Costa Toscana ervaring van Catherine

Review Costa Toscana Catherine

Catherine van Meeuwen

Ik ben Catherine, ik ben 34 jaar oud en ik woon in België. Afgelopen januari ben ik met mijn man voor het eerst op cruise gegaan. Wij hadden last-minute een cruise geboekt bij Stip Reizen (onderdeel van Corendon). Wij zijn vanuit Amsterdam naar de Verenigde Arabische Emiraten (Abu Dhabi en Dubai), Oman en Qatar gegaan. Het schip waarmee we meegegaan zijn was de Costa Toscana. Dit is het allernieuwste schip van Costa en het was echt een geweldige reis! Hier lees je onze Costa Toscana ervaring.

Eerste cruise op de Costa Toscana

Eind vorig jaar waren mijn man en ik op zoek naar een vakantie in januari-februari. We waren eerder in deze periode al wel eens naar Egypte gegaan, omdat het in deze periode er vaak mooi weer is. Ook nu zochten we naar een hotelvakantie in Egypte en tijdens het zoeken kwam mijn man bij Stip Reizen uit. We vonden een last-minute cruise voor een voordelige prijs. De cruise ging echter naar Dubai en aanvankelijk was ik hier wat terughoudend over. Ik kende het enkel van de hoge gebouwen en het ontbrak mij aan cultuur maar dit viel achteraf gezien heel erg mee!

Dubai vanaf Costa Toscana

Na enig opzoekwerk hebben we dan de knoop doorgehakt en hebben we geboekt voor onze eerste cruise met de Costa Toscana naar de Verenigde Arabische Emiraten. In het bijzonder naar Dubai en Abu Dhabi. Ook Muscat (Oman) en Doha (Qatar) waren twee stopplaatsen die we zouden aandoen.

Vertrek vanaf Amsterdam met Stip Reizen

Onze vlucht vertrok in Amsterdam en we landden in Dubai. De communicatie op voorhand met Stip Reizen verliep heel vlot, we kregen alle nodige informatie en de tickets werden op tijd verstuurd. Bij je tickets krijg je ook enkele labels die je aan je bagage moet maken zodat je koffers gemakkelijk naar het schip kunnen gebracht worden en zodat het duidelijk is van wie ze zijn. Het systeem om de labels aan onze bagage vast te maken leek ons aanvankelijk een beetje vreemd. Het zijn maar papieren labels en als je deze op voorhand al aan je bagage zou vastmaken, ben je ze gegarandeerd kwijt eens je bagage uit het vliegtuig gekomen is. Wij hebben dus, zoals velen anderen, een rolletje plakband en elastiekjes meegenomen vanuit België. Zodra de bagage aangekomen was in Dubai en we ze van de band afgehaald hebben, hebben wij onze labels aan de koffers gemaakt. Zo bleven ze duidelijk en zichtbaar.

Costa Toscana vanaf Dubai

Costa Toscana in Dubai

Hierna staat er iemand met een bordje van Stip Reizen je op te wachten, en word je gezamenlijk naar de bustransfer gebracht. Onderweg in de bus kregen we al een mooi uitzicht van Dubai. Maar het uitzicht dat pas echt geweldig was; was de eerste keer dat ik het schip zag. Kippenvel en een traantje volgde!

De Costa Toscana

De Costa Toscana is een uitzonderlijk prachtig schip, het nieuwste schip van Costa. Het is maar liefst 337 meter lang, 42 meter breed en het telt 19 verdiepingen! Er kunnen 6600 passagiers aan boord, er werken 1682 bemanningsleden. Voor iedereen is plaats op een reddingssloep, al hopen we natuurlijk dat dit nooit nodig gaat zijn.

Wij hebben voor een binnen kajuit gekozen en voor ons was dit prima. In de binnen kajuit is geen raampje, dit stoorde ons niet omdat we enkel in onze kamer waren om ons op te frissen en te slapen. De Costa Toscana heeft 2 webcams, aan de voor- en achterkant van het schip, en je kan live op je tv scherm kijken waar je aan het varen bent en of je al aangekomen bent in de haven. Want, en misschien lag dit aan de uitzonderlijk rustige zee, wij voelden amper of we aan het varen waren of niet. Dus van zeeziekte was geen enkele sprake!

Binnenhut

In onze kajuit was een groot dubbel bed (één van de grootste bedden die we op een vakantie al gehad hebben), verder nog een klein bureautje, een spiegel en een kleerkast. Er was een kleine badkamer die voorzien was van alle comfort: een douche, een wastafel, een spiegel en natuurlijk een toilet. Alles was zeer netjes in orde, nieuw en praktisch. Wij hebben voor dit hut type gekozen omdat dit het goedkoopst was. We vonden het geen meerwaarde om een raampje of een terras te hebben zodat je elk moment naar buiten kan.

Onze ervaring aan boord van de Costa Toscana

De Costa Toscana verbaast je vanaf dat je één voet op het schip zet en dit blijft duren tot het moment dat je het schip definitief verlaat! Alles was er prachtig, het Collosseo, waar de avondshows doorgaan, de Skywalk buiten waarover je over het hele schip kan wandelen op de bovenste verdieping, de verschillende zwembaden en ontelbare bars. Er is een heus casino op het schip, winkels, restaurants, hot tubs, een hele spa (tegen betaling) en een immens fitnesscentrum. In het fitnesscentrum kan je gratis gebruik maken van de nieuwste fitnesstoestellen. Je kan het zo gek niet benoemen of de Costa Toscana heeft het! In de spa, welke de naam Solemio kreeg, is er bijvoorbeeld een hele kamer met nepsneeuw om lekker af te koelen na een saunabeurt.

Aperol Spritz Bar Costa Toscana

Tijdens de cruise was er ook een volledige dag op zee. Voor ons was dit een geweldige dag en van mij mocht er zeker nog zo een extra dag bij zijn. Je voelt je alsof je in een immens groot hotel bent, met constant zicht op zee, de ligbedden staan allemaal klaar, er is animatie van ’s ochtends tot ’s avonds en er was de Aperol Spritz Beachparty elke dag om 12 uur, je verveelt je geen moment!

Activiteiten op de Costa Toscana – Tips!

De activiteiten zijn enorm divers, voor ieder wat wils. Zo kan je bijvoorbeeld ’s ochtends om 9 uur een wandeling op de boot doen. Wij hebben deze wandeling gedaan met iemand van het animatieteam die ons veel wist te vertellen over de cruise en over het werken op de cruise. Er zijn gedurende de dag meerdere activiteiten te doen zoals yoga, basketbal, danslessen, spelletjes en noem maar op.

Collosseo Costa Toscana

’s Avonds na het eten zijn er verschillende shows waar je naartoe kan gaan kijken. De belangrijkste shows zijn in het Collosseo en na deze show is er telkens een kleinere show in zaal Poltrona Frau. Zo kan je je avond volledig vullen met het bekijken van 3-4 shows. Deze worden zelfs professioneel gefilmd en die je dan ’s avonds op je kamer via de tv opnieuw kan bekijken.

Niet alleen de shows waren prachtig om te bekijken, het zijn shows vaak van een zeer hoog professioneel niveau. Je wordt werkelijk van je stoel geblazen. Voor degene die niet zo houden van de gratis shows, zijn er ook vele leuke bars om naartoe te gaan. Zo gingen we bijvoorbeeld heel graag naar de Heineken bar, die wat weg had van een Irish Pub.  Hier speelde telkens een leuk bandje, kon je dansen ’s avonds of een Affligem van het vat drinken. Elke ochtend ontvang je in je kamer een krantje waar alle activiteiten, shows en thema’s van die dag instaan. Zo is er bijvoorbeeld de White party, de Gala avond of een ander thema waarnaar je je kan kleden. Het is uiteraard niet verplicht, maar wel leuk.

My Drinks Drankenpakket – Costa Cruises

Drankenpakket MyDrinks Costa Toscana

Bij onze cruise zat het drankenpakket MyDrinks in de promotie. Dit systeem is erg gemakkelijk, al lees ik verschillende reviews van mensen die bij de afrekening veel dingen moeten bijbetalen waarvan ze dachten dat dit in de prijs zat. Het is eenvoudig, bij elk restaurant of bij elke bar kan je een menu op de tafels terugvinden. Op deze menu of drankenkaart staan verschillende bolletjes in kleuren aangeduid. Het Mydrinks drankenpakket wat wij hadden, had een geel bolletje. Bij elk drankje op de kaart, staat een bolletje bij. Staat hier jouw bolletje bij, bij ons dus de gele kleur, dan is jouw drankje inclusief en kan je dit gratis bestellen. Bij het Mydrinks pakket wat wij hadden, zat ongeveer elk drankje in wat je je maar kon voorstellen. Van frisdrank, bier, wijn, tot cocktails zoals Aperol Spritz, Amaretto of wat je kan bedenken. Enkel de hele dure cocktails en bijvoorbeeld Champagne zat niet in ons pakket, dit staat ook op de kaarten aangeduid met een andere kleur bolletje.

Flesjes water & drinken bij het buffet

Ook hadden wij met dit pakket recht op één flesje water per persoon, per dag. Je kon dit dus ’s avonds bij de bar halen en mee naar je kamer nemen of als je op uitstap gaat kan je dit ook meenemen. Goed om te weten is dat dit saldo wordt bijhouden voor héél je reis. Je kan dus bijvoorbeeld op dag vier 7 “inbegrepen” flesjes water bestellen als je een week blijft. Tijdens het eten in het restaurant of buffet waren deze drankjes ook allemaal inbegrepen. Je hebt telkens je Costa kaart nodig, dit is zowel je sleutel als je ‘betaalpas’, deze kaart wordt bij elke bestelling die je doet gescand, hiermee kan de crew kijken welk pakket je hebt en welke dranken inclusief zijn voor jou.

Eten op de Costa Tocana

Review eten Costa Toscana
Ervaring met eten op Costa Toscana

Het eten tijdens de ochtend en middag was in buffetvorm. Je kan ook hier a-la-carte gaan eten, maar dit deden wij enkel ’s avonds. Het restaurant dat wij toegewezen kregen om ’s avonds te gaan dineren was l’Argentario. Er zijn nog 3 andere restaurants, La Maremma, L’oliveto en Il Vigneto Osteria, hier serveren ze overal hetzelfde menu. Je krijgt ook een tijd toegewezen om te gaan dineren, bij ons was dit rond 19 uur, er was ook een shift om 21 uur.

Er zijn ook nog een aantal andere kleinere restaurants waar je kan gaan eten, maar hiervoor moet je extra betalen. Voorbeelden zijn een Pizzarestaurant, een Sushistand of hamburgers in de Heinekenbar. Voor ons was het eten van prima kwaliteit. Het is erg mooi gepresenteerd, tijdens het diner krijg je een 4-gangen menu waarvan telkens een hapje, een voorgerecht van pasta, een hoofdgerecht en een dessert. Je kan steeds uit verschillende gerechten kiezen en je geeft je keuze dan door aan de ober. Wij hadden elke avond dezelfde ober. Dat was heel fijn want hij wist op voorhand al wat je wou drinken.

La Sagra Dei Sapori – Buffetrestaurant

Je kan ook altijd gaan eten in het buffet, dit is in het La Sagra Dei Sapori restaurant, het buffet opent om 20 uur. Het eten bij het buffet is zo overvloedig dat je nooit alles kan proeven wat er is. Er zijn meerdere kookstations waar verschillende soorten gerechten klaargemaakt worden. Het restaurant is opgedeeld in twee delen tijdens drukte, maar er zijn ook telkens iets andere gerechten die je aan beide kanten kan proeven.

Er zijn glazen ramen voor het eten gemaakt en de crew schept het eten op dat je aanwijst. Zelf vonden wij dit erg prettig en hygiënisch, al waren er uiteraard nog steeds mensen die met hun armen over de ramen kwamen en zo het nut hiervan teniet deden. Tijdens de volledige dag op zee was het in het buffet en op het schip in het algemeen wel erg druk, ook al waren we maar met de helft van het aantal passagiers aan boord. Bij nog grotere drukte worden er nog andere restaurants geopend om de drukte te spreiden.

Onze review van de Costa Toscana

CruiseschipCosta Toscana
RederijCosta Cruises
Duur7 nachten
Vertrek – AankomstDubai (VAE) – Dubai (VAE)
AanleghavensDoha – Qatar
Dag op zee
Muscat – Oman
Abu Dhabi – Verenigde Arabische Emiraten
Dag op zee
Dubai – Verenigde Arabische Emiraten
HuttypeBinnenhut
ReisgezelschapStel

Wij hebben dus een enorm mooie reis gemaakt en een prachtige Costa Toscana ervaring gehad om voor het eerst op cruise te gaan. Dit was onze eerste keer, maar zeker niet de laatste!

Als tip wil ik graag nog meegeven, kijk op voorhand de prijzen na en welk drankenpakket je hebt. Bij ons kwam er ook een fooientoeslag bij van € 11 per persoon per nacht, maar dit werd op voorhand goed aangegeven bij de prijsofferte. Lees hier meer over fooien op een cruiseschip. Lees je dit allemaal goed na, kom je niet voor nare verrassingen te staan en zal je ervaring alleen maar positief zijn!