Costa Diadema: mijn review en ervaring

Benieuwd naar de Costa Diadema? Ik was 20 dagen aan boord van de Costa Diadema tijdens een transatlantische cruise van Brazilië naar Italië. Tijdens de vele zeedagen heb ik het schip samen met mijn gezin helemaal kunnen ervaren en ontdekken. In deze review neem ik je mee in wat ik van het schip vond! En aan het einde van de blog lees je mijn tip voor een fantastisch ‘geheim’ plekje om de zonsondergang en sterren te kijken.

Eerste indruk Costa Diadema

Mijn eerste indruk van de Costa Diadema is dat het de moderne en grote zus van de Costa Pacifica is. Op de Pacifica maakten we de maand ervoor een cruise (lees hier mijn review over de Costa Pacifica). De Costa Diadema is de enige in de ‘Dream’ klasse van Costa. Het is lange tijd het vlaggenschip van Costa Cruises geweest, totdat de grote Costa Smeralda (en daarna de Costa Toscana) in de vaart gingen. Er kunnen 5000 gasten aan boord bij volle bezetting, maar er waren tijdens onze cruise ongeveer 3200 gasten aan boord. Toch waren wel alle hutten bezet: veel hutten werden door één of twee personen bezet, terwijl er plek is voor bijvoorbeeld drie of vier. Het schip voelt meteen fijn aan: groot, maar niet té groot en daardoor nog wel overzichtelijk en persoonlijk.

Van die 3200 mensen, was het overgrote deel Braziliaans (ongeveer 2000 mensen), hartstikke gezellig! Wie er aan boord is, verschilt natuurlijk wel per route. Nu vaart het schip weer in Europa en zullen er veel meer Europeanen aan boord zijn.

Hut aan boord van de Costa Diadema

Binnenhut 4 personen Costa Diadema

Onze binnenhut op de Costa Diadema was precies hetzelfde als de hutten op de Costa Pacifica en Costa Fascinosa, waar we ook mee gevaren hebben. Een kleine vierpersoonshut met 2 pullman bedden die uit het plafond komen. Ondanks dat het een kleine hut is, is er wel genoeg opbergruimte. Zowel voor kleding als voor ‘losse’ spulletjes en ook in de badkamer zijn genoeg rekjes om wat op te zetten.

Eten en drinken aan boord van de Costa Diadema

Het eten en drinken aan boord van de Costa Diadema vonden wij prima. Het buffet was geen culinair hoogstandje, maar er is genoeg keuze, het is vers én lekker. Ook fijn is dat we het eten zelf mochten opscheppen in het buffet. En ze hadden het in buffet heel goed onder controle qua rijen en tafels: nergens lang wachten en altijd wel een tafel te krijgen.

Foto’s eten in de Main Dining Room

Foto’s buffet

Ontbijt en lunch aan boord van de Costa Diadema

Ontbijten in de ‘Main Dining Room’ had voor ons geen meerwaarde. Lunch en diner in de Main Dining Room zijn à la carte, maar voor het ontbijt hadden ze ook daar gewoon een buffet opgezet. Je kon wel wat kleine dingetjes van de kaart bestellen, maar om eerlijk te zijn waren de bestelde pannenkoekjes behoorlijk droog. Omdat je tijdens je ontbijt en lunch geen vaste tafel hebt, is de kans groot dat je bij andere mensen aan tafel komt te zitten en dat vind ik zelf met kinderen niet zo relaxed. Daarom ontbeten we eigenlijk altijd in het buffetrestaurant en qua lunch wisselden we af.

Diner aan boord van de Costa Diadema

Het avondeten in de Main Dining Room vonden wij goed. Je hebt een vaste tafel en wij hadden het geluk bij het raam te zitten. Eén avond zagen we meerdere keren dolfijnen voorbij zwemmen tijdens het eten, zo bijzonder! Elke dag was er een 4-gangendiner, waarbij je keuze had uit verschillende gerechten per gang én ze waren superflexibel. Geen probleem als je twee voorgerechten wilde of twee tussengerechten en geen hoofdgerecht: alles was prima. Er was bij ons om de dag een korte show in de Main Dining Room, waarbij de obers gingen dansen. Ons werd verteld dat dat gedaan werd omdat de Braziliaanse gasten daar erg van hielden. Soms kon je ook meedoen of meedansen. Wij vonden het zelf ook erg leuk, maar je kon merken dat veel Europeanen minder enthousiast waren. Op de Europese routes zijn er dan ook minder ‘shows’ in het restaurant, vertelde de restaurantmanager.

Je kunt natuurlijk ook gewoon avondeten in het buffetrestaurant, maar dat hebben wij eigenlijk vrijwel nooit gedaan, omdat we het prettig vonden in de Main Dining Room. Bovendien hadden we hele aardige obers, die precies doorhadden wat onze kinderen lekker vonden (denk aan ketchup bij de rijst….)

Faciliteiten en activiteiten aan boord van de Costa Diadema

Aan boord van de Costa Diadema zijn meerdere zwembaden, bubbelbaden en een leuk kinderzwembad (zie voor het kinderzwembad het volgende deel van deze blog). Er is geen grote glijbaan of een waterpark. Het grote zwembad in het midden van het schip heeft een verschuifbaar dak. Bij mooi weer is het dak eraf en bij kou en regen blijft het dak erop.

Er werd tijdens onze cruise echt heel veel georganiseerd. Van danslessen tot Italiaanse taalcursussen, spelletjes, bingo en nog veel meer. Ook waren er dagelijks meerdere theatershows. In het theater zijn we niet veel geweest, want dat was niet zo ons ding. Costa is ondertussen één van mijn favoriete cruisemaatschappijen met kinderen, maar de theatershows bij Costa zijn niet mijn ding.

Tijdens elke cruise zijn er thema avonden en dus ook tijdens onze cruise met de Costa Diadema. Ik moet zeggen, ik heb ze nog nooit zo creatief gezien met thema’s… zelfs ‘country’ en ‘pyjama’ was een thema. Maar ook gewoon ‘elegant’ ‘wit’ of ‘Italiaans’. Je kunt zelf kiezen of je hieraan mee doet, het is geen verplichting. Persoonlijk zou ik tijdens de gala-avond geen teenslippers aandoen, maar je hoeft echt geen driedelig pak aan.

Wat ik heel leuk vond, was de tour achter de schermen van het schip. Deze hebben we allebei gedaan en kostte ongeveer €42 per persoon. Dat is echt heel goedkoop vergeleken met andere cruiselines. Bij Royal Caribbean betaalde ik 169 dollar voor een soortgelijke tour (hier kun je mijn blog over die tour bij Royal Caribbean lezen). Over mijn tour achter de schermen op de Costa Diadema volgt nog een blog!

Costa Diadema met kinderen

Voor kinderen is de Costa Diadema echt een geweldig schip. Wel vooral voor kinderen tot een jaar of 10. Er zijn wel een een tienerclub en een teen zone met dingen zoals tafelvoetbal en pingpong, maar er zijn bijvoorbeeld geen glijbanen voor oudere kinderen. Voor kleinere kinderen (zoals de onze) daarentegen is het echt heel erg leuk. Zo zijn er:

  • Grote buitenspeeltuin met een piratenschip en een speelkasteel
  • Leuk kinderzwembad met een klein glijbaantje
  • Binnenspeelruimte met speelgoed, waar je samen met je kind mag spelen
  • Kids Club (Squok Club), waar ze allerlei leuke dingen organiseren
  • Arcadehal (tegen betaling) met dingen zoals Airhockey


Zoals op elk Costa Cruiseschip zijn er gratis zwemvestjes voor kinderen, dus je hoeft niet perse eigen zwembandjes mee te nemen.

Qua eten is er genoeg keuze voor kinderen. En je kunt altijd vragen om andere dingen. Onze kinderen zijn bijvoorbeeld dol op pasta zonder saus en zowel in het buffetrestaurant en in het a la carte restaurant was het geen probleem om dit voor de kinderen te maken.

Medewerkers op de Costa Diadema

De medewerkers op de Costa Diadema verdienen wel een apart hoofdstuk! Wat waren er veel lieve, aardige medewerkers aan boord. Onze Cabin Attendant Aji die elke keer weer mooie handdoekkunstwerken maakte, de enthousiaste Engelstalige hostess Katarina die na de eerste dag al het hart van onze kinderen gesloten had, de lieve kids club medewerkers, onze attente obers in de main dining room, de medewerkers van het ijscafé die een extra chocolaatje op de ijsjes van de kinderen deden en nog een heleboel andere medewerkers.

We waren 20 dagen aan boord en in die tijd leer je sommige medewerkers best goed kennen. Op de één-na-laatste dag werd onze dochter 5 jaar. En wat werd ze door iedereen in de watten gelegd! Cabint Attendant Aji maakte een prachtige tekening die thuis een ereplekje heeft gekregen, Hostess Katarina kocht zelf in de aanleghaven een make-uptasje, de kids club liet cadeautjes op de kamer bezorgen en onze obers hadden voor onze kinderen een reep chocolade gekocht. Veel te gek natuurlijk, maar zó ontzettend lief! De cruise vond ik al geweldig, maar de medewerkers maakten het nog specialer.

Nog meer over de Costa Diadema

Review Costa Diadema - geheime plek

Tip: wil je graag de zonsondergang bekijken op een rustige plek? Loop dan via dek 5 naar voren en pak daar de trap naar dek 6 en 7. Je kunt hier alleen via de trappen aan de voorkant komen en daardoor kent bijna niemand deze plek! Het is hier dan ook heel rustig, ik vond het heerlijk om hier bij zonsondergang te zijn. Je vangt hier wel alle wind, dus het kan kouder zijn ;-). Ook gaaf is dat het hier ‘s nachts heel donker is, omdat je onder de brug zit. Hier branden ‘s nachts geen grote lampen, zodat ze vanuit de brug goed over de zee kunnen kijken. De perfecte plek om sterren te kijken!

Nu ik dit typ, heb ik stiekem een beetje heimwee naar onze mooie reis aan boord van dit schip.. Als je meer wilt weten over hoe ik een transatlantische cruise heb ervaren en hoe zo’n cruise in zijn werk gaat (denk bijvoorbeeld aan de tijdsverschillen), hou dan mijn ook in Instagrampagina in de gaten. Ik schrijf er nog een aparte blog over en zal die ook delen via Instagram!

Wil je nog meer weten over de Costa Diadema? Of wil je graag een voorbeeldmenu zien? Stuur me even een berichtje via Instagram. Vind ik altijd leuk!

Enne.. even voor de duidelijkheid: deze cruise hebben we gewoon zelf betaald en niets in dit bericht is gesponsord.

Extra tip: Costa Diadema boeken

Ik boek mijn cruises met Costa meestal via de Duitse website van Costa. Bij bijvoorbeeld MSC ben je verplicht om via de Nederlandse website te boeken, maar bij Costa mag je ook op websites van andere landen boeken. Alle communicatie is dan natuurlijk wel in het Duits. Maar de kinderkortingen zijn meestal hoger bij de Duitse Costa en daarom boek ik voor ons gezin vaak bij Costa Kreuzfahrten. Als je met alleen volwassenen reist, maakt het meestal niet uit qua prijs. Je kunt het geld gewoon overschrijven per bank, dus dat levert ook geen problemen op!