Cruiseschip bezoeken: een kijkje nemen op een cruiseschip. Hoe werkt dat?

Wist je dat er regelmatig scheepsbezoeken worden georganiseerd voor cruiseschepen die bijvoorbeeld in Amsterdam of Rotterdam aangemeerd liggen? Je kunt dan een kijkje nemen aan boord van een imposant cruiseschip in Amsterdam of Rotterdam! Zo kun je bijvoorbeeld kijken of cruisen iets voor je is en leer je meer over de cruisemaatschappij. In de coronatijd werden er even geen scheepsbezoeken georganiseerd, maar tegenwoordig is er steeds vaker de mogelijkheid om een cruiseschip te bezoeken.

Hoe kun je je aanmelden voor een scheepsbezoek?

Je kunt niet zomaar naar de cruiseterminal gaan en zeggen dat je een cruiseschip wilt bezoeken. Je moet je hier vooraf voor aanmelden via cruise-reisorganisaties. Reisorganisaties die cruises aanbieden, zoals Captain Cruise en Zeetours, organiseren namelijk regelmatig een scheepsbezoek in samenwerking met de cruisemaatschappij. Zo heb ik via Zeetours op 8 maart 2023 een scheepsbezoek gebracht aan de MSC Virtuosa, die op dat moment in Rotterdam lag. Captain Cruise organiseert ook regelmatig scheepsbezoeken, zoals bijvoorbeeld op 2 juni 2023 aan de Oceania Marina in Amsterdam.

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrieven van cruise-organisaties zoals Zeetours en Captain Cruise, dan ben je als eerste op de hoogte. Dat is soms best kortdag, zo kon je je vanaf 10 mei inschrijven voor het scheepsbezoek met de Oceania Marina. Inschrijven kon tot 14 mei, waarbij je op 15 mei zou horen of je was ingeloot. Het is dus ook even geluk hebben, want vaak zijn er meer aanmeldingen dan dat er plek is! Helaas was ik in dit geval uitgeloot.

Hoe gaat een scheepsbezoek in zijn werk?

Van te voren geef je al je gegevens af, ook je paspoortgegevens. Je wordt aangemeld door de cruise-organisatie en gaat met een groep aan boord. Meestal krijg je een presentatie over de cruisemaatschappij en het schip, gevolgd door een uitgebreide rondleiding en een luxe lunch. Meestal is die lunch à-la-carte en meerdere gangen, mét wijn. Daarna ga je na de lunch weer van boord. Soms worden de rondleidingen gegeven door medewerkers die aan boord werken en soms door mensen van de reisorganisatie (zoals mensen die bij Zeetours werken bijvoorbeeld). Je kunt hier ook het verslag lezen van mijn scheepsbezoek aan de MSC Virtuosa.

Wat kost het om een cruiseschip te bezoeken?

De meeste scheepsbezoeken kosten zo’n €25 tot €35. En dat is het écht waard. Zo is je uitgebreide lunch inbegrepen en is het vooral ook een leuk dagje uit! Bovendien krijg je meestal een voucher ter hoogte van het bedrag die je kunt gebruik als je een cruise bij de betreffende cruisemaatschappij boekt. Natuurlijk komen er nog wel reiskosten van- en naar de cruiseterminal bij en evt. parkeerkosten. Zelf combineer ik een scheepsbezoek in Rotterdam graag met een nachtje aan boord van hotelschip SS Rotterdam, een voormalig cruiseschip van de Holland Amerika Lijn.