Cruise excursies boeken: mijn tips & ervaring

Ga je een cruise maken en wil je ook graag excursies maken? Dit kan op allerlei manieren: via de cruisemaatschappij zelf, door het (vooraf) zelf te regelen of ter plekke regelen. Een andere optie is natuurlijk om er gewoon op eigen houtje op uit te gaan! Wij hebben al een heleboel cruises gemaakt en ik deel graag onze ervaring met je + tips voor websites om vooraf (goedkoper) je excursies te boeken!

Cruise excursies via de cruisemaatschappij

Het makkelijkst is om cruise excursies te boeken via de cruisemaatschappij zelf. Dit kan meestal vooraf en ter plekke. Dit is eigenlijk altijd duurder dan zelf regelen, maar alles is dan ook voor je geregeld. Eén van de voordelen die cruisemaatschappijen zelf altijd noemen, is dat het schip altijd op je wacht als je te laat terugkomt van je excursie die je via de cruise zelf geboekt hebt. Eerlijk is eerlijk: voor mij is dat geen doorslaggevende reden. Er moet wel heel wat aan de hand zijn, wil je te laat zijn. Wij zorgen zelf dat we altijd minimaal een uur voor de ‘all aboard’ tijd terug zijn. Tip: zorg dat je een simpel horloge bij je hebt en zet die op de ‘schiptijd’. Deze kan afwijken van de lokale tijd (die je waarschijnlijk op je mobiel ziet).

Cruise-excursies zijn niet altijd de meest authentieke excursies. Je gaat in een busje naar toeristische plekken toe. Toch zijn er voor mij soms redenen om wel een excursie via de cruisemaatschappij te boeken: bijvoorbeeld als het lastig is om zelf ter plekke wat te regelen. Zo boekten wij in Dammam, Saoudi Arabië, een excursie via de cruisemaatschappij. Ook een reden voor ons is bijvoorbeeld als je maar kort aanmeert. Of als de plek waar je heen wilt ver van de cruisehaven af ligt. Bijvoorbeeld als je in Civitiavecchia aanlegt en naar Rome wilt. Dan is het fijn als alles geregeld is en je veel kunt zien in korte tijd.

Cruise excursies zelf online boeken

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is bijna altijd goedkoper om zelf je excursie online te boeken. Wij gebruiken daar zelf GetyourGuide voor. Zo boekten wij via Getyourguide deze excursie in Abu Dhabi. Check onze blog met onze ervaring met deze excursie in Abu Dhabi. Je kunt van de excursies de recensies lezen, zodat je een indruk krijgt van hoe de tour is.

Een andere leuke tip, vooral bij Europese bestemmingen, is om een fietstour te boeken. Dit kan bijvoorbeeld bij Baja Bikes en dan gewoon met een Nederlandstalige gids. Bijvoorbeeld in Barcelona of Rome.


Nóg een leuk alternatief is een hop on hop off bus boeken (vooral in Europa). Je maakt dan een tour met een bus door de stad, waarbij je in- en uit kan stappen waar je wilt. Zo’n bus boeken kan ook vaak via de cruisemaatschappij, maar het is voordeliger om het zelf ter plekke te regelen. Soms staan de bussen bij de terminal al klaar, zodra je het schip uitstapt. Dit is bijvoorbeeld zo in Kopenhagen in Palermo. Ook nog een optie is om vooraf de hop on hop off bus vast voordelig te boeken via bijvoorbeeld GetYourGuide.

Zelf op pad op je cruisebestemming

Zelf op pad gaan op de cruisebestemming, dat is wat wij eigenlijk het meeste doen. Of het nou in het Caribisch gebied is of in Europa. Het ligt een beetje aan de bestemming of dat handig is. Vaak staan er taxi’s klaar, kun je een Über nemen of naar het centrum wandelen. Ook is er vaak een shuttle te boeken via de cruisemaatschappij. Als je met meerdere mensen bent is een taxi of Über trouwens vaak voordeliger.

In Dubai bijvoorbeeld pakten we een Über, in Qatar namen we de shuttle van MSC, in Barbados namen we een lokale taxi-shuttle, in Nassau (Bahama’s) boekten we ter plekke een boot naar ‘Paradise Island’ en in Kopenhagen gingen we zelf met het openbaar vervoer op pad.

Tips voor een excursie?

We hebben ondertussen al heel veel cruisebestemmingen gezien in het Caribisch Gebied, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en het Midden-Oosten. We hebben nog niet van alles een blog geschreven. Als je tips wilt voor een cruisebestemming, mag je me altijd een berichtje sturen via Instagram. Vind ik leuk!