Fooien op een cruise – hoe werkt dat?

Fooien op een cruise zijn is iets dat er echt bij hoort als je een cruise maakt. In Nederland zijn we fooien niet zo gewend als in andere landen, waar het veel gebruikelijker is. Ook bij cruises is het echt gebruikelijk. De ene cruisemaatschappij noemt het ‘service charge’ en de ander ‘erkenningspremie’. Maar hoe werkt het eigenlijk precies met die fooien op een cruiseschip? Hoe hoog zijn de fooien bij verschillende cruisemaatschappijen? En is het echt zo verplicht? In deze blog lees je er alles over!

Fooien op je cruisevakantie

Als je een cruise boekt, zie je vaak al staan dat je nog apart betaalt voor verplichte fooien (hoe verplicht dat is, daar komen we later op terug). De fooien komen bovenop het (minimale) salaris van het personeel. Dit fooiensysteem is ooit bedacht om ook de medewerkers die niet in klantencontact staan, maar achter de schermen je verblijf wel zo aangenaam mogelijk proberen te maken, mee te laten delen. Afhankelijk van de rederij waarmee je een cruise maakt, is fooi wel of niet inbegrepen. Als de fooi niet is inbegrepen, dan komt deze automatisch op je boordrekening te staan. Je kan deze eventueel ook vooraf betalen en sommige reisorganisaties bieden reizen aan inclusief fooien.

Extra fooi geven aan individuele medewerkers

Fooi geven cruise

Naast de fooi de cruisemaatschappij automatisch int, is het niet ongebruikelijk om personeel waarmee je in contact staat extra te ‘tippen’. Bijvoorbeeld de schoonmaakster van je cabin, of het bar- of restaurantpersoneel.

Lesley, die op de Koningsdam van de Holland America Line werkte in één van de restaurants, vertelde me hierover: “De regel in ons restaurant was dat als de manager het in zijn handen krijgt, dan hoeft hij het niet te delen. Krijgt 1 van de crew-leden de tip (fooi), dan wordt dat in 1 pot gedaan, en aan het einde van de cruise wordt dat verdeeld over alle mensen die in het restaurant werken (ook keuken), behalve de manager dan”.

Zijn fooien op een cruise verplicht?

Nee, maar je moet zelf actie ondernemen om het van je boordrekening te halen. Daarnaast is het ook ongebruikelijk om te doen en zal dat je niet in dank worden afgenomen. Je zegt daarmee eigenlijk dat het personeel niet genoeg z’n best heeft gedaan. Ook je medereizigers zullen het niet waarderen als jij iets niet betaald, waarvoor zij wel betalen. Wil je de fooi van je cruise niet betalen? Dan kan je bij de guest service de fooi van je rekening laten halen.

Wat is gratuity of service charge op mijn cruise rekening?

service charge cruise

Dat is hetzelfde als fooi of tips. Naast de dagelijkse fooi die je betaald (of bij sommige rederijen misschien niet), kan het zo zijn dat je over je aan boord uitgaven nóg een extra ‘service charge of ‘gratuity’ moet betalen.

Deze service charge varieert tussen de 15% en 20%. De toeslag wordt automatisch toegevoegd aan drankjes (en drankpakketten), specialiteitenrestaurants en aan activiteiten zoals de spa. Over het algemeen geven cruiselines dit altijd netjes aan (zie kleine lettertjes onderaan iedere prijskaart).

Bij welke cruise zijn fooien inclusief?

Bij AIDA, Phoenix Reisen, P&O Cruises, Mein Schiff van Tui Cruises en Virgin Voyages zijn je fooien al inbegrepen en betaal je niet nog weer apart voor de fooien.

Hoeveel fooi betaal je bij welke cruisemaatschappij?

Hieronder vind je een tabel met welke fooien je betaalt bij bijvoorbeeld MSC, Costa Cruises en Aida. Zoals je ziet, verschilt dat nogal per cruisemaatschappij!

RederijFooiOpmerking
AIDA Cruisesinbegrepen
Carnival$ 16,00 USD
per persoon per nacht
$ 18,00 USD p.p.p.n.
voor suites
Celebrity Cruises$ 17,50 USD
per persoon per dag
Inside, Ocean View, and Veranda
$ 18,00 USD p.p.p.d.
voor Concierge Class en AquaClass
$ 21,00 p.p.p.d.
voor The Retreat
Costa Cruises€ 11,00
per persoon per nacht
Tarieven vanaf 15 jaar
t/m 3 jaar: gratis
4-14 jaar: 50%
Cunard$ 14,50 USD
per persoon per dag
$ 16,50 USD p.p.p.d.
voor Queens en Princess Grill Suites
Disney Cruise Line$ 14,50 USD
per persoon per nacht
$ 15,50 USD p.p.p.n.
voor Concierge Staterooms en Suites
Holland America Line$ 16,00 USD
per persoon per dag
$ 17,50 USD p.p.p.d.
voor suites
MSC Cruises€ 12,00
per persoon per nacht
Tarieven vanaf 13 jaar
t/m 1 jaar: gratis
2-12 jaar: 50%
Norwegian Cruise Line$ 20,00 USD
per persoon per dag
$ 25,00 USD p.p.p.d.
voor Club Balcony Suites
Tip: Koop een Free-at-Sea-pakket,
dan betaal je max. $99 USD fooi.
P&O Cruisesinbegrepen
Princess Cruises$ 16,00 USD
per persoon per dag
$ 17,00 USD p.p.p.d.
voor Mini-Suite en Reserve Collection
$ 18,00 USD p.p.p.d.
voor suites
Royal Caribbean$ 16,00 USD
per persoon per dag
$ 18,50 USD p.p.p.d.
voor suites
Tui Cruises Mein Schiffinbegrepen

Wat is een erkenningspremie?

Dat zijn de fooien bij Holland America Line. Dus vraag jij je af hoeveel fooi je bij HAL betaalt? Op hun website vind je dit terug als erkenningspremie voor het personeel en dat is wat ze bij andere rederijen verstaan onder fooi, gratuity, tips, of service charge.

Disclaimer 🙂

Wij hebben ons best gedaan om overal de juiste informatie te verzamelen. Cruiserederijen veranderen echter regelmatig hun ‘tipping policy’ of fooi-tarieven. We doen ons best om deze informatie zo up-to-date mogelijk te houden. Aan de genoemde tarieven kunnen geen rechten worden ontleend.