Cruise visum aanvragen Dammam – onze ervaring

Haven Dammam
MSC World Europa in de haven van Dammam

Begin januari 2023 maakten wij een cruise met de MSC World Europa en wát een gave ervaring was dat! Wij waren het allereerste schip ooit dat aanlegde in de haven in Dammam, Saoedi-Arabië. De cruises daarvoor had MSC namelijk besloten om niet aan te meren in Dammam, maar in Bahrein, vanwege visumproblemen. Het aanvragen van je visum lijkt misschien ingewikkeld, maar als je weet hoe het werkt valt het mee. We kregen hier via Instagram en Facebook veel vragen over en delen onze ervaring in deze blog! Goed om te weten: ook in Jeddah leggen cruiseschepen aan, daar kun je dezelfde uitleg voor gebruiken (kies natuurlijk wel een andere aankomsthaven).

Waar vraag je je cruisevisum voor Saoedi-Arabië – Dammam, aan?

Je vraagt je cruisevisum aan via: https://visa.mofa.gov.sa/Account/Loginindividuals. Je komt dan direct op de goede, Engelstalige pagina terecht. Let op: er zijn ook andere websites waar je je visum aan kunt vragen, maar dit is de website voor het (veel goedkopere) evisum voor je cruise. Je kunt namelijk ook een ‘gewoon’ visum aanvragen voor Saudi-Arabië. Dat visum is ook gewoon geldig, maar echt veel duurder (ca. $123). Voor sommige nationaliteiten kan echter het evisum niet worden aangevraagd, maar voor mensen met de Nederlandse nationaliteit wel.

Hoe werkt het aanvragen van je visum voor Dammam?

Hieronder staat stap voor stap hoe je je visum aanvraagt.  Op een tablet of telefoon lijkt trouwens niet alles goed te werken. Je kunt het wel aanvragen op de telefoon, maar het handigst is het om dit op een computer of laptop te doen.

 1. Open de link: https://visa.mofa.gov.sa/Account/Loginindividuals.
 2. Maak een account aan
 3. Klik op ‘Add a new application’
 4. Accepteer de agreements
 5. Vul alle informatie in

Aandachtspunten voor het invullen van de informatie voor je visum:

 • Je foto moet een witte achtergrond hebben (bijvoorbeeld voor een witte muur). Er staat in ‘uniform’, maar met gewone kleren is prima. De foto mag maximaal 1MB groot zijn
 • Visa type = transit
 • Transport mode = by sea
 • KSA Home Address = MSC World Europa
 • Port of Entry = King Abdulaziz Seaport (let op dat je niet voor de Airport kiest)
 • Number of entries = Single
 • Visa Validity en Duration of Stay = 4

Je moet invullen in welke landen je de laatste vijf jaar bent geweest en wanneer. Bij ons liep dit bij één van ons na 2 landen invullen vast en bij de andere drie anderen konden we na het invullen van de vraag of we in andere landen waren geweest (ja), niet meer invullen welke landen dat dan waren. We konden echter wel verder in het proces, dus hebben het zo gelaten.

Je bent verplicht een medische verzekering te kiezen. Wij kozen de goedkoopste (eerlijk gezegd hebben we geen idee wat het inhoudt, maar het is verplicht).

Wat kost je visum voor je cruise naar Dammam?

Je betaalt per visum voor Dammam:

 • $10,50 aanvraagkosten (= application)
 • $10,50 servicekosten voor je medische verzekering (= Medical Insurance Service Fee)
 • En wij kozen de goedkoopste medische verzekering, waar we nog $4,60 voor betaalden.
 • Dus totaal: $25,60 per visum (ongeveer 24 euro)

Aandachtspunt voor het betalen van je visum:

Betalen kan per Creditcard. ijj konden gewoon met onze Rabobank Creditcard betalen. Je betaalt alle kosten apart. Per visum doe je dus 3 creditcardbetalingen. Na 6 betalingen (2 visa dus) lukte het betalen bij ons niet meer. Het bleek dat de bank onze credit card had geblokkeerd, omdat er in korte tijd 6 betalingen naar het buitenland werden gedaan en dit afweek van ons normale gebruik van de creditcard. Een telefoontje naar de bank loste het op en onze creditcard werd weer gedeblokkeerd.

Wanneer krijg je je visum toegestuurd?

Na de betaling krijg je visum de aanvraag: ‘send to embassy’. Na een dag veranderde dit bij ons naar ‘under process’. Hier kregen we geen e-mail van, maar zag je na het inloggen. Bij het inloggen, staat ons nu visum trouwens nog op steeds ‘under process’. We zijn echter al lang en breed weer terug 😊. We hebben wel een mail ontvangen dat het visum toegekend is en daarin zat ook het visum in de bijlage.  Deze mail kregen we 2 dagen voor aankomst in Dammam, terwijl we dus al bezig waren met de cruise.

We lagen op dat moment met de MSC World Europa aangemeerd in Sir Bani Yas Island, waar er gratis internet is. Daardoor zag ik dat we de mail met het visum hadden ontvangen. Als je een internetpakket hebt, heb je natuurlijk ook gewoon op het schip internet en zie je de mail vanzelf. En als je geen internet hebt, dan ga je gewoon naar de printservice toe met je aanvraagnummer en je paspoortnummer, want MSC kan zelf uit het systeem je visum halen en die printen. Even rondvragen leerde ons dat iedereen die dag het visum goedgekeurd had gekregen. Het bleek dat MSC 2 dagen voor de tijd een ‘manifest’ naar Dammam opstuurt en ze op basis daarvan alle aangevraagde visa in 1x goedkeuren.

Uitprinten van je visum

Je moet je visum uitprinten om Dammam in te komen. MSC zette hiervoor een printservice op in één van de lounges. De rij was wel behoorlijk lang en het duurde al met al ook wel een uur.  Maar het was natuurlijk de eerste keer voor ze, dus hopelijk gaat het inmiddels sneller! MSC kan je visum alleen printen met een paspoortnummer en een aanvraagnummer. Maak dus een screenshot van je aanvraag (daarin staat je applicatienummer) en neem je paspoort mee (of een kopie van je paspoort). Je hoeft niet met je hele gezelschap aanwezig te zijn om te printen, bij ons heeft Lieke in de rij gestaan om voor ons alle vier te printen.

Wanneer moet je je visum voor Dammam aanvragen?

Wij vroegen het visum 1 dag voor vertrek van de cruise aan. We kregen tijdens de cruise nog een aparte brief van MSC, waarin stond dat je het ook op dat moment nog online kon aanvragen. Dus het hoeft echt niet maanden van te voren. Ook kun je op de boot zelf nog een regulier visum aanvragen, maar dat kost dan wel $123.

Hoe gaat het bij aankomst in Dammam?

Wij hebben ongeveer een kwartier gedaan over de controle bij aankomst in Dammam. De rij was kort en het ging soepel. Van volwassenen wordt een foto gemaakt (iris-scan) en worden vingerafdrukken afgenomen. Van kinderen wordt alleen een foto gemaakt (zij hebben wel een visum nodig). Let op dat je ook de paspoorten meeneemt! (deze lever je tijdens het boarden van het schip in bij MSC, maar krijg je op tijd weer terug). Er werd ons geen enkele vraag gesteld en voor zover we konden zien, bij anderen ook niet.

Hoe is het om in Dammam te zijn?

Wij vonden het absoluut te moeite waard om naar Dammam te gaan! In een andere blog vertellen we je meer over onze ervaring in Dammam.

Heb je nog vragen over het aanvragen van je visum voor je cruise naar Dammam, over de MSC Europa of over andere dingen? Stuur ons gerust een berichtje via Instagram. Onze Instagrampagina kun je natuurlijk ook volgen als je het leuk vindt om meer van onze cruise-ervaringen te zien!

p.s. we nemen geen aansprakelijkheid voor problemen met visumaanvragen of het inreizen in Dammam op basis van deze pagina, we hebben hier enkel onze eigen ervaring beschreven.