samenwerking met allerlei dansers. Deze was erg leuk. Verder zijn wij iedere avond naar de Rollingstone Rock Room geweest. Deze band was erg goed, en zoals de naam al doet vermoeden, speelde rockmuziek. Meer ons ding. Billboard on board was ook leuk, en deze wisselen elkaar af zodat alle artiesten ook pauze hebben. Uiteraard zijn we ook van boord gegaan, tweemaal met een excursie van de Holland America Line en tweemaal zelf op pad geweest in het prachtige Noorwegen.

Noorse Fjorden cruise met Holland America Line

In Oslo hebben wij een rondleiding gehad met een gids en ook nog de Olympische skischans bezocht. Ook hebben we nog op het dak van het Opera House gestaan. In Kristiansand zijn wij op eigen gelegenheid naar het natuurgebied Odderoya gelopen. Dit is met Google Maps goed te doen, maar alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn, want het is een flinke klim naar boven en weer terug. Prachtige vergezichten!

Kristiansand Noorwegen Cruise
Kristiansand Noorwegen Cruise

Kristiansand zelf is een leuk plaatsje om doorheen te lopen. Nu was het prachtig weer en dat helpt natuurlijk ook mee.

Holland America Line Sandnes
Holland America Line Sandnes

Op woensdag dokken we in Sandnes in plaats van Stavanger, wat de oorspronkelijke aanleghaven was. De excursie die we daar geboekt hadden ging om die reden ook niet door. Heel jammer want het was eigenlijk een van onze favoriete excursies. Maar goed, de Holland America Line had shuttlebussen geregeld naar het centrum van Sandnes, dus die maar genomen en naar het uitzicht punt Hanatrappende gelopen. Een flink aantal trappen met in totaal 306 treden. Het was die dag regenachtig en mistig, dus geen fantastisch uitzicht helaas.

Met Holland America Line MS Rotterdam naar Tvindefossen waterval
Met Holland America Line MS Rotterdam naar Tvindefossen watervallen

De volgende en laatste haven was Flamm. In een woord fantastisch! Hier zijn we met een bus naar Voss gereden en met de trein terug naar Myrdall. Daarna met de Flamm railway weer terug naar Flamm. Ook Flamm zelf is een lieflijk dorp en we zijn ook nog naar verschillende watervallen gelopen. Prachtige natuur fjorden en watervallen. De excursies waren goed verzorgd, maar dat mag ook wel want de HAL is heel duur met haar excursies. Deze hebben wij dan ook al maanden van te voren geboekt en waren snel uitverkocht.

De volgende zeedag, is uitrust dag. ‘s Ochtends hebben we een film bekeken in het World Stage, over hoe het werkt achter de schermen bij Holland America Line op het schip MS Rotterdam. Erg interessant.

Restaurants op de MS Rotterdam – onze ervaring

Pinnacle grill MS Rotterdam
Pinnacle grill MS Rotterdam

Wij hebben twee specialiteiten restaurants bezocht, de Pinnacle Grill, dit is een Steakhouse. We hoorden iedereen er over gillen dat het zo fantastisch moest zijn, wij vonden het echter niet zo bijzonder, lekker maar ook niet meer dan dat.

Canaletto MS Rotterdam
Canaletto MS Rotterdam

Ook hebben wij in het Canaletto gegeten. Dus is een Italiaans restaurant, hier waren wij vorig jaar ook al geweest en vinden dit een absolute aanrader! Ook hebben wij gegeten in het hoofd restaurant, de main dining room op de MS Rotterdam, maar dit is naar onze ervaring toch wat te stijfjes. Wel erg lekker eten.

Ons ontbijt hebben wij elke dag in het Lido gedaan, er is echt ontzettend veel keus! Het lukt niet in een week om alles te proberen wat je lekker lijkt. Het is er wel erg druk en rumoerig, maarja het is toch een soort buffet restaurant.

Het personeel is echt heel aardig en behulpzaam. Gisteren van boord gegaan en ik wil nu alweer terug. Kortom, wij vinden het cruisen met de MS Rotterdam een positieve ervaring en echt een aanrader!

Wij maakten een compleet overzicht met tips van de cruises met Holland America Line naar de Noorse Fjorden.