Goedkope cruise boeken? Check onze tips!

Wil je een goedkope cruise maken? Dat kan! In deze blog vertel ik (Mark) je waar je rekening mee moet houden en waar je op moet letten. Ik geef je tips en vertel je wat wel en wat niet te boeken. Aan het einde van deze blog weet jij hoe je een goedkope cruise kan vinden en betaalbaar kan cruisen. Wil je weten wat invloed heeft op de prijs van een cruise, lees dan mijn blog “is een cruise duur?

Hoe vind ik een goedkope cruisevakantie?

Maar hoe doe je dat dan, een goedkope cruise boeken?

1. Beperk je wensen!

Hoe meer wensen je hebt, hoe minder kans je hebt om die goedkope cruise te vinden.

2. Ga zelf op zoek

Een cruise-adviseur kan je wellicht goed adviseren als je ingewikkelde wensen hebt, maar die vinden niet perse de goedkoopste cruise voor je. Heb je juist hele specifieke eisen, wensen en vragen, dan kan een cruise-adviseur juist heel erg handig zijn en adviseer ik je deze blog niet verder te lezen.

3. Sorteer op prijs (van goedkoop naar duur)

Er zijn genoeg goedkope cruises te vinden. Maak je zoekbereik zo groot mogelijk, dan kan je daarna gaan afstrepen. Begin met de eisen waar je echt niet omheen kan zoals:

  • Aantal personen
  • Datum (kies een datumreeks waarbinnen je weg zou kunnen)
  • Kies de lengte van je cruise (wil je perse 7 of 14 dagen cruisen, geef dit dan aan anders krijg je eerst resultaten van 1 of 2 nachten te zien)

Zorg dat je niet een specifieke datum hebt om te vertrekken, maar dat je flexibel bent. Kies niet voor een bestemming of opstaphaven, maar kijk wat er op je pad komt. Zoek niet op een specifieke maatschappij, maar kijk of er tussen de goedkope resultaten een rederij/schip zit dat je aanspreekt. Hoe je dit moet bepalen, daar kom ik later op terug.

Voorbeeld: hoe boek je online een goedkope cruise?

In dit voorbeeld spitten we door de website van Captain Cruise. Hun website is heel gebruiksvriendelijk.

We beginnen met een groot zoekbereik door in te vullen met hoeveel personen we willen, hoelang we willen en in welke periode we willen.

Zoeken naar goedkope cruise

Vervolgens sorteren we de resultaten op prijs

Sorteren van goedkope naar dure cruise

Aan de zijkant vinken we de opstapplaatsen uit die niet tot de mogelijkheden behoren. Wil je weten of er een goedkope vlucht is die past bij je cruise, gebruik dan Skyscanner. Kies op Skyscanner bij vertrekluchthaven voor Nederland en check of er misschien mogelijkheden zijn vanaf een ander vliegveld in de buurt (Brussel, Düsseldorf etc.). Bekijk ook de blog van Reisjager over goedkope vliegtickets vinden.

We doorlopen de resultaten. Bij iedere cruise is makkelijk te zien wat de vertrekdatum, vertrekhaven, rederij, het schip en bestemmingen zijn.

Goedkope cruise van captain cruise

Laat je niet afschrikken doordat de resultaten niet helemaal bij je wensen passen. Met de filter aan de linkerkant haal je makkelijk ongewenste cruises uit je resultaten. Wil je niet met Holland America lijn cruisen, vink deze dan uit (of beter gezegd, de vink de andere dan aan).

Goedkope cruise rederij
Filter goedkope cruise duur
Filter goedkope cruise Bestemmingen

Heb je dan een cruise gevonden die je wel wat lijkt, dan kan je je gaan verdiepen in de cruise:

  1. Past de rederij bij mij? (formeel/informeel, kindvriendelijk, grootte, etc.)
  2. Past het schip bij mij? (persoonlijk ben ik een groot fan van YouTube Ship Tours)
  3. Zijn de bestemmingen leuk? (doe je 7 bestemmingen aan, dan zijn er vast 1 of 2 niet zo leuk of misschien ben je er al een keer geweest, maar een dag op het cruiseschip blijven is heerlijk relaxed en geeft je de kans om zonder al te veel medereizigers het schip te ontdekken)
  4. Wat is de definitieve prijs? (bekijk welke kosten inbegrepen zijn en welke niet, vergelijk geen appels met peren)

Waar moet je op letten bij het online boeken van je cruise?

1. Check alternatieve data

Soms is een cruise op een andere vertrekdatum goedkoper of duurder. Bekijk of je cruise niet goedkoper is op een andere datum.

2. Vergelijk boekingssites

Soms is een andere boekingswebsite veel goedkoper. Direct boeken bij de rederij is soms ook goedkoper, maar dan vooral in de vorm van extra’s (zoals boordtegoed, drankpakketten etc.). Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je vaak goede deals. Check ook het overzicht van boekingswebsites [ nog te schrijven]

3. Er is niet perse een ideaal moment om te boeken

De prijs van een cruise kan net als een hotelkamer of vliegticket van dag tot dag verschillen. Er geldt niet zoiets als het ideale moment om een goedkope cruise te boeken. De cruiserederij berekent de prijs op basis van de bezettingsgraad (hoeveel kamers zijn er al verkocht) en hoelang het nog duurt tot de vertrekdatum. Heb je geen haast en heb je genoeg andere cruises gevonden die aan je eisen voldoen, boek dan vooral niet te vroeg.

4. Boek je vlucht gelijktijdig

Koop je een losse ticket voor je vlucht en cruise? Boek ze dan gelijktijdig. Zo kom je niet voor verassingen te staan dat je vlucht of juist je cruise opeens een stuk duurder is.

5. Soms kun je een optie nemen op een cruise

Het is niet ongebruikelijk om een cruise in optie te zetten. Vaak is hierin wel de voorwaarde opgenomen dat als prijzen stijgen, de aanbieding / optie vervalt.

6. Prijs op aanvraag: soms kun je niet direct boeken

In dit geval communiceert de rederij voor deze specifieke cruise niet een prijs met de website van de aanbieder. Dat kan heel veel redenen hebben (vaak technisch), maar dit hoeft zeker niet te betekenen dat de prijs extreem hoog is. Deze cruises met “Prijs op aanvraag” komen in dit overzicht niet naar voren omdat je gesorteerd hebt op prijs.

Samengevat

De website van Captain Cruise en CruiseOnline werken beide erg gebruiksvriendelijk. Zo kan je makkelijk op zoek naar iets dat bij je past. Wil je net iets meer gemak? Bekijk dan Stip Reizen of TUI Cruises, zij bieden veel cruises aan inclusief vlucht en zijn net als een zomervakantie gemakkelijk te boeken. Denk je na het lezen van deze blog; “het lijkt me leuk om voor eens te kijken of een cruise iets voor mij is”? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt met korte cruises van 1, 2 of 3 nachten (en die zijn over het algemeen altijd goedkoop).