Drankpakketten op een cruise – hoe werkt dat?

Welk drinken is inclusief op een cruise?

Inbegrepen dranken bij Cruise

Bij vrijwel alle cruiselines betaal je apart voor soft drinks, alcoholische drankjes en specialiteiten koffie. Bij alle rederijen is juice (je weet wel, van dat veel te zoete spul uit zo’n automaat), water, (slappe) koffie en thee bij het eten (ontbijt, lunch, diner & buffet) inbegrepen.

In principe kan je water op een cruise gewoon drinken, maar het smaakt niet zoals in Nederland. Als je het niet gewend bent kun je hier zelfs last van je maag van krijgen. Tapwater (uit zo’n automaat) is vaak beter te drinken. Voor flessenwater betaal je extra, bij sommige drankpakketten zijn deze inbegrepen.

Uiteindelijk betaal je dus voor ieder wijntje, biertje en cocktail extra. Bij de meeste cruiserederijen is dit namelijk niet inbegrepen. Deze prijzen zijn aan de dure kant. Een biertje kost al snel 7-8 euro en een wijntje al snel 9-10 euro. Cocktails lopen op van 8 tot 35 euro. Prijzen variëren sterk per rederij.

Wat is een drankpakket op een cruise?

Een drankpakket op een cruise is vaste prijs per dag voor je drankjes. Iedere rederij heeft meerdere drankpakketten waaruit je kan kiezen. Welke drankjes precies bij welk drankpakket inbegrepen zijn verschilt ook weer per rederij. Hieronder zie je een overzicht met prijzen van drankpakketten op een cruise. Bij het logo staat een oranje info icon, als je daar op klinkt kom je uit op de website van de rederij met de toelichting van de pakketten.

Voorwaarden drankpakket

De regels rondom drankpakketten verschillen ook per rederij. Er zijn 3 regels die bij iedere cruiserederij terugkomen:

  • Het drankpakket dient altijd voor het gehele reisgezelschap (of alle passagiers in dezelfde cabin) te worden afgenomen. Als je met gaat cruisen met kinderen dan zijn zelfs die (vanaf 2, 3 of 4 jaar) verplicht het kinder- of alcoholvrije pakket af te nemen.
  • Een drankpakket is persoonlijk. Een rondje halen voor al je vrienden aan boord is niet mogelijk. Verblijf je met 2 volwassenen in een cabine, dan is het meestal niet mogelijk om meer dan 2 (bij een goedgezinde bartender misschien 4) drankjes te bestellen.
  • Een drankpakket moet altijd worden afgenomen voor de gehele reisperiode, inclusief de eerste en laatste dag en je aanwezigheid en verbruik op het cruiseschip doen niets af aan de prijs. Als je iedere dag van het cruiseschip afgaat om excursies te maken, dan blijft de prijs hetzelfde. Daar tegenover staat weer dat als je naar een privé-eiland van de cruiserederij gaat (voornamelijk bij cruises in de Cariben), je op het eiland ook gebruik kan maken van je drankpakket.

Alcohol op een cruiseschip vanaf 18 of 21 jaar?

Alle rederijen hanteren bij een afvaart vanaf de USA een minimum leeftijd van 21 jaar voor het consumeren van alcohol of het aanschaffen van een alcohol drankpakket. Bij afvaarten vanaf Europa geldt over het algemeen een leeftijd van 18 jaar. Wil je zeker weten hoe dat bij jullie rederij is, check dan hun site of FAQ vooraf. Kleine tip van ons: Ga op het cruiseschip niet in discussie. Regels zijn regels en ook een goedgezinde barman zal daar echt niet van afwijken.

Wanneer is een drankpakket op een cruise rendabel?

Het simpele antwoord is eigenlijk dat het ligt aan het totale verbruik van je reisgezelschap. Als je met z’n tweeën reist en beide 5-7 glazen alcohol nuttigt, dan is een drankpakket snel terugverdiend. Als één van de twee amper wat drinkt, dan moet de ander dat deel er al extra bij drinken om het rendabel te maken (je betaalt wel voor die tweede reisgenoot voor hetzelfde pakket). Met kinderen is het nog complexer want in bepaalde leeftijden zullen ze ook nog amper frisdrank drinken (in dit geval zijn vaak wel ijsjes bij een pakket inbegrepen).

Drankpakket vooraf kopen of op de cruise?

Alle pakketten zijn goedkoper om vooraf te kopen dan op het schip zelf. Bekijk voor het boeken van je cruise of er combideals zijn. Zo zijn de prijzen van de drankpakketten bij Norwegian Cruise Line extreem duur, maar hebben ze heel vaak een zogenoemde “Free-at-sea”-deal, waarbij het drankpakket inbegrepen is.

Drink package

Ook na het boeken van je cruise kun je nog een drankpakket aanschaffen. Bij de meeste rederijen kan dat gemakkelijk tot 7 dagen voor vertrek, soms nog korter. Als je van plan bent om een drankpakket aan te schaffen, doe dit dan altijd vooraf en niet pas als je op het cruiseschip bent. Eenmaal op je cruise zijn alle prijzen hoger.

Wat kost een drankpakket op een cruise?

Prijzen Drankpakket Cruise

Bij iedere cruiserederij wijzigen de prijzen van drankpakketten en de inhoud ervan continue. Iedere cruiserederij probeert het voor jou zo overzichtelijk mogelijk te maken, maar in de praktijk is het vaak best ingewikkeld en onoverzichtelijk. Als je drankpakketten gaat vergelijken met verschillende rederijen is het nog gecompliceerder.

Wij hebben een overzicht gemaakt met gemiddelde dagprijzen voor een drankpakket per rederij. Bekijk hieronder het overzicht met drankpakketten op een cruise.

Drankpakket prijzen per rederij

* Prijzen per persoon per dag, laatste update 26-5-2023,
** Prijzen kunnen afhankelijk van de route en het cruiseschip afwijken of wijzigen,
*** Sommige rederijen rekenen een tarief per nacht of per reis, wij hebben het herberekend naar per persoon per dag,
**** Afhankelijk van de rederij kan er nog een servicecharge (fooi ca. 15-22%) bijkomen.

RederijAlcoholvrijKinderen
Drankpakketten AIDA
AIDA Genießer
package
Prepaid pakketten met korting, vanaf € 90,-
AIDA comfort package
€ 23,-
AIDA comfort Deluxe package
€ 30,-
AIDA light package
€ 12,-
AIDA Kids & Teens package
Light € 7,-
Comfort € 11,-
Drankpakketten Carnival
Cheers! package
$ 60,-
Bottomless Bubbles
$ 10,
Bottomless Bubbles
$ 7,-
Drankpakketten Celebrity Cruises
Classic Package
$ 89,-
Premium Package
$ 109,-
Zero Proof Package
$ 30,-
Drankpakketten Costa Cruises
Pranzo & Cena
Package (bij het eten)
€ 22,-
Brindiamo Package
€ 33,-
Più gusto Package
€ 38,
Pranzo & Cena Giovani
(bij het eten)
€ 11,-
Giovani (hele dag)
€ 22,-
Drankpakketten Cunard Cruises
Beers, Wines, and Spirits Option
$ 70,-
Soft Drink Option
$ 10,-
Premium Soft Drink Option
$ 30,-
Speciality Hot Drinks Option
$ 13,-
Drankpakketten Disney Cruise LineGeen
all-you-can-drink drankpakketten
Wel wijn/bier
arrangementen
Drankpakketten Holland America Line
Elite Drankpakket
€ 60,-
Signature Drankpakket
€ 55,-

Quench Drankpakket
€ 18,-
Coca-Cola Drankpakket
€ 8,-
Drankpakketten MSC Cruises
easy package MSC
€ 43,-
easy package MSC
€ 57,
Premium Extra package MSC
€ 77,
Alcoholvrij package
€ 26,
Kinderen package
€ 17,
Drankpakketten Norwegian Cruise Line
Premium beverage package
€ 109,-
Premium Plus Beverage Package (21+)
€ 138,-
Hawaii Beverage Package (alle leeftijden) – Pride of America only
€ 109,-
Unlimited Soda Package
€ 10,
Unlimited Starbucks® Package
€ 13,
Drankpakketten P&O Cruises
The Classic drinks package
€ 45,-
The Deluxe drinks package
€ 55,-
The Refresh Drinks package
€ 11,-
The Alcohol-free drinks package
€ 25,-
Drankpakketten Princess Cruises
Plus Beverage Package
€ 65,-
Premier Beverage Package
€ 85,-
Classic Soda Package
€ 15,-
Zero Alcohol Package
€ 30,-
Drankpakketten Royal Caribbean
Deluxe beverage package
$ 48,- tot $79,-
Classic Soda package
$ 13,-
Refreshment package
$ 29,-
Drankpakketten Tui Cruises Mein Schiff
All-inclusive

Toelichting drankpakketten per cruiserederij

Drankpakket AIDA cruises – wat houdt het in?

AIDA cruises heeft de volgende drankpakketten: Genießer, Comfort, Comfort Deluxe, Light (alcoholvrij), Kids & Teens Light (4-17 jaar, beperkte keuze, Kids & Teens Comfort (4-14 jaar, uitgebreidere keuze). AIDA cruises heeft pakketprijzen waarbij drankpakketten inbegrepen zijn. Deze pakketprijzen zijn vaak goedkoper dan het los reserveren van een drankpakket.

Drankpakket Carnival cruises – wat houdt het in?

Het systeem van drankpakketten bij Carnival cruises is ten opzichte van andere cruiserederijen makkelijk. Ze bieden een pakket aan met alcohol (Cheers! Package) en een pakket zonder alcohol (Bottomless bubbles Package). Het alcoholvrije drankpakket is zowel voor kinderen als volwassenen beschikbaar. Bij het Cheers! Package kan je alle drankjes van de kaart tot $ 20,- per stuk bestellen. Op flessen wijn en champagne krijg je met het drankpakket 25% korting. Op de website van Carnival Cruises lees je alle details.

Drankpakket Celebrity cruises – wat houdt het in?

Celebrity heeft geen speciale all-you-can-drink pakketten voor kinderen, er is wel een alcoholvrij pakket. Voor een alcohol drankpakket moet je minimaal 21 of ouder zijn. Bij het Classic Package kan je alle drankjes tot $ 10,- bestellen en bij een Premium Package alle drankjes tot $ 17,- per stuk. Net als bij de meeste rederijen zijn drankjes uit de giftshops, mini-bar en roomservice uitgesloten van je pakket. Bovengenoemde tarieven zijn exclusief Service Charge en die is bij Celebrity 20% (!!). Wat precies wel en niet inclusief is bij de drankpakketten vindt je op je deze pagina van Celebrity Cruises.

Drankpakket Costa cruises – wat houdt het in?

Costa Cruises heeft in totaal 6 all-you-can-drink pakketten die ze aanbieden. Wat ik persoonlijk een goede toevoeging vind zijn de Pranzo & Cena Packages, die je alleen kan gebruiken tijdens lunch of diner in het (buffet)restaurant. Ook voor kinderen van 4 t/m 17 jaar heeft Costa Cruises drankpakketten; één voor tijdens lunch en diner en één voor de hele dag. Ook bij Costa Cruises ben je verplicht om een pakket met je hele reisgezelschap af te nemen. Dus cruise je met kinderen van 4 jaar of ouder en wil je als volwassenen een drankpakket aanschaffen, dan ben je verplicht voor je kinderen hetzelfde soort pakket aan te schaffen. Je kan dus niet je kinderen een pakket geven voor de hele dag en zelf alleen voor tijdens het eten kiezen, of andersom. Genoemde prijzen zijn inclusief de Service Charge. Meer info over de drankpakketten lees je op de website van Costa Cruises.

Drankpakket Cunard cruises – wat houdt het in?

De drankpakketen van Cunard met alcohol zijn vrij simpel: dat is er maar één, makkelijk kiezen dus. Voor de alcoholvrije pakketten zijn er twee: de Soft Drink Option is de beperkte variant en de Premium Soft Drink Option de uitgebreide waarmee je ook flesjes water en alcoholvrije cocktails kan krijgen. Waarmee Cunard Cruises opvalt is hun Speciality Hot Drink Option waarbij je onbeperkt kan genieten van speciale koffie’s en thee. Bij de Beers, Wines, and Spirits Option ben je niet verplicht om voor meereizende kinderen een pakket aan te schaffen. Bij de beide Soft Drink Options moet je wel voor kinderen van 4 jaar of ouder in hetzelfde reisgezelschap eenzelfde pakket afnemen. Meer info over de drankpakketten lees je op de website van Cunard.

Drankpakket Disney Cruise Line – wat houdt het in?

Disney Cruise Line biedt geen all-you-can-drink pakketten aan voor een vast tarief. Tijdens het eten zijn softdrinks, naast koffie en thee, ook inbegrepen. Niet-alcoholische drankjes van het ‘beverage-stations’ (drankautomaten) zoals sapjes en limonades zijn ook de hele dag door inclusief. Voor alcoholische drankjes betaal je per glas extra. Wijn kan je aanschaffen in pakketten vanaf 3 flessen. Kosten bedragen voor 3 flessen classic wijn zijn $ 95,- en voor 3 flessen premium wijn $ 145,-.

Drankpakket Holland America Line – wat houdt het in?

Wil je een alcohol pakket bij Holland America Line kopen, dan zijn er twee opties:
– Elite; kost ongeveer € 60 per persoon per dag en hiervoor kan je drankjes kiezen tot $ 15 per glas
– Signature; kost ongeveer € 55 per persoon per dag en hiervoor kan je drankjes kiezen tot $ 15 per glas
Let op: Bij deze pakketten van Holland America Line geldt een maximum van 15 drankjes per dag, voor zowel alcoholische als niet-alcoholische drankjes. Dus net niet helemaal all-you-can-drink.
Onze tip: Overweeg een have-it-all pakket. Hierbij krijg je voor een vast bedrag meerdere extra’s zoals een drankpakket, internet, excursiestegoed en toegang tot een specialiteitenrestaurant.
Meer informatie op de website van Holland America Line.

Drankpakket MSC cruises – wat houdt het in?

Sinds april 2023 heeft MSC Cruises haar de pakketten makkelijker gemaakt. Grofweg komt het ongeveer hier op neer: Easy (alle drankjes tot €7 / $8) Easy Plus (alle drankjes tot €9 / $10) Premium Extra (alle drankjes tot €14 / $16). Koop je een duurder drankje dan wat in je pakket inbegrepen is, dan betaal je alleen de meerprijs. Meer informatie lees je op de website van MSC Cruises.

Drankpakket Norwegian Cruise Line – wat houdt het in?

Drankpakketten duur? Bij Norwegian Cruise Line absoluut! Maar er is een soort van “goede reden” bij Norwegian. Veel van hun reizen bieden ze aan voor een lage prijs en een “Free at Sea”-pakket. Binnen dit Free-at-Sea”-pakket heb je onder andere (gelimiteerde) WiFi, excursie tegoed, toegang tot Specialty Dining (afhankelijk van kamertype) en dus het Premium Beverage Package. Samengevat komt het er op neer dat als je iets van een drankenpakket wil kopen bij NCL, dan kun je beter Free-at-Sea of Free-at-Sea Plus kopen dan een los drankpakket. Wat allemaal wel of niet inclusief is staat op de website van NCL.

Drankpakket P&O cruises – wat houdt het in?

P&O Cruises heeft 4 drankpakketten. Twee met alcoholische drankjes (The Classic & The Deluxe) en 2 met alcoholvrije drankjes (The Refresh & The Alcohol-free). The Refresh bestaat voornamelijk uit simpele frisdrankjes en sapjes en bij The Alcohol-free zitten ook alcoholvrije cocktails inbegrepen. Bij The Classic is de keuze net iets beperkter dan bij het The Deluxe-pakket. Als je een keuze maakt uit één van de laatste twee, dan is dat inclusief een gratis The Refresh-pakket voor een kind onder de 17 jaar. Meer info op de website van P&O Cruises.

Drankpakket Princess cruises – wat houdt het in?

Princess cruises heeft 4 verschillende drankpakketten. Twee met alcoholische opties en twee zonder. Om te beginnen met de non-alcoholische: Het Classic Soda Package bevat alleen frisdranken, smoothies en sapjes. Het Zero Alcohol Package bevat ook alcoholvrije cocktails. De pakketten met alcoholische dranken: Bij het Plus Beverage Package zijn alle drankjes tot $15 USD inbegrepen en bij het Premier Beverage Package zijn alle drankjes tot $20 USD inbegrepen. Een complete lijst met drankjes en voorwaarden staan op de website van Princess Cruises.

Drankpakket Royal Caribbean cruises – wat houdt het in?

De prijzen van de drankpakketten bij Royal Caribbean zijn sterk wisselend. Er is geen vaste regel of prijs te noemen voor een cruise. Zo lazen wij mensen die voor hetzelfde pakket, in dezelfde periode $48 USD betaalden en mensen die $ 79 USD betaalden. Het is allemaal afhankelijk van de route, het schip en datum. Check goed wat de mogelijkheden zijn bij het boeken van je cruise. Wij kunnen je niet vooraf adviseren of de prijs scherp of niet is. Als je geen drankpakket aanschaft bij het resereven van je cruise, dan ontvang je vanzelf een promo-mail van RCC. Bekijk de website om precies wil weten wat inbegrepen is bij de drankpakketten van Royal Caribbean Cruises.

Drankpakket TUI cruises Mein Schiff – wat houdt het in?

TUI Cruises maakt het haar klanten makkelijk. Geen gedoe over Drankpakket A, B of C. Geen extra hoge kosten; Op Mein Schiff is alles inclusief, dus ook je (alcoholische) drankjes. Wil je weten wat er all-inclusive is bij een reis met Mein Schiff? Check dan het complete overzicht op de website van Mein Schiff.