Bezienswaardigheden Abu Dhabi – de 3 leukste tips

Bezienswaardigheden Abu Dhabi

Tijdens onze cruise op de MSC World Europa waren we 1 dag in Abu Dhabi. We hadden ons van te voren verdiept in de beste bezienswaardigheden in Abu Dhabi, omdat we ons af vroegen: wat doen we in 1 dag in Abu Dhabi? Er zijn veel dingen te doen ,maar wij kozen voor de populairste toeristische attracties in Abu Dhabi. Hieronder zie je onze top 3 van bezienswaardigheden in Abu Dhabi!

Abu Dhabi top 3 bezienswaardigheden – in 1 dag

Tijdens onze cruise hadden we 1 dag in Abu Dhabi. Je wil dan toch zoveel mogelijk zien en daarom kozen we voor een tour van OceanAir Travels naar de Sheikh Zayed Grand Mosque, de Etihad Towers en Qasr al Watan (koninklijk paleis). Deze boekten we bij GetyourGuide. We werden om 9:30 uur opgehaald bij de cruiseterminal en om 15:00 uur waren we weer terug. Onze gids Riz was echt een topper! Als je hem ontmoet, geef hem 5 sterren en vertel dat wij je getipt hebben 🙂 Ik vond deze excursie in verhouding goedkoop; het vervoer en toegang was bij ook de prijs inbegrepen. Sowieso was het voor ons veel goedkoper dan een excursie aan boord van ons cruiseschip boeken. Maar ook als je niet via een cruiseschip maar gewoon voor een vakantie of een stop-over in Abu Dhabi bent, is GetyourGuide een aanrader.

1. Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi

Als eerste gingen we direct naar dé nr. 1 bezienswaardigheid van Abu Dhabi: Sheikh Zayed Grand Mosque. Dit is de grootste moskee in de Verenigde Arabische Emiraten. En eerlijk; wat een gigantisch gebouw! Het gebouw zelf is 290×420 meter en de bouw kostte meer dan $ 540 miljoen USD.

Bij aankomst op de parkeerplaats staan we misschien wel nog steeds heel ver van de moskee af. Een klein gebouw geeft ons toegang tot het ondergrondse. Vanaf daar voeren allerlei loopbanden (mind your step) je naar de ingang. Voor mindervaliden is er een golfkarretje die je naar het einde van de lange gang brengt. Voor vrouwen is het verplicht om hoofd-, schouder- en kniebedekking te dragen (hier zijn ze ook echt streng op) Onze tourguide had setjes beschikbaar, die je gratis kon lenen.

Onze tour leidt ons door het hele gebouw, we weten niet van ophouden en maken de ene naar de andere foto. We kijken onze ogen uit!

2. Etihad Towers in Abu Dhabi

De Etihad Towers zijn een herkenbaar beeld in de skyline van Abu Dhabi. In totaal staan er 5 wolkenkrabbers bij elkaar. Wij gingen in toren 2 naar het “Observation Deck at 300” op de 75e verdieping. Het uitzicht is gigantisch en adembenemend. Je bereikt het observatiedek via de lift in het hotel. Bij onze tour waren toegangskaartjes inbegrepen, inclusief “skip the line”. Interessant detail was dat de gastenlift bij ons kapot was bij het naar beneden gaan en daarom gingen we met de dienstlift voor medewerkers naar beneden, ook heel interessant!

3. Qasr al Watan – Royal Palace in Abu Dhabi

Qasr al Watan is het presidentiële paleis van de Verenigde Arabische Emiraten. Het paleis wordt gebruikt voor staatsbezoeken, staatsbanketten en officiële bijeenkomsten. Het paleis is sinds 2019 ook voor publiek toegankelijk, behalve als er een evenement is. Helaas mag je dus niet aanschuiven bij een staatsbanket :). Het paleis is echt enorm groot. Vanaf de kassa wordt je met busjes naar de ingang van het paleis gebracht, waar je vervolgens de tijd hebt om zelfstandig rond te lopen. Wij hadden 1,5 uur en die hadden we met twee kleine kinderen hard nodig :).

Wij maakten een kort filmpje van onze avonturen, tijdens onze dag in Abu Dhabi:

Is Abu Dhabi veilig?

Heel veilig! De straffen voor het gebruik van verboden middelen en het overtreden van de wetten zijn fors. De Verenigde Arabische Emiraten, waar Abu Dhabi onder valt, geven heel makkelijk visa af. Ga je in de fout, dan nemen ze deze ook net zo makkelijk weer in en kom je het land niet meer in. Het overgrote deel van de inwoners zijn arbeidsmigranten die door te werken hun familie in hun thuisland onderhouden. Zij willen absoluut het visum niet kwijt raken. Daarnaast zijn er nog de emiraten en zij zijn over het algemeen allemaal welgesteld.

Abu Dhabi is islamitisch maar het land leeft wel van toerisme en buitenlands geld. Dat weet iedere inwoner van Abu Dhabi en het is daardoor ook als toerist veilig om hier rond te lopen. Ook als vrouw hoef je niet bang te zijn dat je iets overkomt. Abu Dhabi is niet per definitie gevaarlijker dan iedere andere hoofdstad in de wereld.

Kledingvoorschriften Abu Dhabi

Voordat ik Abu Dhabi bezocht verwachtte ik strenge kledingvoorschriften, maar niets is minder waar. Ondanks dat veel emirati met een abayaeen (voor vrouwen, soort van zwarte burka) of dishdasha (voor mannen, soort van witte jurk) lopen, ben je als vrouw niet verplicht om een hoofddoek of wat voor kleding dan ook te dragen. Mijn advies is wel om je gepast te kleden, je kiest er immers zelf voor om een moslimland te bezoeken: ga niet in bikini, doorzichtige kleding, hotpants of hele korte rokjes op pad. Als je dat wel doet, zal eigenlijk ook niemand er iets van zeggen, afgezien van wat verontwaardigde blikken. Bij een moskee is het netjes (zelfs verplicht) om schouders en knieën te bedekken + een sjaal of iets dat de meeste haren bedekt te dragen.

Abu Dhabi Cruise Terminal

Zodra je via de terminal naar buiten loopt zie je direct allerlei mogelijkheden voor vervoer staan. Er staan taxi’s, er is een shuttle service, de verschillende hop-on hop-off tours hebben een halte en de busjes van de shore-excursies staan in rijen opgesteld.

Abu Dhabi Cruise Terminal

De Abu Dhabi Cruise terminal heet Port Zayed. Deze terminal ligt tussen de stad en Yas-eiland. Deze cruiseterminal is sinds 2015 actief en heeft allerlei winkeltjes, merken-outlets, gratis WiFi en zelfs Ethiad Airlines check-in counters. De haven heeft ruimte voor 3 mega cruiseschepen en onze ervaring is dat alles ondanks de drukte goed georganiseerd verliep.

Hotels in de buurt van cruise terminal

Booking.com