Cruise met een baby: tips en ervaringen

Baby Mick voor raam MSC World Europa

Wil je een cruise gaan maken met een baby? Hartstikke leuk! Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden, maar het kan echt prima: een cruise maken met een baby.

We hebben zelf ook een cruise met onze baby gemaakt en en het was echt ontzettend leuk. Ons zoontje was net 1 jaar toen we een cruisevakantie gingen maken vanaf Dubai met de MSC World Europa. En wij vonden het echt ideaal! ‘s Nachts lekker slapen in een vast bedje en elke ochtend een nieuwe bestemming ontdekken. Hieronder deel ik een aantal tips voor een cruisevakantie met een jong kind. Zodat je echt relaxed op vakantie kan!

1. Minimumleeftijd voor baby’s op een cruiseschip.

Op een groot aantal cruiseschepen geldt een minimumleeftijd voor je baby. Dit heeft onder andere te maken met de medische voorzieningen aan boord. Hieronder heb ik een kort overzicht gemaakt:

CruisemaatschappijMinimumleeftijd baby meeste cruisesUitzonderingen min. leeftijd baby op cruise
Norwegian Cruise Line6 maandenTransatlantisch / minimaal 3 aansluitende dagen op zee: 12 maanden
MSC Cruises Geen minimumleeftijd Geen minimumleeftijd
Carnival Cruises 6 maanden Transatlantisch / minimaal 2 aansluitende dagen op zee: 12 maanden
Costa Cruises 6 maanden Transatlantisch, wereldcruises en cruises langer dan 15 dagen: 12 maanden
Holland America Line 6 maanden Transatlantisch en lange wereldcruises cruises: 12 maanden
Royal Caribbean 6 maanden Transatlantisch / minimaal 3 aansluitende dagen op zee: 12 maanden
Disney Cruiseline 6 maanden Transatlantisch/Panama kanaal: 12 maanden
P&O Cruises 6 maanden Transatlantisch & een deel van de lange cruises: 12 maanden
De gegevens in deze tabel zijn gebaseerd op de officiële informatie van de cruiserederijen zelf, maar kunnen veranderen.

2. Type hut – wat is fijn met een baby?

Babybedjes worden op aanvraag in de hut geplaatst. Dat is dus sowieso geen probleem. Bij sommige rederijen ben je wel verplicht om minimaal een buitenhut te boeken als je een cruise met je baby maakt, zoals bij Costa Cruises. In de binnenhutten van de Costa cruiseschepen is namelijk te weinig ruimte voor een babybedje.

De belangrijkste vraag om te beantwoorden als je een cruise maakt met een baby is: wil je een hut met of zonder balkon? Sommige ouders vinden het geen prettig idee dat hun hut een balkon heeft. Natuurlijk is zo’n balkon hartstikke stevig, maar als je er zelf slecht van slaapt, kun je beter een hut zonder balkon kiezen natuurlijk. Een voordeel van een balkonhut is echter ook dat je als de baby slaapt, zelf lekker op het balkon kunt zitten. Hierdoor kiezen veel ouders met baby’s voor een balkonhut.

3. Kies fijne dinertijden

Veel cruiselines kennen vaste dinertijden. Kies met een baby voor de vroege setting. Deze is meestal rond 18.00uur. De late setting begint vaak pas rond 20.30uur en dat is voor veel baby’s best laat. Waar ik zelf heel erg fan van ben, is freestyle dining. O.a. Carnival en Norwegian Cruiseline bieden dit aan. Je kunt dan eten wanneer je wilt. Niet alleen in het buffetrestaurant, maar ook in de ‘main dining room’ zit je dan niet aan tijden vast. Wel zo fijn en flexibel als je met een kleintje reist!

Ook fijn is dat ze overal wel kinderstoelen hebben en speciale kindermenu’s. Stuur me even een berichtje via Instagram en ik stuur je de baby menu’s (vanaf 6 maanden) toe die wij kregen aan boord van de MSC World Europa.

4. Baby clubs en Kids clubs aan boord van een cruiseschip

Een aantal cruiseschepen heeft kids clubs waar ook de jongste kinderen welkom zijn. Bij sommige cruiselines, zoals Norwegian Cruiselines, worden op de kids club geen luiers verschoond en word je opgeroepen als je kind een vieze luier heeft. Het verschilt per cruiseline en soms ook per cruiseschip of de kids club voor baby’s inbegrepen is.

Sowieso zijn de leidsters allemaal goed opgeleid en goed gekwalificeerd. Hou er wel rekening mee dat de leidsters meestal geen Nederlands spreken.

Vaak zijn er ook mogelijkheden om sámen met je baby in de kids club te spelen. MSC heeft hiervoor bijvoorbeeld mogelijkheden, waarbij je samen met je kids met Chicco speelgoed kunt spelen. Vaak kun je bij de kinderclub ook buggy’s en draagzakken huren: ideaal!

5. Tips om te zwemmen met een baby op een cruiseschip

De meeste cruiselines laten geen baby’s toe in het zwembad die nog niet zindelijk zijn. Oók niet met een zwemluier en ook niet in het kinderzwembad. In Nederland is het heel normaal om met je baby te gaan zwemmen terwijl hij of zij een zwemluier aan heeft, maar dit is niet in alle landen zo. En dus ook, om hygiëneredenen, niet op een cruiseschip. Het klinkt een beetje gek, maar je mag wel je eigen opblaasbare zwembadje meenemen voor je baby. Ook hebben sommige cruiseschepen een waterspeeltuin, waar baby’s in een zwemluier wel toegestaan zijn. En eigenlijk: onze eigen ervaring is, dat er in de praktijk overal wel een plekje voor baby’s om met water te spelen of te zwemmen. Op de MSC World Europa mocht het bijvoorbeeld officieel ook niet, maar vonden ze het ter plekke echt geen probleem en speelden veel kindjes gewoon met zwemluier in het kinderzwembad. Hieronder vind je een overzicht van de officiële regels.

Schepen met waterspeeltuin waar je baby in zwemluier kan spelen:

CruisemaatschappijCruiseschepen met waterspeeltuin voor baby’s in zwemluier
Royal CaribbeanFreedom of the Seas, Liberty of the Seas, Independence of the Seas, Oasis of the Seas, Allure of the Seas, Harmony of the Seas, Symphony of the Seas, Wonder of the Seas, Anthem of the Seas en Icon of the Seas
Disney CruiselineDisney Dream, Disney Fantasy, Disney Magic en Disney Wonder
Andere cruiselines, zoals MSC, hebben geen officiële plekken waar baby’s met een zwemluier toegestaan zijn, maar in de praktijk mag het vaak wel.
De gegevens in deze tabel zijn gebaseerd op de officiële informatie van de cruiserederijen zelf, maar kunnen veranderen.

6. Wat moet je echt niet vergeten als je met een baby gaat cruisen?

Geef je flesvoeding? Vergeet dan echt niet om flesvoeding mee te nemen aan boord.  Zelf nam ik ook thermosflessen mee, omdat wij geen waterkoker op de kamer hadden (hebben de meeste cruiseschepen niet). We vroegen dan ‘s avonds aan de bar even om er heet water in te doen, zodat we ‘s nachts makkelijk een fles konden maken (heet water mixen met een flesje koud water).

Ook luiers en billendoekjes kunnen niet ontbreken. Al het andere kun je eigenlijk wel aan boord krijgen: van flessenwarmer tot kinderbedje, kinderstoel en eten voor baby’s vanaf 6 maanden (geprakt eten).

Meer tips voor een cruise met een baby

Heb jij een goede tip voor een cruise met een baby? Laat een reactie achter of stuur een mailtje naar info@cruisejager.nl. Tip: check ook eens onze tips voor cruises in de kerstvakantie, zomervakantie en cruises in de meivakantie.

Kindvriendelijke cruises kun je o.a. boeken bij Stip Reizen en TUI.