Cruise vanuit Nederland

Wil je een cruise vanuit Nederland maken? Dat kan! De grootste cruiseschepen ter wereld leggen regelmatig aan in Rotterdam, Amsterdam en IJmuiden. Het is niet zomaar mogelijk om op iedere locatie of aanleghaven je reis te beginnen. Ongeveer de helft van de cruiseschepen die Nederland aandoen, komen voor een zogenoemde ‘cruise call’ en dan is inschepen niet mogelijk.

Maar er zijn genoeg opties om wel in te schepen voor een cruise vanaf Nederland. Daarmee spaar je de kosten van je vliegticket alweer uit. Wil je een cruise vanuit Rotterdam maken? Of wil je een cruise vanuit Amsterdam maken? Wij maakten onderstaand overzicht van alle schepen die t/m 2024 vertrekken voor een cruise vanuit Nederland.

Cruise vanuit Rotterdam

Noord-Europa (Zeebrugge, Le Havre, Southampton & Hamburg) – MSC Euribia

MSC Euribia vanaf Nederland

De MSC Euribia is het nieuwste schip van MSC. Vanaf 17 oktober 2023 t/m 9 april 2024 vaart ze wekelijks vanuit Rotterdam naar Zeebrugge (Belgie), Le Havre (Parijs, Frankrijk), Southampton (Engeland) en Hamburg (Duitsland). In juni 2023 gingen wij mee op de eerste vaart van dit gloednieuwe cruiseschip. Bekijk hier ons filmpje van de MSC Euribia, of lees hier onze ervaring op de MSC Euribia.

Deze cruise kan je boeken bij: TUI, Stip Reizen, MSC Cruises, Captain Cruise en CruiseOnline.

Noord-Europa, Noorse fjorden – AIDAprima

Cruise vanaf Rotterdam AIDAprima
AIDAprima ©AIDA

De AIDAprima vertrekt tot en met 19 oktober 2023 iedere twee weken voor een cruise vanuit Rotterdam naar Zeebrugge, Le Havre, Southampton, Hamburg en meerdere bestemmingen in Noorwegen. Vanaf 30 mei 2024 t/m 14 oktober 2024 pakt ze dezelfde route weer op.

Deze cruise kan je boeken bij: TUI, Stip Reizen, Captain Cruise en CruiseOnline.


Cruise vanuit Amsterdam

Noorse fjorden en/of IJsland – ms Rotterdam – Holland America Line

Cruise vanaf Nederland Rotterdam

De Rotterdam van Holland America Line is het nieuwste schip van deze rederij. Tot en met 16 september 2023 vertrekt de ms Rotterdam ongeveer iedere 7-14 dagen voor een cruise vanuit Amsterdam naar de Noorse Fjorden en/of IJsland. Vanaf 27 april 2024 tot en met eind september zal ze varen vanaf Rotterdam voor cruises naar de Noorse Fjorden en/of IJsland en de Britse eilanden.

Deze cruise kan je boeken bij: Stip Reizen, CruiseOnline

Noorse fjorden, IJsland of Britse eilanden – Celebrity Apex

Celebrity Apex vanaf Nederland

Tot en met 2 september 2023 vertrekt de Celebrity Apex ongeveer 2x per maand voor een cruise vanaf Amsterdam van 9 of 12 dagen richting het Noorden. De routes verschillen van de Noorse Fjorden, IJsland en de Britse eilanden.

Deze cruise kan je boeken bij: TUI, Stip Reizen, CruiseOnline

Britse eilanden, Noorse fjorden of IJsland & Ierland – Jewel of the Seas

Jewel of the Seas vanuit Nederland

De Jewel of the Seas van Royal Caribbean vertrekt tot en met 16 augustus 2023 iedere 12 dagen voor een 13-daagse cruise vanuit Amsterdam. De routes zijn verschillend van de Britse eilanden, tot de Noorse fjorden en IJsand & Ierland. Vanaf 15 mei 2024 t/m 18 juli 2024 pakt ze dezelfde bestemmingen rondom de Britse eilanden, Noorse Fjorden en IJsland weer op.

Deze cruise kan je boeken bij: CruiseOnline


Cruise vanuit IJmuiden

Noorse fjorden, Britse eilanden of IJsland – Costa Favolosa

Costa Favolosa
Costa Favolosa ©Costa Crociere

De Costa Favolosa vertrekt tot en met 27 augustus 2023 meerdere keren per maand voor 10, 14 of 21 nachten voor een cruise vanaf IJmuiden. De routes verschillen van de Noorse Fjorden, Britse eilanden en IJsland.

Deze cruise kan je boeken bij: TUI, Stip Reizen,

De cruise met vertrek op 27 augustus 2023 is ook voor 2 nachten te boeken met als bestemming Newcastle (Engeland). Wij maakten ook een overzicht met korte cruises.

Zuiderdam (Holland America Line) vanuit Nederland – 2024

Holland America Line Zuiderdam

Een roundtrip met de Zuiderdam vanuit Nederland is beperkt. In 2024 zijn er slechts 2 vertrekdata te boeken voor een cruise die vertrekken en aankomen in IJmuiden.
25 mei 2024 – 14 nachten – Baltische staten.
25 mei 2024 – 35 nachten – Baltische staten, IJsland en Groenland.
8 juni 2024 – 21 nachten – Britse eilanden, IJsland en Groenland.
Zie onderaan de pagina de opties voor een transatlantische cruise met de Zuiderdam.

Deze cruise kan je boeken bij: CaptainCruise


Middellandse zee cruise vanuit Nederland

Een Middellandse zee cruise vanuit Nederland lijkt haast te mooi om waar te zijn, maar na een beetje zoekwerk vonden we er een paar voor je. Dit zijn de zogenoemde herpositionering cruises. Door de wisseling van het seizoen wijzigt het vaarschema en krijgt het cruiseschip een andere “starthaven”. Het heeft verder geen invloed op je cruise, je moet er alleen rekening mee houden dat het een enkele reis is en dat je dus vanaf je eindbestemming terug moet vliegen.

Middellandse zee cruise vanuit Amsterdam – Costa Favolosa

Costa Favolosa
Costa Favolosa ©Costa Crociere

Op 10 september 2023 is de laatste keer dat de Costa Favolosa cruise vanuit Nederland vertrekt. Je kan opstappen voor: 9 nachten naar Barcelona (Spanje), 10 nachten naar Savona (Italië) of 11 nachten naar Marseille (Frankrijk). Zie ook de routes die de Costa Favolosa maakt vanuit IJmuiden.

Deze cruise kan je boeken bij: CruiseOnline, CaptainCruise

Middellandse zee cruise vanuit Rotterdam – Celebrity Apex

Celebrity Apex vanaf Nederland

Op 14 september 2023 vertrekt de Celebrity Apex voor een Middellandse zee cruise vanuit Rotterdam. De eindbestemming is Piraeus (Athene) in Griekenland en onderweg legt ze aan in oa. Lissabon (Portugal), Cadiz (Spanje), Palma de Mallorca (Spanje) en Valletta (Malta).

Deze cruise kan je boeken bij: CruiseOnline

Middellandse zee cruise vanuit Nederland – Costa Fascinosa

Costa Fascinosa Incantesimo pool
Costa Fascinosa ©Costa Crociere

Op 22 september vertrekt de Costa Fascinosa vanaf IJmuiden richting de Middellandse zee. Je hebt keuze om aan boord te stappen voor een reis van 8 dagen naar Tarragona (Spanje), 9 dagen naar Savona (Italië) of voor 10 dagen naar Marseille (Frankrijk).

Deze cruise kan je boeken bij: Stip Reizen,


Transatlantisch cruise vanuit Nederland

Transatlantisch cruise vanuit Nederland naar New York – Jewel of the Seas

Jewel of the Seas vanuit Nederland

Op 28 augustus 2023 vertrekt Jewel of the Seas voor een 18-daagse transatlantische cruise vanuit Amsterdam naar New York City (USA). Onderweg legt ze aan in meerdere havens in IJsland & Canada.

Deze cruise kan je boeken bij: TUI,

Transatlantisch vanuit Amsterdam – ms Rotterdam – Holland America Line

Cruise vanaf Nederland Rotterdam

De Rotterdam van Holland America Line vertrekt voor op 7 oktober 2023 voor een 16 daagse transatlantische cruise vanuit Amsterdam naar Fort Lauderdale (USA). Onderweg maakt ze tussenstops in oa. de Azoren en de Bahama’s.

Deze cruise kan je boeken bij: CaptainCruise

Roundtrip transatlantisch – Ambassador Ambition

Transatlantische cruise vanuit Nederland met Ambassador Ambition

In 2023 en 2024 vertrekt de Ambassador Ambition 2x voor een cruise vanuit Nederland. Op 12 december 2023 vertrekt ze vanuit Amsterdam voor 38 nachten Kerst & Nieuwjaarscruise via Kaapverdië naar de Nederlandse Antillen. Via de Azoren komt ze dan op 19 januari 2024 weer terug in Rotterdam. Vanaf Rotterdam vertrekt ze op 19 januari 2024 voor een cruise vanuit Nederland van 42 nachten naar Brazilië. Op 1 maart is ze weer terug in Rotterdam.

Deze cruise kan je boeken bij: Ambassador Cruise Line

Transatlantisch met de Zuiderdam – Holland America Line – 2024

Holland America Line Zuiderdam

De keren dat de Zuiderdam in Nederland is, zijn zeldzaam. De meeste reizen die ze maakt zijn langer dan andere cruises (18+ nachten). In 2024 vertrekt ze 2x voor een transatlantische cruise vanuit Nederland: op 29 juni 2024 (21 nachten naar Boston, USA) en op 6 augustus 2024 (18 nachten naar Boston, USA). Wil je iets langer of retour naar Nederland, dan kan je achter de cruise van 29 juni 2024 ook een cruise van Bosten naar Rotterdam boeken voor nog eens 17 nachten aan boord van de Zuiderdam.

Deze cruise kan je boeken bij: CaptainCruise

Serenade of the Seas – Royal Caribbean

Serenade of the Seas vanuit Nederland

Op 19 augustus 2024 vertrekt Serenade of the Seas vanuit Amsterdam voor een 23-daagse cruise naar Miami (Florida, USA). Onderweg legt ze aan IJsland, Groenland, New York, Bermuda en de Bahama’s.

Deze cruise kan je boeken bij: CaptainCruise


Nieuwe cruises vanuit Nederland in 2024

Cruise met Celebrity Silhouette vanuit Nederland – 2024

Celebrity Silhouette vanaf Nederland

Van 5 mei 2024 tot 28 augustus 2024 vertrekt de Celebrity Silhouette meerdere keren per maand voor een cruise vanaf Rotterdam. De cruises variëren van 7 tot 12 nachten en hebben bestemmingen als: Noorse fjorden, Britse eilanden, IJsland en Baltische staten.

Deze cruise kan je boeken bij: CaptainCruise

Vanuit Nederland cruisen met de Nieuw Statendam (Holland America Line) – 2024

Nieuw Statendam cruise vanuit Nederland 2024

In 2024 zijn er weer een aantal mogelijkheden om vanaf Nederland te vertrekken met de Nieuw Statendam van Holland America Line.
21 april 2024 – 14 nachten – Canarische eilanden
5 mei 2024 – 13 nachten – Baltische staten
20 juli 2024 – 14 nachten – IJsland & Schotland
3 augustus 2024 – 21 nachten – IJsland, Groenland, Faeröer eilanden & Schotland
24 augustus 2024 – 14 nachten – Britse eilanden & Noorwegen
7 september 2024 – 14 nachten – Middellandse zee, aankomst in Civitavecchia (Rome).

Deze cruise kan je boeken bij: CruiseOnline

Wereldcruise vanuit Nederland – Ambassador Ambience

Wereldcruise vanuit Nederland

Ambassador Cruiselines heeft een unieke cruise vanuit Nederland in de planning staan. Vanaf 7 januari 2024 vertrekt ze vanaf Rotterdam voor een wereld cruise van 121 dagen. Op 6 mei 2024 ben je weer terug en heb je 6 continenten en 24 landen bezocht. Ohja, en je bent een kleine 10.000 EUR per persoon lichter. Het is ook mogelijk om alleen het eerste deel van de wereldcruise te boeken, na 44 dagen stap je dan uit in Auckland (Nieuw-Zeeland).

Deze cruise kan je boeken bij: CaptainCruise

Ben je gewoon benieuwd welke cruiseschepen in Nederland aanleggen? Wij maakten een overzicht voor je. Bekijk hier de Cruisekalender van Rotterdam en hier de Cruisekalender van Amsterdam.