Costa Fascinosa: review & onze ervaring

Costa Fascinosa Review - Mark en Lieke

Vier dagen op de Fascinosa: dat klinkt kort, maar het voelde als veel langer! Vrij last minute (1,5 week van te voren) vonden we een fantastische deal met de Costa Fascinosa. Vanuit Kiel, via Kopenhagen (en een dag op zee) naar IJmuiden. Samen met onze kinderen van 2 en 4 en mijn ouders boekten we deze korte trip. Hieronder lees je mijn review van de Costa Fascinosa + kun je mijn filmpje zien met een volledige tour over het schip (inclusief de kids club!).

Onze eerste indruk van de Costa Fascinosa

Tiktok van onze cruise:

@cruisejager

We’re back from a short cruise 🛳️ with the #costafascinosa and we really loved 🥰 it! Also our kids (2 and 4) really enjoyed it 👨‍👩‍👧‍👦. Check out the ship in this reel. Soon more! ▶️ Follow us in Instagram and subscribe to our YouTube-channel. #costacruises #cruise @costacruisesofficial #cruiseship #kiel #cruisefans #cruiseblogger #instatravel #travelgram #fascinosa

♬ origineel geluid – CruiseHunter

De Costa Fascinosa is een schip van Costa cruises uit 2012 en is vrijwel hetzelfde als de Costa Favolosa, waar ik een week voor de cruise een kijkje een dagje op bezoek ging. Ik vond het dan ook extra leuk om op vrijwel hetzelfde schip een week later mee te gaan varen!


Voorafgaand aan onze cruise sliepen we een nachtje in Kiel. Een gezellige Duitse havenstad, die vanuit Nederland in 4-5 uur met de trein te bereiken is. We overnachtten in het Ibis Styles hotel in Kiel, tussen het Centraal Station en de cruisehaven in. ’s Ochtends kunnen we dan ook gewoon lekker naar de terminal wandelen. We hadden een inchecktijd om 11.00uur ’s ochtends, echt ideaal om nog de hele dag van het schip te genieten. Uiteindelijk waren we er iets later (met kleine kinderen loopt een planning altijd anders 😊). Binnen tien minuten waren we aan boord. Om 14.00 waren de kamers klaar en waren ook onze koffers er al.

Wat direct opvalt is dat het echt een klassiek cruiseschip is. De stijl zou je haast ‘kitsch’ kunnen noemen. Overal zijn bijvoorbeeld lampjes te vinden. Ik hou er wel van!

De safety-briefing (veiligheidsinstructie) gaat bij Costa anders dan bij bijvoorbeeld MSC. Je zwemvesten liggen bij Costa bijvoorbeeld in de kamer klaar. Je moet tussen een bepaalde tijd een filmpje via de Costa app of de televisie kijken en daarna met je zwemvest je melden bij je verzamelpunt.

Onze hutten aan boord van de Costa Fascinosa

We hadden twee hutten geboekt: een vier-persoons binnenhut voor ons en de kinderen en een tweepersoons binnenhut voor mijn ouders. De hutten zijn identiek aan elkaar, behalve dat de vierpersoonhut ‘pullman’ bedden heeft. Dit zijn bedden die uit het plafond komen: een soort van hoogslaper dus. Omdat deze bedden niet helemaal een veiligheidshekje om zich hebben, was het niet geschikt voor onze 2-jarige. Die gaat nog het hele bed door namelijk. Daarom sliep 1 van ons in het bovenste bed en onze 2-jarige in het benedenbed.

Opbergruimte is er meer dan genoeg in de binnenhut. En ik moet zeggen: het viel me sowieso qua ruimte echt mee. Natuurlijk is een binnenhut niet groot en je hebt geen bank of fatsoenlijke zitplek. Maar ik vond het met de kinderen eigenlijk prima te doen. Ook waren we amper op de kamer.

Wat is er te doen aan boord van de Costa Fascinosa

Aan boord van de Costa Fascinosa zijn veel leuke faciliteiten te vinden. Van binnenzwembad tot meerdere buitenzwembaden en bubbelbaden, casino, gamehal, ijssalon en wellnesscentrum. Er werd ook van alles georganiseerd: van demonstraties hoe verse mozzarella wordt gemaakt, tot danslessen, bingo en quizes. Ook waren er avondshows, waarvan de kwaliteit wisselend was. In de bars was veel live muziek en was het vooral in de avond heel gezellig!

Wat ik uniek en leuk vond, is dat er een Nederlandstalige welkomstbijeenkomst was met uitleg hoe een cruise werkt, waar je op moet letten en wat er te doen is. Deze werd gepresenteerd door een Nederlandse Costa-medewerker. Leuk is ook dat je meteen andere Nederlanders leert kennen. Er waren trouwens maar 22 Nederlanders aan boord van deze cruise.

Costa Fascinosa met kinderen

Van te voren konden we eigenlijk niet zoveel ervaringen vinden van mensen die met kinderen aan boord waren geweest van de Costa Fascinosa. Ik vond het qua faciliteiten echt heel erg goed voor kleine kinderen. Alles staat hier in het teken van Peppa Pig voor de kinderen. Er is een leuke kidsclub (‘Squok Club’), waar kinderen vanaf 3 jaar onder begeleiding van medewerkers kunnen spelen. Ook is er een Peppa Pig binnenspeelruimte waar je de hele dag samen met je kind kunt spelen. Daarnaast is er een leuke buitenspeeltuin met een klimkasteel en speelschip én een heel leuk Peppa Pig kinderzwembad (buiten). Het was best frisjes, maar onze kinderen wilden er natuurlijk perse zwemmen. Voor wat oudere kinderen was er ook een grote glijbaan (minimumlengte 1.20). Oh en wat ook handig is: je hoeft geen bandjes mee te nemen want je kunt gratis zwemvestjes krijgen.

Ik vond wel de georganiseerde activiteiten voor kinderen persoonlijk wel iets minder. Zo was de kinderdisco wel heel kort, met niet echt kindermuziek en de meet & greet met Peppa Pig was ook best kort en gehaast. Maargoed, ik denk dat ik er kritischer over was dan de kinderen, die met blije koppies op de foto gingen met Peppa en het fantastisch vonden. En misschien dat er ook wat minder en kortere kinderactviteiten waren, omdat er maar weinig kindjes aan boord waren.

Check vooral ook even het filmpje onderaan deze blog, want we mochten ook in de kids club filmen (toen er geen kinderen waren).

Eten en drinken aan boord van de Costa Fascinosa

Costa Fascinosa - Lieke in de Main Dining Room
Ik (Lieke) in de Main Dining Room

Qua maaltijden aan boord van de Costa Fascinosa kun je kiezen uit à-la-carte of buffet. De Main Dining Room, waar je à-la-carte kunt eten, is ook inbegrepen. Niet inbegrepen is bijvoorbeeld het sushi-restaurant, dat vrij nieuw is. Deze is na de renovatie in 2022 toegevoegd. Wij hebben hier overigens niet gegeten, wij wisselden tussen het buffet en de Main Dining Room.

Costa Fascinosa - Buffet in de Main Dining Room
Ontbijtbuffet in de Main Dining Room

Wat ik jammer vond, was dat het ontbijt in de Main Dining Room niet echt à-la-carte bleek. Het restaurant was een soort omgebouwd naar een buffetrestaurant. Het bleek dat je ook nog wel dingen van de kaart kon bestellen (zoals een omelet met zalm), maar dat was niet heel duidelijk. Het is wel een aanrader om hier te gaan eten: want de keuze in het buffet is goed en het is er veel minder druk dan in het buffetrestaurant.

Ik vond de keuze overigens wel heel goed, zowel voor ontbijt, lunch en diner. We hebben heerlijk gegeten. Het kindermenu was wel elke dag hetzelfde, maar we konden ook wel dingen buiten de kaart bestellen. Zo wilde onze 2-jarige bijvoorbeeld graag een bordje rijst met een glas melk en dat werd zo geregeld. Als je het leuk vindt, heb ik ook een overzicht gemaakt van alle menukaarten tijdens onze trip.

Nog niet eerder meegemaakt aan boord van een Cruiseschip

Wat we nog niet eerder mee hebben gemaakt tijdens een cruise, maar wat nu gebeurde is dat er mensen het schip mistten. We zagen ze in Kopenhagen aan komen lopen, terwijl het schip al los was van de kant. En tot onze verbazing… draaide het schip om, meerde het weer aan en konden ze alsnog mee! Die mensen hebben wel heel erg geluk gehad..

Helaas was er ook een minder leuke bijzonderheid, en dat was dat er iemand van boord werd gehaald met een helikopter vanwege een medisch noodgeval. Hier werd heel duidelijk over gecommuniceerd. Alle buitendekken werden een periode gesloten, en de medewerkers haalden werkelijk alles van buiten weg (zoals ligbedjes) om te zorgen dat de helikopter veilig de persoon mee kon nemen. Het werd allemaal duidelijk gecommuniceerd via het omroepsysteem en je kon er niets van zien (gelukkig maar!).

Nog meer over de Costa Fascinosa

Ik moet eerlijk zeggen: ik vond het soms best rommelig aan boord. Zo duurde het even voordat ik had uitgevonden waar ik kon zien wat de ‘dresscode’ voor die avond was (dit stond ergens verbogen in de Costa app en in een hoekje van het papieren activiteitenoverzicht). Ook werd er wel heel veel omgeroepen en ook in heel veel talen (zelfs in het Nederlanders, terwijl er dus maar 22 Nederlanders aan boord waren). Je werd soms best een beetje tureluurs van wat ze allemaal omriepen.

Daarnaast stond bijvoorbeeld nergens in het papieren activiteitenoverzicht dat bepaalde zwembaden voor families waren en bepaalde zwembaden voor volwassenen, maar dat zag ik ter plekke bij de zwembaden niet terug (en kwam ik dus ook pas de laatste dag achter). En zo waren er nog wel meer dingen die niet heel duidelijk waren.

Medical Center aan boord Costa Fascinosa
Ingang Medical Center

Met mijn dochter ben ik bij de dokterspost geweest, omdat ze een oorontsteking kreeg. Gelukkig onschuldig dus. De Italiaanse dokter deed het erg leuk. Hij heette Giuseppe ‘but call me doctor Pino’. Mijn dochter heeft het nog steeds over Dokter Pino. Je betaalt voor je dokterbezoek (wij betaalden ongeveer €90 voor het doktersbezoek en €8 voor de antibiotica), dit wordt bij op je cruiserekening gezet. Je krijgt een factuur de je kunt indienen bij je zorg- of reisverzekering.

Wil je nog meer weten over de Costa Fascinosa?

Costa Fascinosa in IJmuiden
Costa Fascinosa in de haven van IJmuiden

Ik kan je nog véél meer vertellen over de Costa Fascinosa, maar dit is al best een lange review geworden! Heb je vragen, wil je nog meer ervaringen horen of juist je eigen ervaring delen? Stuur ons dan graag een berichtje via Instagram. Of stuur me een mailtje via info@cruisejager.nl. Vinden we leuk! En als je zelf een keer je eigen ervaring wilt delen van een cruiseschip voor op cruisejager.nl: dat vinden we ook zeker leuk!

Ook een cruise boeken met de Costa Fascinosa?

De Costa Fascinosa vaart nu in de Middellandse Zee. De cruise die wij maakten was een speciale ‘repositioning cruise’. Het schip vaarde namelijk eerst in Noord-Europa, en nu in de Middelandse Zee. Je kunt de Costa Fascinosa o.a. hier bij CruiseOnline boeken. Check ook onze kortingscode bij Cruiseonline.

Video van de Costa Fascinosa

We hebben ook een ‘scheepstour’ video gemaakt van de Costa Fascinosa. Deze vind je hieronder. En abonneer je op ons YouTube kanaal, want er komen nog meer leuke video’s online van de Costa Fascinosa!

P.s. Deze review over de Costa Fascinosa is onafhankelijk geschreven. We hebben deze cruise zelf betaald en zijn niet gesponsord door Costa Cruises.